Rüyalar Hakkında Daha Önce Hiç Duymadığınız 10 İnanılmaz Ayrıntı
Her yıl pek çok bilim insanı ve pek çok organizasyon rüyalar üzerine çalışmalar yürütüyor. Rüyalar üzerine yapılan bu çalışmalar, oniroloji (düşbilim) isimli bilim dalı kapsamında yer alıyor. Rüyalar elbette üzerinde çalışılması çok zor olan alanlardan bir tanesi. Ancak bildiğimiz bir şey var ki, rüyalarımız yaşama bakışımızı, duygularımızı ve düşüncelerimizi fazlaca etkiliyor. İşte son yıllarda rüyalarımızla ilgili elde edilen 10 pek ilginç bilgi:
10. Rüya durumunda beyin aktivitesi
9. Hayvanlar ve rüyalar
8. Esrarlı rüyalar
7. Masalsı rüyalar
6. Rüyalarda cinsiyet farklılıkları
5. Karabasan (uyku felci)
Halk arasında karabasan olarak bilinen uyku felci, dünya genelinde milyonlarca insanı etkilemektedir. Bu durum direkt olarak uykunun REM evresinde yaşanan atoni (kas yitimi) ile, yani bir anlamda bu evrede gerçekleşen felç benzeri durum ile ilgilidir. Karabasan, insan beyninin REM evresinden çıkarak uyandığı, ancak geçici felcin devam ettiği durumlarda yaşanmaktadır.
Bu durumlarda kişi aslında hâlâ rüya görmeye devam etmektedir ve genellikle rüyasının mekânı, içinde bulunduğu oda olmaktadır. Bu sebeple insanın bu durumda bilincinin ne açık olduğu, ne de olmadığı söylenebilir. Kişi, her ne kadar etrafında dönenlerin farkındaysa da, aslında bir yandan hâlâ rüya durumundadır. Bu duruma aynı zamanda aşırı bir tehlike hissi ve halüsinasyonlar eşlik edebilmektedir.
4. Kâbus
Ernest Hartmann, kâbuslar üzerinde çalışan bir tıp doktorudur. Hartmann'a göre en sık görülen kâbus tipi takip edilme ya da kovalanma rüyalarıdır. Yetişkin insanlar genellikle yetişkin bir erkek figürü tarafından takip edildiklerini görürken, çocuklarda bu figür genellikle bir hayvan ya da fantastik bir canlı olmaktadır. Kâbuslara yetişkin insanlarda çocuklara göre daha nâdir rastlanmaktadır ve en çok kâbus görülen yaş aralığı 3-8 yaştır.
Bunun yanında tüm insanlara bakıldığında, %5-10'luk bir kesim her ay en az bir kez kâbus gördüğünü belirtmektedir. Dr. Hartmann, kâbusların direkt olarak günlük aktivitelerimize ve yüzleşmemiz gereken korku ve anksiyete durumlarına bağlı olduğunu düşünmektedir. Bunun yanında uyuşturucu kullanımı, travmatik olaylar ya da kayıp gibi durumlar da kâbus görme sıklığını artırmaktadır.
3. Öncü rüyalar
Rüyaların geleceğe dair haber veriyor olabileceği söylentisini elbet bir yerlerden duymuş ya da düşünmüşsünüzdür. Durum böyle olmasa da, bâzı rüyaların yarattıkları etki sayesinde gündelik hayatımızı değiştirebilecekleri doğrudur.
Örneğin Mary Shelley, Frankenstein romanını rüyasında gördüğü bir yaratıktan esinlenerek yaratmaya başlamıştır. Öte yandan DNA'nın yapısını 1953 yılında Francis Crick ile birlikte ortaya çıkaran James Watson, daha sonra yaptığı bir açıklamada, rüyasında spiral şeklinde merdivenler gördüğünü belirtmiştir. İlahi bir sebebe bağlanması gerekmeyen bu tür detaylar, insanlara ilham kaynağı olarak yaşadığımız dünyayı değiştirme imkânı doğurmaktadır.
2. Kronik horlama ve rüyalar
Horlama, dünya genelinde en sık rastlanan uyku problemlerinden bir tanesidir ve kronik horlama REM uykusu rahatsızlığına işaret eder. REM evresinde nefes alış-verişler düzensizleşir, tansiyon yükselir, canlı rüyalar görülür ve geçici felç durumu yaşanır. Ancak kronik horlamadan muzdarip olan insanlar, REM sırasında gördükleri rüyaları diğer insanlara oranla daha fazla unuturlar.
Bunun yanında horlayan insanlarda sıklıkla görülen bir başka durum, REM uykusu sırasında felç yaşamama durumudur. Bu insanlar genellikle uykunun bu evresinde rüya görürken hareket eder, konuşur ve bağırırlar; ancak ertesi gün ne rüyayla, ne de hareket ve konuşmalarıyla ilgili hiçbir şey hatırlamazlar.
1. REM evresi ve zihin gelişimi
REM uykusuna geçerken omuriliğimizdeki sinirlerin işlevi durdurularak geçici felç durumu ortaya çıkar ve beynimizin öğrenme, düşünme ve bilgi depolama ile ilgili kısmı olan serebral korteksteki nöronlar aktive olur. Bu durumun bebeklik dönemindeki beyin gelişimi için önemli olabileceği düşünülmektedir. Çünkü çocuklar, yetişkinlere göre REM evresinde daha uzun süre kalmaktadır.
REM evresi aynı zamanda beyindeki protein miktarının artması anlamına gelmektedir. Bu sebeple uykunun bu evresi, çoğu bilim insanı tarafından zihinsel becerilerin gelişmesi ile ilişkilendirilmektedir.
Yorum Yazın
Karabasan hikayem. Üzerimde bi ağırlık var, nefes alamıyorum. Gözüm açık adım gibi eminim, gözümün önünden karanlık şekiller geçiyor, aklıma hakim olmaya ça... Devamını Gör
Kalbin üzerine (Sol tarafına) ya da yüz üstü yatarsan karabasan riskin çok daha fazla artar. Hatta şöyle okumuştum; kalp sıkışma sonucu durmak üzereyken beyi... Devamını Gör
#5 teki durumu yaşayan varsa çocukluğumdan beri uyumadan önce bir çok sure ve dua okurum ama maalesef uyku felcinin onunla bir alakası yok, lisedeyken 1 sene... Devamını Gör
okul yillarinda bende cok yasardim. artik olmamasi dedigin gibi is yogunlugunun yorgunlugundan olabilir. o durumdan cikmanin yoluda sakinlesmekden geciyor. k... Devamını Gör
bunları okusam da ben yine de rüyalarıma bi anlam veremiyorum