Görüş Bildir
Haberler
Sağlık Sektörünün Geleceği...

Sağlık Sektörünün Geleceği...

selim aşkenazi
12.01.2015 - 20:00 Son Güncelleme: 13.01.2015 - 15:01

Gelişmekte olan teknolojinin en çok etkileyici alanlardan biri olarak sağlık alanı gösteriliyor. 

Giyilebilir Teknolojiler

2015 yılında en çok kullanılacak terimlerden biri olarak gösterilen giyilebilir teknolojiler, sağlık alanında da değişiklikler getirecek. Çoğu akıllı bileklik içerisinde bulunduğu sensörler sayesinde gün içerisinde ne kadar kalori harcadığımız, kalp atışımız ve kaç metre yürüdüğümüz hakkında bilgi veriyor. Sağlık alanında bu tarz akıllı bileklikler dışında, diyabet hastaları için geliştirilmekte olan giyilebilir ürünler de bulunmakta. Diyabet hastaları takacağı akıllı bileklik sayesinde; yemek zamanı, şeker ölçümü ve insülin zamanı gibi bilgileri akıllı bilekliğin vereceği uyarıyla takip edebilecek. Ayrıca yaşlılar için tasarlanacak akıllı bileklikler, ani durumlarda ulaşılması istenen kişilere tek butonla erişilmesini sağlayacak ve gerekirse lokasyon hakkında da karşı tarafa bilgi verecek.

Giyilebilir teknolojinin bir diğer popüler ürünlerinden olan akıllı saatlerin de sağlık alanında etkisi büyük. Hem iOS hem de Android platformlarında sağlık uygulamaları bulunuyor ve nabız, katedilen mesafe gibi bilgiler uygulama üzerinden aktarılıyor. Embrace adında geliştirilen akıllı saat de kullanıcılarının stres seviyesini hesaplayıp, olası bir nöbet krizini önceden hesaplayabiliyor. Böylece geliştirilecek olan teknolojiyle birlikte en yakın hastaneye de akıllı saat üzerinden acil durum mesajı gönderilebilecek.

Akıllı gözlüklerin sağlık alanında kullanımı doktorlara ve tıp öğrencilerine katkı sağlayacak. Google Glass gibi bakış açınızı kaydeden ürünler, canlı yayın özelliğiyle birlikte ameliyatların başka doktorlara ve öğrencilere aktarılmasını sağlayacak. Böylece doktorlar başka bir doktora hızlı bir şekilde operasyonu göstererek bağlanabilecek. Ülkemizde de doktorlar Google Glass’ın canlı yayın özelliğini deneyerek ameliyatı canlı olarak başka doktorlara aktardılar. Ameliyat sırasında internete bağlanarak da hızlı bir şekilde bilgi sahibi olunabilir. Hatta bir Google Glass kullanıcısı, Glass’ın bu özelliği sayesinde bir hastanın hayatını kurtardığını belirtmişti. APX Labs ve Augmate adındaki firmalar Google Glass’ın sağlık sektöründe kullanımına yönelik çalışmalar yapmakta. Kamera özelliği bulunmayan bir akıllı gözlük olan Jins Meme de, içerisinde bulundurduğu sensörler sayesinde göz hareketlerini algılayarak vücutta olan değişiklikleri aktarabiliyor.

Artırılmış gerçeklik teknolojisi akıllı gözlükler ile entegre edildiğinde de ameliyat sırasında görüntü üzerine görüntü bindirilebiliyor ve ameliyat sırasında görülmeyen damarlar bu gözlükler sayesinde artık görülebilir olacak.

Artık düzgün bir duruşa sahip olmak dert olmayacak ve giyilebilir ürünler yardımımıza koşacak. Lumo Lift, Prana ve ülkemizde geliştirilmekte olan Pao gibi ürünler kambur durulduğunda kullanıcıları uyarıcak ve dik bir duruşa sahip olmalarını sağlayacak.

Google X laboratuvarında geliştirilmekte olan kontakt lensin içerisinde bulunan glukoz sensörü sayesinde şeker seviyesi ölçülecek. Böylece ürün şeker seviyesi düştüğünde kullanıcısına bir uyarı ışığı gönderebilecek.

Kaynak: http://www.teknolo.com/saglik-sektoru...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın