Görüş Bildir
Haberler
Prof. Richard Muller'den Analizimi Doğrulama

etiket Prof. Richard Muller'den Analizimi Doğrulama

Mustafa Günen
08.09.2023 - 21:32

Sevgili okurlar bir önceki bölümde “Doğadaki matematiksel düzeni dile benzetmek yanlıştır” başlıklı makale yayınladım. Bu makalemi bir sanat sitesindeki köşemde İngilizce olarak da yayınlamış ve Berkeley Üniversitesi’nden fizik profesörü Sayın Richard Muller’e göndermiştim. Sayın Muller benim analizime katıldığını belirten bir cevap yazmıştı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bugün o cevabı İngilizce ve Türkçe olarak sizlerle paylaşıyorum.

Bugün o cevabı İngilizce ve Türkçe olarak sizlerle paylaşıyorum.

Sevgili Mustafa,

Matematiği dil ile karşılaştırmanın yanlış olduğu konusundaki analizinize katılıyorum. Yine de, birisi 'Matematik fiziğin dilidir' dediğinde ne demek istediklerini biliyorum, fikirleri, soruları, teorileri ve sonuçları ifade etmenin doğru yolu olduğunu anlıyorum.

Ama onların söylemedikleri şey, matematiğin kesinlik, kendi içinde tutarlık ve içeriği sağlamak için bunun çok ötesine geçtiğidir.

-Rich

Evrendeki her şey, hepimiz fizik yani ontolojik varlıklarız. Dolayısıyla bir sanatçı olarak çalışmalarımın zeminini belirlemek için önce ontolojik varoluşu irdelediğimi tekrar belirteyim. 

Prof. Muller “matematik fiziğin dilidir.” diyor ama çok açık bir sorunsalı da ekliyor. Bu dili konuşan matematik dediğimiz unsur her ne ise aslında evrenin ötesinde olduğunu da net olarak belirtiyor. 

Sorunsal dedim. Çünkü gerçekten de bilimin her seviyesindeki insanlar, evrenin sırlarını keşfeden büyük dehalar dahil herkes, doğada muazzam bir düzen olduğunu bilirler. İster akıllı tasarımcı olsun ister natüralist (doğacı) bu düzenin varlığı tartışmasızdır. Ancak bizim yalnızca kendi icadımız olan matematik dediğimiz yöntemle anlayabildiğimiz düzenin aslında ne olduğu bilinmemektedir. Her neyse, sonuç olarak doğada bir düzenin oluşu hiç tartışmaların merkezine konmamıştır. 

Gelecek bölümde “matematik metafiziktir mi?” başlığıyla bu konuya gireceğiz.

Prof. Muller’in cevabının orijinali:

Dear Mustafa

I agree with your analysis that it is incorrect to compare mathematics with language. Yet I understand that when someone says, “Math is the language of physics” I know what they mean—that it is the proper way to express ideas, questions, theories and results. 

But what they don’t say is that mathematics goes way beyond that to require precision, self-consistence, and content.

-Rich

Instagram

X

Facebook

Linkedln

Bu makalede öne sürülen fikir ve yaklaşımlar tamamıyla yazarlarının özgün düşünceleridir ve Onedio'nun editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın