Recep Akdağ Açıkladı: 'Suriyeli Mülteciler İçin 31 Milyar Euro Harcadık'
Belçika'nın başkenti Brüksel'de düzenlenen ''Suriye'nin ve Bölgenin Geleceğinin Desteklenmesi'' konferansına katılan Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, uluslararası toplumun yük paylaşımı yapmadığını ve sorumluluk almadığını söyleyerek Türkiye'nin Suriyeli mülteciler için 31 milyar euro harcadığını açıkladı.
'Türkiye Suriyeli mülteciler için 31 milyar euro harcadı'
Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre, Recep Akdağ Brüksel'de düzenlenen ''Suriye'nin ve Bölgenin Geleceğinin Desteklenmesi'' başlıklı konferansa katıldı. Konferansta Türkiye'nin Suriyeli mülteciler için bugüne kadar 31 milyar euro harcadığını söyleyen Akdağ, yaklaşık 20 bin Suriyeli'ye çalışma izni verildiğini, 13 bine yakın Suriyeli işletmenin açıldığını aktardı. Tüm bu rakamların Türkiye'nin krizin insani yükünü üstlenmeye devam ettiğini gösterdiğini söyleyen Akdağ şöyle devam etti:
''Suriyelilere sağladığımız birçok hizmet kapsamında Türkiye'nin giderleri 31 milyar euroya ulaştı. Burada açıkça söylemem gerekiyor ki uluslararası toplumun büyük bir kısmı yük paylaşımı ve sorumluluk üstlenme sınavını başarıyla geçemedi.''
'Suriye savaşı İkinci Dünya Savaşı'ndan sonraki en korkunç insani krize dönüştü'
Konferansın ikinci gününde yaptığı açılış konuşmasında, Suriye savaşının 8. yılında sivillerin bombalara, zorla yerinden edilmeye, kimyasal silahlı saldırılara ve terör saldırılarına maruz kalmaya devam ettiğine dikkati çekerek, Suriye savaşının İkinci Dünya Savaşı'ndan sonraki en korkunç insani krize dönüştüğünü söyledi.
'Türkiye 3,5 milyondan fazla Suriyeliye ev sahipliği yapıyor'
Krizin Suriye sınırlarını aştığını söyleyen Akdağ, Türkiye'nin 3,5 milyondan fazla Suriyeliye ev sahipliği yaptığını ve bu kişilerin sağlık, eğitim, konaklama gibi hizmetlerden ücretsiz faydalandığını hatırlattı. Akdağ, savaşın başlangıcından bu yana Türk topraklarında 300 bin Suriyeli bebeğin doğduğunu da aktardı.
'AB sorumluluklarını yerine getirmedi'
Türkiye'nin AB'nin tarihi boyunca karşılaştığı en büyük krizlerden birini çözmek konusunda temel bir rol oynadığını söyleyen Akdağ, 18 Mart mutabakatının olumlu sonuçlar vermeye devam ettiğini vurguladı ve şöyle devam etti:
''Böylelikle 2015 ekiminde Ege Denizi'nden yasa dışı sığınmacı geçişleri 7 bin iken bugün bu rakam 50'nin altına düşmüş durumda. Türkiye, olağanüstü çabalarını yerine getirmeyecek olsa, Ege Denizi bir kez daha yasa dışı sığınmacıların geçiş yolu haline gelir.Biz bu ağır yükü kaldırmaya devam ederken AB'nin de en azından 18 Mart mutabakatından kaynaklanan sorumluluklarını yerine getirmesini bekliyoruz.''
Akdağ, AB'nin mutabakatın temel unsurlarından olan vize serbestisi, gönüllü geri dönüş ve mali yardım konularında taahhütlerini halen yerine getirmediğine dikkati çekti.
Yorum Yazın
31milyarı 3.5milyona bölünce kişi başına neredeyse 10bin euro ya yakın bir harcama yapıldığı çıkıyor ortaya. 50bin tl..... Bu parayı maaşının tamamıyla yılla... Devamını Gör
Aşevinden aldığı yemeğin içindeki eti ayıklayan Suriyeliyi görmüş bir insanım. Savaştan kaçtığı için buraya gelen ama bayramda da 15 günlüğüne elini kolunu s... Devamını Gör
halk açliktan oluyor bunlar halkin parasiyla surileri besliyor pekiii kim oy veriyor bunlara? halk.... paradoks gibi
benden alıp onlara verdiğiniz her kuruş için hakkım zehir zıkkım olsun