Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Samanyolu Gökadasında Solucan Delikleri var mı ?
Doğu Akdeniz Üniversitesi Fizik ve Kimya Bölüm Başkanı Prof. Mustafa Halilsoy Samanyolu Gökadasında Solucan Delikleri olup olmadığı üzerine doktora öğrencisi Ali Övgün ile yaptıkları çalışmalarını anlatıyor.
Makalenin linki : 1509.01237 Existence of wormholes in the spherical stellar systems
Samanyolu Gökadasında Solucan Delikleri üzerine Prof. Mustafa Halilsoy'un röportajı (DAU TV)
Samanyolu Gökadasında Solucan Delikleri - Prof. Mustafa Halilsoy *Bölüm 1
Son yıllarda yapılan araştırmalardan elde edilen kanıtlar ve teoriler galaksimizde büyük bir solucan deliği olabileceğini öngörüyor ve eğer bu doğruysa bu solucan delikleri kararlı ve çift taraflı geçişe müsait bir yapıda olmalıdır. Yani aynı Interstellar (Yıldızlararası) filmindeki gibi solucan deliğinden geçilerek galaksiler arası yolculuk yapılabilir.
Samanyolu Gökadasında Solucan Delikleri - Prof. Mustafa Halilsoy *Bölüm 2
Prof. M. Halilsoy’a ve doktora öğrencisi A. Övgün’e göre Samanyolu gökadamız ve benzeri gökadalarda bir veya birden fazla bu solucan deliklerinden bulunması teorik olarak mümkün, hatta bu solucan delikleri galaksinin boyutlarında bile olabilir. Tıpkı Yıldızlararası filminde ki gibi bu solucan delikleri boyunca yolculuk bile etmemiz mümkün, fakat şimdilik sadece kuramsal olarak kanıtını yaptıklarını da cümlelerine ekliyorlar.
Samanyolu Gökadasında Solucan Delikleri - Prof. Mustafa Halilsoy *Bölüm 3
Evrenin 23–25% ini oluşturduğu bilinen karanlık madde yoğunluk modelini kullanarak, gökadamızda var olacak bir solucan deliğinin belirli koşullarda kararlı ve çift yönkü geçişe mümkün olabileceğini kanıtladılar. Daha önce farklı karanlık madde modellerinde benzer bir çalışma, geçtiğimiz yıl İtalyan, Hintli ve Kuzey Amerikalı fizikçilerden oluşan grup tarafından yapılmıştı. Kıbrıslı grubun kullandığı Karanlık madde modelinde de bu sonuçların doğruluğu bir kez daha ortaya çıktı. Daha önce de P. Salucci’nin bahsettiği gibi şimdide Halilsoy ve Övgün deneysel olarak bunu test etmek mümkün mü sorusuna? Prensipte, iki galaksiyi karşılaştırarak test edilebilir — örneğin bizim galaksimizin ve ona çok yakın olan Macellanik Bulutsular gibi- ancak şu an aktüel bir karşılaştırma yapmaktan çok uzaktayız cevabını verdi. Düz ve Tümsek aynadaki görüntü farkı gibi, solucan deliğinin iki tarafında farklı görüntü olması gerekiyor. Bu sayede karşılaştırma yapılarak, gözlemlene bileceğini vurguladılar.
Sonuçlara ulaşabilmek için astrofizikçilerin daha önce deneysel olarak elde ettikleri yüksek düzeyde detaylı kara madde dağılımı haritasıyla (Harita 2013 yılında tamamlandı) genel görelilik(rölativite) alan teorisi denklemlerini kullandıklarını belirtiler. Karanlık maddenin solucan deliği oluşturabileceği kavramının yeni olarak ortaya atılması ve bunun farklı gruplarca aynı sonuçta kanıtlanması açısından önemli olduğunu söylediler. Bu makalenin detaylarına aşağıdaki linkten ve videolardan ulaşabilirsiniz.
Makalenin linki : 1509.01237 Existence of wormholes in the spherical stellar systems
Kaynaklar: 1) Existence of Wormholes in the Spherical Stellar Systems
2) https://medium.com/@wormhole/samanyolu-gökadasında-solucan-delikleri-8c8b2b090a8f
Yorum Yazın