onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Semizotu Nasıl Ekilir? Semizotu Güneş Sever mi?

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Semizotu Nasıl Ekilir? Semizotu Güneş Sever mi?

Müge Kakşi
27.01.2022 - 11:06

Semizotugiller familyasından olan semizotu bitkisi bazı bölgelerde pirpirim adıyla da bilinmektedir. İnsan sağlığına pek çok faydası bulunan semizotunun anavatanı ise Ortadoğu ve Hindistan olarak biliniyor. Buna karşın dünyanın pek çok bölgesinde severek yetiştirilen ve tüketilen sebzelerden biridir. Ayrıca birçok sebze arasında en fazla Omega-3 içeren sebzenin Semizotu olduğu bilinmektedir. Semizotu her ne kadar birçok ülkede sevilerek tüketilsede ABD gibi bazı ülkelerde ise arsız bir bitki olarak tanımlanmakta ve çok fazla tüketilmemektedir. En çok Asya ve Avrupa'da tüketilen semizotu verdiği ekşimsi ve tuzlu tadıyla çokça tercih edilmektedir. Pek çok kişi semizotunu evinde de yetiştirmek istiyor. Kolayca yayılım gösteren semizotunu yetiştirmek için önce ekimini öğrenmeniz gerekmektedir. Peki, semizotu nasıl ekilir? Semizotu güneş sever mi? Tüm bu soruların cevaplarını haberimizde sizler için derledik...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Vitamin ve mineraller açısından zengin olan semizotunun insan sağlığına faydaları saymakla bitmiyor. Pek çok hastalığa iyi gelen ve aynı zamanda önleyici özellik gösteren semizotu ülkemizde de en çok tüketilen sebzeler arasında yer alıyor. Semizotu ülkemizde daha çok salatalarda kullanılırken ayı zamanda ıspanak gibi yemek olarak da tercih edilmektedir. Bunun yanında yoğurtla karıştırılarak da tüketilen semizotu bu şekilde meze olarak da seviliyor. Farklı şekillerde tüketilen semizotu ferahlatıcı ve besleyici olma özelliğinden dolayı sevilen bir sebzedir. Birçok kişi son yıllarda sağlıklı ve doğal beslenmeye dönüş yaparak kendi ürününü kendi yetiştirmeyi tercih ediyor. Özellikle salgınların artmasıyla popülerleşen bitki yetiştirme furyasında en çok tercih edilen sebzelerden biri ise semizotu oluyor. Semizotunun nasıl ekildiği ise merak edilen konular arasında yer alıyor. Semizotunun nasıl ekildiğine ve semizotunun güneşi sevip sevmediğine dair tüm detaylara haberimizin içeriğinden ulaşabilirsiniz...

Semizotu Nasıl Ekilir? Semizotu Güneş Sever mi?

Semizotu Nasıl Ekilir? Semizotu Güneş Sever mi?

Semizotunu kendiliğinden çoğalan bir itki olduğundan eğer bahçenizde semizotunuz varsa onu çiçek verene kadar koparmazsanız kendi kendine çoğaldığını göreceksiniz. Semizotu büyüdüğünden sarı çiçekler meydana getirmektedir. Sarı çiçeklerden toprağa düşen tohumlar ise tekrardan semizotu çıkmasını sağlar. Bu yüzden semizotunun çoğalması oldukça basittir. Fakat semizotunuz yoksa dilerseniz büyüyen semizotlarının çiçeklerini ufalayarak içlerindeki siyah tohumlarını alabilirsiniz. Sonrasında saksınıza verimli ve gübreli bir toprak koyarak ardından semizotu tohumlarınızı toprağa bırakabilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken tek nokta tohumların toprağın çok dibine gömülmemesi gerekmektedir. Daha yüzeye yakın olması semizotunuzun büyümesini sağlayacaktır.

Bunun haricinde tohumlar hemen tutsun istiyorsanız tohumları aldıktan sonra nemsiz ve kuru bir ortamda biraz bekletebilir sonrasında toprağa koyabilirsiniz. Veya tüm bunlar yerine tohumu aldıktan sonra fidelendirmek için bir peçeteye koyup ardından peçeteyi nemlendirip kapalı bir alanda bir kaç gün bekletin. Sonrasında semizotunun köklendiğini gördüğünüzde onu pet bir bardağa veya şişeye toprak koyarak köklenmiş semizotunuda zarar vermeden toprağa ekebilirsiniz. Ardından semizotu filizlenmeye ve büyümeye başladığında onu büyük bir sakısıya alabilir veya bahçenizde mineralli bir toprağa ekebilirsiniz.

Tüm bunlar yerine semizotu fidesini hazı olarak da alabilirsiniz. Ekim işlemini gerçekleştirdikten sonra semizotunu 2 günde bir sulamayı unutmayın. Ayrıca semizotu sıcağı seven bir bitki olduğundan onu aydınlık güneş gören bir yere koymanızda fayda var. Soğuktan çabuk etkilenen semizotunun toprağını sık sık kontrol ederek nemli kalmasını sağlayarak kısa süre içerisinde olumlu sonuçlar alabilirsiniz.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
1
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın