Görüş Bildir
Haberler
Rusya'dan 5 Maddelik Ukrayna Teklifi

Rusya'dan 5 Maddelik Ukrayna Teklifi

Onedio Medya
17.03.2014 - 18:28 Son Güncelleme: 17.03.2014 - 18:32

Rusya'dan 5 Maddelik Ukrayna Teklifi

MOSKOVA

Rusya Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, ABD ve Batı'danUkrayna krizinin çözümüne yönelik Moskova ile Kiev arasında işlev görecek uluslararası bir mekanizmanın oluşturulması çağrısından yola çıkarak, tüm Ukraynalı tarafların kabul edeceği bir 'Destek Grubu' oluşturulması teklif edildiği belirtildi.

Açıklamada, destek grubunun çalışması için 5 maddelik teklifte bulunuldu. Rusya'nın, hayata geçirilmesini istediği 5 maddelik teklif şöyle:

2- Ukrayna Meclisi'nin kararıyla, ülkedeki tüm bölgelerin eşit temsil edileceği federal anayasa hazırlık toplantısı yapılması. Kabul edilecek yeni federal anayasada, 'hukukun üstünlüğü, insan haklarının ve tüm azınlık haklarının korunması, ifade ögürlüğü, basın kuruluşları ve politik partilerin faaliyet özrlüğünün sağlanması, Rusçanın ikinci resmi dil kabul edilmesi, eyaletlerin yasama ve yürütme organlarını doğrundan seçilmesine müsade edilmesi ve Kilisenin işlerine karışmanın yasak olması' gibi maddeler yer alması istendi.

3- Yeni anayasının kabulü ve onayının heme ardından, geniş uluslararası gözlemci katılımıyla Ukrayna genelinde ve eyaletlerde seçimlere gidilmesi.

4- Kırım'ın kendi geleceğini belirlediği referanduma saygı duyulması ve kabul edilmesi

5- Yukarıda belirtilen maddelerin, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün egemenliğinin güvenliğinin BM Güvenlik Konseyi kararıyla ABD, Rusya ve AB tarafından garanti edilmesi.'

Açıklamada, Rusya'nın önerileri doğrultusunda Ukrayna krizinin çözümünü kolaylaştırmak için çok taraflı bir mekanizma oluşturulması amacıyla diğer ülkelerle çalışmaya hazır olduğu ifade edildi.

Muhabir: Hakan Ceyhan Aydoğan

Kaynak: http://www.aa.com.tr/tr/u/302253--rus...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0