onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Osmanlı Armasındaki 30 Motifin Sırrı

Osmanlı Armasındaki 30 Motifin Sırrı

Merve GÜL
11.09.2014 - 03:12 Son Güncelleme: 11.09.2014 - 16:29

Osmanlı armasındaki motifler ne anlatıyor?

Arma, Haçlı Seferleri sırasında başlayan bir adettir, aynı zamanda silah demektir (Eski Türklerde ise damga veya ongun.). Önceleri sancaklara daha sonra ise kalkanlara işlenmiştir. Zamanında İngiltere'de sadece armaların işlendiği bir ilim dalı oluşturulmuş, hatta ve hatta sadece arma davalarına bakan bir mahkeme bile açılmıştır.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Osmanlılarda ise Sultan II. Mahmut zamanında ilk defa adı geçmekte olup Sultan Abdulmecid ile II. Abdulhamit zamanında yeniden düzenlenerek 'Osmanlı Arması' olmuştur. Armadaki her motifin ayrı bir manası vardır.

Kaynak: http://tarihvemedeniyet.org/2009/08/t...

Sultan Abdulhamit'in Şahsi Arması

Sultan Abdulhamit'in Şahsi Arması

Sultan II. Mahmud Zamanında Kullanılan Arma

Sultan II. Mahmud Zamanında Kullanılan Arma

Sultan II.Abdulhamid Döneminde Kullanılan Arma

Sultan II.Abdulhamid Döneminde Kullanılan Arma

Ve Bilinen En Son Osmanlı Arması ve Motiflerin Sırrı

Ve Bilinen En Son Osmanlı Arması ve Motiflerin Sırrı

1- Tuğranın etrafındaki güneş motifi, padişahın güneşe benzetilmesinden ileri gelir 2- II. Abdülhamit'in tuğrası 3- Sorguçlu serpuş: Osman gaziyi ve tahtı temsil eder 4- Yeşil Hilafet sancağı 5- Süngülü tüfek: Nizam-ı Ceditle birlikte Osmanlı ordusunun asıl silahı olmuştur 6- Çift taraflı teber 7- Toplu tabanca 8- Terazi: şeşper ve asaya asılıdır, adaleti temsil eder. 9- (Üstte) Kuran-ı Kerim. (Altta) Kanunnameler. 10- Nışan-ı al-i imtiyaz: Devlet adına faydalı işlerde bulunmuş ilim adamları, idareci ve askerlere veriliyordu. 11- Nışan-ı Osmani: Sultan Abdülaziz Han tarafından 1862'de ihdas edilmiş olup, devlet hizmetinde üstün başarı sağlayanlara verilirdi. 12- Asa ve şeşper 13- Çapa, Osmanlı denizciliğini temsil eder. 14- Bereket boynuzu 15- Nışan-ı iftihar 16- Yay 17- Mecidi nişanı 18- Borazan, modern mızıka takımının kullandığı çalgı aletidir 19- Şefkat nişanı, 1878'de II. Abdülhamit Han tarafından ihdas edilmiş olup; savaş zamanında, büyük afetlerde devlete, millete hizmet eden kadınlara verilirdi. 20- Top gülleleri (Bazı armalarda bulunmuyor.) 21- Kılıç 22- Top, topçu ocaklarını temsil eder. 23- El siperlikli tören kılıcı: bu kılıç klasik Türk kılıcı olmayıp, o devirdeki subaylar tarafından kullanılırdı. 24- Mızrak. 25- Çift taraflı teber, orduda üst düzey görevliler tarafından üstünlük sembolü olarak kullanılmıştır. 26- Tek taraflı teber (balta) 27- Bayrak 28- Osmanlı sancağı 29- Mızrak: Son dönem mızraklı süvari alaylarını remz eder 30- Kalkan, Ortasında stilize edilmiş bir güneş motifi var. 12 yıldız: Rivayete göre bu 12 yıldız 12 burcu temsil eder. Güneş bu burçlar üzerinde hareket eder

Kaynak: http://www.estanbul.com/osmanli-devlet-armasinin-sirri-225128.html#.VBDmtfl_uUI

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
5
4
2
2
2
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam