Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Sağlık Bakanı Koca: 'Pik Döneminde Olduğumuzu Söyleyebiliriz'
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklama yaptı. Salgında pik noktasına ulaşıldığını belirten Koca 'Bunun kalıcı olması önemli' diye vurguladı. Koca 7 bin 428 sağlık çalışanının virüse yakalandığı bilgisini verdi.
Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu bugün bir kez daha toplandı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, kurul toplantısı sonrası kameraların karşısına geçerek bilgilendirme toplantısı düzenledi.
Salgının dünya genelinde 210 ülkeye yayıldığını ve hayatı değiştirdiğini anımsatan Koca, geçen yılın aralık ayında işin bu noktalara varabileceğinin akıllardan geçmediğini dile getirdi.
Koca, 'İlk resmi beyan 31 Aralık tarihinde yapılmıştı. Türkiye sağduyusunu tam zamanında ortaya koydu. Bakanlığımız 10 Ocak 2020'de Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü bünyesinde acilen bir operasyon merkezi kurdu. 15 Ocak 2020'de bu yeni bulaşıcı hastalığa karşı bir rehber hazırlayıp yayımladı. Bizim riske karşı hareket planımız, hastalığın ülkemizde görüldüğü tarihten, 11 Mart'tan tam 50 gün öncesine dayanmaktadır.' açıklamasında bulundu. Türkiye bu sınavdan şu ana dek yüzünün akıyla çıktığını belirten Koca 'Bizi bu noktaya, tedbirlere uyum ve titizlik getirdi. Başarının tamamını özetleyecek olursam, üç madde sıralayabilirim. Tedbir, tespit, hızlı tedavi' ifadelerini kullandı.
"Test için doğru uygulama, hasta ile temas hikayesi olan kişilere odaklanmaktır"
Bakan Koca, filyasyon yönteminin başarıdaki payının büyük olduğunun altını çizdi.
11 Mart'taki ilk vakadan itibaren her yeni hastanın temas çevresinde virüsün izinin sürüldüğüne dikkati çeken Koca, 'Filyasyon dediğimiz bu iz sürme yöntemiyle hastalığı taşıyan kişinin son iki gün içinde temasta olduğu herkese ulaşmaya çalışıp gerekli olanların testlerini yaptık. Tespit ettiğimiz yeni hastaları hastalığın onlardan başkalarına geçmesine fırsat tanımadan izole ettik. 11 Mart'tan bu yana test kapasitemizi sürekli arttırırken hiçbir testi tesadüfen yapmadık. Testi, hastalığın kişiden kişiye bulaşıp yayılmasını önlemek için kullandık.' bilgisini verdi.
Koca, sözlerine şöyle devam etti:
'83 milyonluk bir ülkede yaygın tarama testleri yapmak yerine şüphelilere odaklandık. Test için doğru uygulama, hasta ile temas hikayesi olan kişilere odaklanmaktır. İhtiyaç oranında test sayımızı artırdık. Bu uygulamanın daha isabetli olduğuna inanıyoruz. Şüphelilere odaklanmak yerine yaygın tarama yapan ülkeler istenen sonucu alamadı. Bu isabetli uygulamın örnek olacağını umuyoruz.
Biz filyasyonu büyük bir ağ kurarak gerçekleştirdik. Güncel veriyle söylersek sahada görev yapan filyasyon ekibi sayımız 5 bin 849'dur. Bu ekipler bugüne kadar hastaların temas zincirlerinde yer alan 468 bin 390 kişiyi tespit etmiştir. Her vakaya ortalama 4,5 temaslı kişi düşmektedir. Bunların yaklaşık yüzde 99'una, yani neredeyse tamamına ulaşılmış ve takipleri yapılmıştır. Bugüne kadar filyasyon ekiplerimizce takipleri yapılan kişi sayısı ise 464 bin 434'tür. Hastalığın yayılmasını uyulan tedbirlerle ve bu yolla önledik. Salgının tümüyle önlenmesinde de izlenecek yol yine budur. Başarıdaki bu faktör, filyasyon faktörü önemini son vakaya kadar koruyacaktır.'
'Yoğun bakımdaki hastalarda vefat oranımız yüzde 58'den 10'a geriledi'
'Biz tedaviyi, belirti gösteren hemen herkese mümkün olan en erken aşamada uyguluyoruz.' diyen Koca, şunları söyledi:
Yoğun bakımdaki hastalarda vefat oranımız yüzde 58'den 10'a, entübe hastalardaki vefat oranımız yüzde 74'ten yüzde 14'e geriledi.
Günlük koronavirüs tablosundaki yeni veriler bize her gün umut veriyor. Bu umudu sonuca çevirmek zorundayız.
Salgındaki vefat oranıyla ülkemiz, Avrupa ülkeleri içinde en düşük vefat oranına sahiptir. Dünyada 80. sırada yer almaktadır.'
"Pik dönemindeyiz ancak tedbirlere uyulmazsa yeni pik yaşanabilir"
Sağlık Bakanı Koca, '65 yaş üstü büyüklerimiz hiç olmazsa araç kullanmadan yakın mesafe gezebilirler mi diye gündem oldu, daha net öneriye dönmedi.' ifadesini kullandı.
'Son 24 saatte iyileşen hasta sayısının, yeni tanı konan hasta sayısından artık 2 kat fazla olduğu noktadayız.' diyen Koca, 'Başarı, tedbirleri terk edeceğimiz değil tedbirlere sarılmamız gereken bir başarıdır.' şeklinde konuştu.
Bakan Koca, 'Pik döneminde olduğumuzu söyleyebiliriz, bir düşüş trendine girdiğini de görüyoruz, ama bunun kalıcı olması önemli. Tedbirlere uyum gösterilmezse yeni pik dalgasına yol açabilir ama şu an bu tedbirlerle pik dalgasının herhangi olabilirliği yok. İlave tedbir önermiyoruz ama teması ve izolasyonu son derece önemsiyoruz.' diye konuştu.
"Emrullah Gülüşken ile hiçbir akrabalık bağım yok"
Koca, Kovid- 19 tedavisi yapılmadığı gerekçesiyle İsveç'ten getirilen Emrullah Gülüşken'in kendisinin akrabası olduğuna yönelik iddialara da yanıt verdi. Koca, 'Hiçbir akrabalık bağım yok. Tanımıyorum. Aracı olanlardan da akrabam veya tanışık olan biri olmadı. Sosyal medyadan bu bilgilendirme yapıldı daha sonra bu bilgi bana ulaştı. Büyükelçimizle görüşerek bu hastanın Türkiye'ye getirilmesi gerekiyor mu diye konuştum. Kendisi bu hastanın Türkiye'de tedavi edilmesinin uygun olduğunu ifade ettiler. Böylelikle getirilmiş oldu. Ankara şehir hastanemizde tedavisi devam ediyor. İki gün yoğun bakımda kaldı' ifadelerini kullandı.
İsveç'ten getirilen hastanın çocuklarında da koronavirüse rastlandığını belirten Koca, 'Baba ve 3 çocuğu getirilmiş oldu. Büyük kızında ve 10 yaşında olanda da pozitif görüldü. İsveç tarafında bilinen bir durum değildi. Diğer iki çocuğunda da pozitif çıktı. 7 yaşındaki çocuğunda negatif çıktı. Solunum sıkıntısı olmayan ve takibi yapılan hastalarımız' dedi. Yurt dışından getirlen hastaların İsveç ile sınırlı olmadığını belirten Koca, dün Rusya'dan, yaklaşık on gün önce de Fransa'dan bir hastanın getirildiğini ifade etti.
"Enfekte olan sağlık çalışanı sayısının 7 bin 428"
Koca, enfekte olan sağlık çalışanı sayısının 7 bin 428, vakaların içindeki oranının yüzde 6,5'e yakın olduğunu söyledi.
'Önümüzdeki dönem, vakaların daha az görüldüğü illerimizde tamamen vaka seyrine göre tedbirleri gevşetebiliriz.' diyen Bakan Koca, 'Birtakım toplu çalışılan yerlerde test yapılmasını planlıyoruz.' şeklinde konuştu.
"Ölüm raporlarını hekimlerimiz hazırlıyor, onlara güvenmiyor musunuz?"
Türkiye’de salgınla ilgili gerçek sayıların gizlendiği ve Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) yanlış rakamlar bildirildiği iddialarına değinen Koca, şunları söyledi:
“Son günlerde siyasetin maalesef konusu yapılmaya başlayan bir durum oldu. Burada her rakamın bir can olduğunu unutmayalım. Ve bu rakamların gizlenebilirliği mücadelede en önemli payı olan vatandaşlarımızdan asla gizli yapılamaz. Çünkü siz gizlediğiniz rakamlarla mücadelede tedbiri vatandaşla alamazsınız. Ölüm raporlarını hazırlayan ise imza atan gurur kaynağı olan hekimlerimiz. Hekimlerimize güvenmiyor musunuz? Sağlık Bakanlığı mı imza atıyor? Daha önce de söylemiştim, 1 Ocak-29 Nisan ölüm sayısı 160 bin 888. 2020 için yani 1 Ocak-29 Nisan 163 bin 191. Aradaki fark 2 bin 303. Beklenen ölümden bahsetmiyorum. Nüfus artışı nedeniyle ortalama son 5 yılda 2.89 gibi artıştan bahsetmiyorum. Sadece artıştan bahsediyorum.
Peki, koronavirüs nedeniyle hayatını kaybeden canlarımız 2 bin 992. Nerede bu hayali ölümler? Lütfen bu konuyu istismar etmeyelim. Ve biz DSÖ’nün kodlamasıyla bütün dünyanın verdiği şekliyle pozitif olan vakaları bildiriyoruz. Ama şüpheli gördüğümüz hastalarımızı da asla tedaviden mahrum etmiyoruz. Fakat DSÖ 16 Nisan’a kadar bütün dünyaya PCR pozitif olan vakaların bildirilmesi şeklinde bir kod tanımlaması yapmıştı. 16 Nisan’dan sonra PCR yapılmayan şüphelendiğiniz vakalara bir kod tanımlaması ilave edildi. Ülkemiz için de PCR’ı yapılmamış vaka varsa ve şüpheli ise onu da pozitif bildirmiş oluruz. Bununla ilgili DSÖ’ye bir yazı yazdık: ‘Yanlış mı yapıyoruz’. DSÖ’den 24 Nisan’da bize gelen yazı bununla ilgili bir sorun olmadığı şeklinde. Lütfen ölümler üzerinden siyaset yapmayalım.”
Yorum Yazın
Bakan bari sen yapma ya, binlerce insan gelemedi ulkeye 1 kisi için ki orada yasamayi seçmiş insanı buraya ozel jetle getirtiyosun, ama burda hasta olmasina ... Devamını Gör
Avrupa'da en düşük ölüm oranı Türkiye'de demiş bakan. Türkiye'deki ölüm oranı milyonda 36, Romanya'da 35, Macaristan'da 33, İzlanda'da 29, Moldova 27, Çekya ... Devamını Gör
Siz Türkiye'nin 100 bin küsür hasta sayısına rağmen rakamlar az, yok sabunluyorlar falan diyorsunuz da tüm saydığın ülkelerde toplasan 10 bin hasta ya var ya... Devamını Gör
artık ölümlerden çok ekonomi ağır basıyor devletler için