RTÜK Üyesi Taşçı: 'Şiddet Gerekçesiyle Yapılan 16 Bin Şikayetin Hiçbiri İşleme Konulmadı'
"Şikayetler görmezden gelindi"
BirGün'den Hüseyin Şimşek'in aktardığı bilgiye göre, TÜK İletişim Merkezi’ne yapılan başvurulara ilişkin bir rapor hazırlayan Taşcı, bu yıl sekiz ayda tamamına yakını dizi filmlerde olmak üzere şiddet konulu 16 bin 514 şikâyetin RTÜK’e iletildiğini bildirdi. Yapılan şikâyetler sonucunda başvuruların görüşüldüğü RTÜK Üst Kurulu’nun şiddet olaylarını görmezden geldiğini ifade eden Taşcı, “16 bin 514 başvuruya karşın RTÜK Üst Kurulu bir başvuruyu dahi görüşmeye değer bulmadı” dedi.
"Hangi kanal olduğuna bakılmadan işlem yapılmalı"
RTÜK’ün hangi kanalda yayınlanırsa yayınlansın, kime yönelik olursa olsun her türlü şiddete karşı en üst düzeyde duyarlılık göstermesi gerektiğine işaret eden Taşcı, şu değerlendirmeleri yaptı:
“Türkiye’de neredeyse her gün kadına yönelik şiddet, kadın cinayeti haberinin duyulduğu bir ortamda ki maalesef en son örneği Emine Bulut. RTÜK’ün tüm radarlarını bu alana yöneltmesi hem yasanın verdiği bir görevdir, hem de toplumsal bir sorumluluktur. Kadın şiddetini izleyiciye tüm ayrıntılarıyla izleten parmakların kırıldığı, ellerin sıcak sular altında yakıldığı, fiziksel şiddetten psikolojik şiddete, ekonomik şiddetten cinsel şiddete kadar pek çok şiddet uygulanmasını RTÜK’ün görmezden gelmesi mümkün değildir. RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin iktidara, saraya yakın kanalları koruma çabasını bir yana bırakmalıdır. Hangi kanalda, kime yakın olduğuna bakmaksızın televizyondaki şiddete yönelik raporları ivedilikle Üst Kurul gündemine alması yasal sorumluluğudur, görevidir. Bu görevini yapmamasının sonuçları da yasalarla belirlenmiştir. Ekrandaki şiddeti görmek için Sarayın gözünün içine bakmaya da, talimat beklemeye de gerek yok. Herhangi bir havuz kanalındaki diziyi beş dakika izlemek yetecek.”
RTÜK Başkanına toplantı çağrısı
"Yeri ve zamanı geldikçe gündeme alınıyor"
BBC Türkçe'den Fundanur Öztürk'e konuşan RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin ise, 'Bu dosyalar, yeri ve zamanı geldikçe üst kurula taşınıyor ve gündeme alınıyor' dedi.
RTÜK Başkanı Şahin, eleştiriler sonrası AA muhabirine yaptığı değerlendirmede ise RTÜK'ün kadına karşı şiddeti özendiren yayınlara kayıtsız kalması düşünülemeyeceğini ifade ederek gerekli müdahaleleri yaptıklarını söyledi.
"İstismar ve şiddet konularını yapımcılarla görüşeceğiz"
Şahin, eylül ayında yapımcılarla görüşerek şiddet ve istismar konularını ele alacakları bilgisini verdi:
'Buna ilişkin olarak yapmayı çok önceden planladığımız son çalışmayı eylül ayının ilk haftasında icra edeceğiz. Kültür ve Turizm Bakanımızın başkanlığında dizi ve film yapımcılarıyla bir araya gelerek, şiddet ve istismar konuları başta olmak üzere tespit ettiğimiz aksaklıkları, yanlışları yüz yüze istişare edeceğiz. '
"Cezalandırmak en son yöntem olarak düşünülmeli"
Cezalandırmanın düşünülecek son yöntem olması gerektiğini söyleyen Başkan Şahin, 'Üst Kurul, şiddeti öven dizilerin fragmanlarını daha önce yayından kaldırtmış, bazen de ilgili televizyonun ya da yapımcının özür dilemesini sağlamıştır. Son bir yılda, kadınlara yönelik baskıları teşvik eden, kadınları istismar eden ve şiddet içerikli yayınlar nedeniyle 5 defa da program durdurma müeyyidesi uygulanmış, 1 milyon 795 bin 796 lira idari para cezası verilmiştir' dedi.
RTÜK'ün hükümete yakın kanalları kayırdığı yönündeki eleştirilerin doğru olmadığını savunan Şahin, 'Örneğin ATV dizileriyle ilgili de ceza veriliyor. 'İktidara yandaş diye düşünülen kanallara ceza verilmiyor' diye yanlış bir algı var. Bunun düşünülmesi bile beni çok üzüyor' şeklinde konuştu.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
RTÜK sigaraya çiçek koymakla meşgul bunlarla ugrasacak vakti yok.
atv nin mafyacılık dizileri olduğu içindir
her neyse kanka işte bütün kanallar tayyibin ila hepsini mi yazıyim
Türk halk tipi Orta doğuya evrilmeye doğru gidiyor. Buna yönelik bir çalışma var gibi. İçki haram ama kadınları istediğiniz kadar istismar edebilirsiniz tarz... Devamını Gör