Görüş Bildir
Haberler
Psikolojik ihtiyaç: Hafta sonu

Psikolojik ihtiyaç: Hafta sonu

Ahmet Ataner Şapçı
07.02.2015 - 12:33 Son Güncelleme: 07.02.2015 - 14:00

Psikolojik ihtiyaç: Hafta sonu

Hafta sonları insanların hafta içine nazaran çok daha çok mutlu olduklarını izleriz. Cuma akşamında

başlayarak Pazar akşamına kadar moraller yüksek olur, daha canlı ve heyecanlı olup ufak tefek şeylerden hemen nem almayız. Bu inşaat işçisinden yöneticiye kadar aynıdır ve hiç fark etmez.

Maaşlı çalışanlar arasında özellikle Hafta sonunun anlamı çok daha çok önem taşımakta. Hafta içi yapamadıkları ve ihtiyaç duydukları sosyalleşme faaliyetleri, kendine zaman ayırmayı ve sevdikleri ile zaman geçirmeyi fırsat bilip 'kendini gerçekleştirme imkanına' sahip olmaktadırlar. Bu da kendilerini tabi ki daha iyi hissetmelerine yol açmaktadır.

Kadın veya Erken farkı olmadan, evli veya bekar, yaş, kazanç seviyesi, çalışma saat ve süresi fark etmeden herkes için aynı durum geçerli olmaktadır.

Kendinizi test etmek için hafta içi ve hafta sonu kendinize bu konularda not tutun:

1. Stres yaşadığınız an

2. Mideniz ağrıdığı an

3. Başınız ağrıdı an

4. Kendinizi yorgun hissettiğiniz an

Bu tespitleri daha çok hangi günlerde yaşıyorsunuz? Bu tespitlerin çoğu hafta sonu mu yoksa hafta içi mi karşınıza çıkıyor? Birçok insanda daha önce yapılmış araştırmalara göre de hafta içi bu sıkıntıların yaşandığı ortaya çıkmıştır.

Hafta sonu psikolojisinin en önemli faktörlerinden biri 'kendi kararlarını verebilmek' olarak adlandıra biliriz. Hürlüğünüzü ilan edebileceğiniz, sevdikleriniz ve sizin seçtikleriniz ile bir arada olabilmeniz ve 'güzel' vakit geçirebileceğiniz zaman dilimi olarak nitelendire bilmemiz mümkündür.

Hafta sonları kısacası insanlar 'kendini gerçekleştirmek' teorisi ile adlandırılır.

Otonom olabileceğiniz bir süre olmak ile birlikte, bilginizi patronlarınızın,  yöneticilerinizin engeli olmadan paylaşabileceğiniz bir süreç ve Sosyal birlik, bağlılık ve beraberliği paylaşabileceğiniz zaman dilimidir. Bunların hepsini hafta içi çalıştığınız iş yerinde, sosyal bir bağınız olmayan insanlar ile yaşamanız, başkalarının sizi yönettiği alanda rahat olmanız, mecburiyetler, kurallar ve zaman baskısı altında çalışırken tabi ki mümkün değildir.

Psikolojik ihtiyacınız olan değerlerinizi ve ihtiyaçlarınızı 'mutlu olmak için' göz ardı etmemenizi Hafta sonunu iyi değerlendirmeniz gerekir. İki gün de bunun için yetmiyorsa iş hayatınızı gözden geçirip hafta içi de bu değerleri yaşayabileceğiniz farklı bir iş dalını tercih etmelisiniz. Örnek olarak Ağ pazarlama şirketlerin sunduğu imkanlar ile serbest çalışıp kendi zamanınızı kendiniz belirleyebilir, sevdiğiniz insanlar ile çalışarak kendinizi geliştirip başkalarına da bilginiz ile faydalı olabilirsiniz. 'Kendini gerçekleştirmek', tatmin olabileceğiniz ve az yatırım ile maaşlı işçilik hayatından serbest çalışma hayatına geçiş yapabilmek adına mükemmel bir fırsattır.

İhtiyaçlarınızı gidermek üzere iyi bir hafta sonu dilerim.

Ahmet Ataner Şapçı

İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın