Sayfaların Büyüleyici Etkisi: Eski Kitap Kokusunu Neden Bu Kadar Çok Seviyoruz?
Sayfaların Büyüleyici Etkisi: Eski Kitap Kokusunu Neden Bu Kadar Çok Seviyoruz?
Kitap kokusunu neden bu kadar çok seviyoruz? Kitap sayfalarının sarılarına hapsolmuş eski bir kitabı açtığınızda, o eşsiz kokusu sizi bir başka dünyaya götürür. İşte o an, bibliosmia'nın büyüsüne kapılırsınız. Bugün içeriğimizde, kitap kokusunun bizde yarattığı etkiyi ve nedenlerini anlatıyoruz.
Hazırsak başlayalım! 👇
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Kitap kokusunu seversiniz değil mi? Haydi, gelin bu sevginin nedenine birlikte göz atalım.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Özellikle teknolojik aygıtların gelişmesiyle tablet ve bilgisayarlara hapsolan kitaplar daha çok tercih edilmeye başlandı.
Ancak hepimiz biliyoruz ki elimizde tuttuğumuz ve yaşayarak okuduğumuz kitaplara daha fazla değer yüklüyoruz.
Bu değeri, kitabın içeriği ve o kitabın görüntüsü kadar, etrafa yaydığı koku da oluşturuyor.
Özellikle eski ve sararmış kitaplardan gelen bu kokunun, kişisel bir durum veya kitapla aranızda oluşturduğunuz bağ olduğunu düşünebilirsiniz.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Ancak bilim bu konuya açıklık getiriyor ve kitap kokusunun temel sebebini açıklıyor: Bibliosmia.
Kitap kokularını bağımlılık derecesinde seven ve sahaflarda saatler geçiren insanları tanımlayan bibliosmia, “Kitap kokularını neden bu kadar çok seviyoruz?” sorusuna bir cevap niteliğinde.
Birmingham Müzesi’nde yapılan bir araştırmaya göre, 79 kişiye bir şişeye hapsedilmiş kitap kokusu koklatılmış. Denekler, kokunun neye ait olduğu sorusuna kahve ya da çikolata cevabını vermişler.
Yapılan bir diğer araştırmadaysa kitap kokusunun mutluluğu arttırıcı bir etkisi olduğu açıklanıyor.
Bu gibi bilimsel araştırmalar, kitap kokusunun insan üzerinde yarattığı etkiyi bize kanıtlar nitelikte değil mi?
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Evet, hepimiz kitap okumuyoruz. Ancak kitap okuyan da okumayan da kitap kokusunun kendisinde yarattığı etkiyi biliyor olmalı.
Kokular üzerinde araştırmalar yapan Kimyager Matija Strlic, eski kitapların daha hızlı sararması ve yaydığı eşsiz kokuya dair bir araştırma yapmış.
Eski kitaplarda bulunan “ligin” isimli maddenin zamanla aside dönüşmesi, yaydığı kokunun da ana kaynağını oluşturuyormuş.
Kitap kokuları üzerinden küçük bir kimya turuna çıkarsak eğer; eski kitaplarda sıklıkla kullanılan “ligin” maddesi, oksijenle uzun süre temas etmesi sonucunda aside dönüşüyor.
Kitap sayfalarının özü olan selülozun oksijenle tepkimeye girmesiyle kitaplarımız sararıyor ve kimyasal bozulmalar meydana geliyor.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Bu bozulmaların sonucunda, kitapların sararma oranından daha fazlası kitap kokusu olarak karşımıza çıkıyor ve biz de bu eşsiz kokuyu içimize çekebiliyoruz.
Elbette bu ligin maddesi eski kitaplara özgü bir şey. Artık yeni kitaplarda ligin ayrıştırılabildiği için kitap sararmaları da oldukça düşük düzeyde.
Raf ömrü bu şekilde uzuyor ancak bir gün kaçınılmaz olarak yeni kitapların da sayfaları sararacak ve o kitap kokusunu tekrar yaşayacağız.
Öyle ki, eski kitap kokusuna bayılan insanlar için -ki sandığınızdan çok daha fazlalar- kitap kokulu tütsü, mum ve parfüm satışları yapılıyor.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın