Görüş Bildir
Haberler
Qualcomm'un Çipset Satışı Arttı, Geliri Azaldı

Qualcomm'un Çipset Satışı Arttı, Geliri Azaldı

Batuhan
10.11.2014 - 11:46

2014 mali yılı 3. çeyrek sonuçlarını açıklayan Qualcomm, önceki çeyreğe göre çipset satışlarını artırdı. Tabi bu artış gelirlere pek olumlu yansımadı. Karda ufak bir düşüş var.

Akıllı mobil cihazların kullanım oranları, özellikle iPhone'un çıktığı 2007 yılı ile artmaya başlamış, 2010 döneminden sonra da ciddi bir sıçrama yaparak her sene rekor seviyede büyümeyle devam etmişti.

Mobil cihaz pazarının bu kadar büyümesi, çipset üreticilerinin de büyümesini sağlıyor. Bunların başında da Qualcomm geliyor.

Mobil cihazlardaki işlemcilerin, yaklaşık yüzde 64 'üne hakim olan Qualcomm , bu pazarın görülen en büyük lideri.

Qualcomm, 3. çeyrek verilerini açıkladı

Mobil çipset üreticisi Qualcomm , satışlarını ve yıllık bazda gelirlerini artırmış durumda. Fakat rekabet, eskisinden daha da dişli olduğu için satışlardaki bu artış, gelirlere doğrudan yansımadı.

2014 yılının üçüncü çeyreğinde 236 milyon adet MSM ailesi Snapdragon çipseti satışı yapan Qualcomm , satışlarını çeyrek bazında yüzde 5 , yıllık bazda ise yüzde 24 artırdı.

Tabi artık diğer üreticilerin de rekabete girmesiyle beraber çipset fiyatlarında da biraz indirim yapan Qualcomm, genellikle orta seviye çipset satışlarını artırdığı için, gelirlerini bu çeyrek çok da artıramadı. Genellikle amiral gemi modelleri birinci ya da ikinci çeyrek seviyelerinde satışa sunulduğu için, üst seviye çipsetler o dönemlerde daha çok revaçta oluyor.

Son çeyrek geliri 6.7 milyar dolar olan Qualcomm , yıl olarak bakarsak gelirlerini yüzde 3 artırmış durumda. Fakat çeyrek bazında yüzde 2'lik bir gelir daralması var. Bu da giriş ve orta segment çipsetlerin satışının artmasına bağlı. Son 12 ayda firmanın geliri ise 26.5 milyar dolar oldu.

Karlara baktığımızda ise faaliyet karı olarak 2 milyar dolar açıklayan firma, yıl bazında yüzde 25 artış, çeyrek bazda yüzde 4 düşüş yaşadı. Net gelir ise 1.89 milyar dolar. Yıl bazında yüzde 26 'lık artış yakalayan firma, çeyrek bazda yüzde 15'l ik düşüş yaşadı.

Orta seviyede yeterli bir performans sunan Snapdragon 400 gibi çözümler yoğun bir şekilde kullanılıyorken, yeni nesil 64 bit desteğine sahip işlemcilerin de orta seviyeye ilk olarak gelmesi, firmanın satışlarını bu şekilde etkilemiş gibi gözüküyor.

ShiftDelete.Net

Kaynak: http://shiftdelete.net/qualcommun-cip...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0