Sabun ile Deterjan Arasında Ne Fark Var?
Sabun ile Deterjan Arasında Ne Fark Var?
Hepimizin evlerinde bulunan iki temizlik malzemesi: Sabun ve deterjan. Her ikisi de bir yüzeyi temizlemek için kullanılsa da deterjanı ellerimize ya da yüzümüze sürmek pek de akıl işi gibi görünmüyor. Bu ikiliyi birbirinden ayıran önemli farklılıklar nedir merak ediyorsanız, gelin birlikte bakalım.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Öncelikle sabun ve deterjanın kısa bir tarihine göz atalım. Örneğin ellerimizi yıkamak için kullandığımız sabunun tarihinin 2 bin 300 yıl öncesine dayandığını biliyor muydunuz?
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Sabunun en çok yaygın olduğu yer ise Roma İmparatorluğu'ydu. Sabunun adını verenler ise Keltlerdi.
Sabun bir dönem el ve vücut temizliğinde sanki bir ilaç gibi, sıkça kullanıldı. Daha sonra Fizikçi Theodorus Priscianus ile birlikte sabunun şampuan olarak da kullanımı yaygınlaştı.
İlk sabun üreticileri yapım aşamasında bolca kül ve hayvansal yağlar kullandı. Sabun yapım aşamasında aynı zamanda pişirme işlemi de görmekteydi.
19'uncu yüzyılın sonlarına geldiğimizde kaynatma sisteminin yerine buhar sisteminin kullanılmaya başlandı ve el işçiliğinin sanayiye dönüşmesiyle sabun üreticiliğinde büyük bir gelişme yaşandı.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra ise sanayide yaşanan nitelikli dönüşüm sayesinde sabun üretimi kaliteli hale getirilmiş ve sentetik deterjanlar gibi malzemelerin üretimine başlanmıştır.
Firemi karanlık laboratuvarında bir akşam basit kimyasal araç gereçleriyle deney yapmaktaydı. Bu sırada zeytinyağının üzerine sülfürik asit dökerek elde ettiği maddenin suda köpürdüğünü gördü.
Bazı kaynaklarda ise deterjanın asıl mucidinin 1834 yılında ilk sulfonatı imal eden Runge olduğu yazılmaktadır. Çünkü Firemi'nin bulduğu madde homojen sayılmazdı.
İlk üretilen deterjanlar pek de muazzam sayılmazdı, tek yaptıkları su yüzey gerilimini kırıp suyun dağılımını ve emilmesini kolay sağlamaktı.
Bir diğer özellikleri ise sülfatlı yağların sabunlar gibi sert sudan etkilenmemeleriydi. En sert suda bile fonksiyonlarını yitirmeden işlevlerini yerine getirirlerdi.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
İlk üretilen bu fabrika çıkışlı deterjanlar genellikle pek iyi temizlemeyen ve ele zarar veren maddelerdi. Fakat 1950 yıllarında bir petrol ürünü olan benzen veya benzen halkalı hidrokarbon sayesinde daha iyi sentetik deterjanlar yapıldı.
Gelelim, suda çözünerek farklı yüzeylerdeki kirleri temizleyen bu benzer maddelerin, sabun ve deterjanın, farklarının ne olduğuna...
Sabunun tarihçesinde ilk ortaya çıktığı dönem bazik özellik gösteren kül gibi doğal malzemelerden yararlanılıyordu. Ancak geleneksel sabun dediğimiz, ilerleyen yıllarda üretime geçilen sabunların ana maddesi asitlik derecesi bakımından yüksektir. Yani, bazik derecesi oldukça düşüktür.
Sabunun bazik özelliğini yitirmesi suyun sertleşmesine ya da suda sabunun katı birikintiler oluşturmasına ve temizleme özelliğinin azalmasına sebep olmaktadır.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın
Merhaba sitemizden kullanım yapabileceğiniz ürünlerimizi inceleyebilirsiniz sabuna ait bir çok ürüne erişebilirsiniz saygılarımla https://magaza.hammaddeler... Devamını Gör