Görüş Bildir
Haberler
Onları Rahat Bırakın! Anne Olan Kadınlara Uygulanan Toplumsal Baskıyı Mercek Altına Aldık

etiket Onları Rahat Bırakın! Anne Olan Kadınlara Uygulanan Toplumsal Baskıyı Mercek Altına Aldık

Anayım Ben Ana
15.11.2017 - 01:33 Son Güncelleme: 08.09.2020 - 14:52

Fedakar, cefakar, çilekeş ama bakımlı, güzel, kutsal… Anneliğe toplum tarafından yüklenen rolleri sizin için mercek altına aldık. Buyurun…

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. “Annelik kutsaldır; çocuğuna iyi bakmalı, onu hayatının odak noktasına yerleştirmelisin.”

Üzgünüz ama kimse doğurarak kutsal bir kimlik kazanamaz. Anneliğe kutsallık atfedenlerin tek amacı kadını eve hapsetmektir. Sokakta, işte, orada burada kadın görmeye dayanamayanların uydurması olan bu kutsallık safsatası kadının hayatın her alanından zevk almasını da engeller. Bırakın, kadınlar anneliklerini istedikleri gibi özgürce yaşasınlar.

2. “Çocuğun olsa bile kocana her zaman vakit ayırmalı, her zaman onun gözüne güzel görünmelisin.”

Neden? Kadınların neden böyle bir zorunluluğu olsun? İsteyen, vakit yaratan, kendine bakmayı seven kadınları tabii ki takdir ediyoruz ama ya postpartum depresyondan mağdur olanlar? Kadınlar sırf kocaları elden kaçmasın diye bakımlı olmak zorunda değil, bu konuda anlaşalım ve yolumuza öyle devam edelim.

3. “İyi bir anne olmanın yolu iyi bir evlat, kardeş, arkadaş olmaktan geçer. Sevdiklerine vakit ayırmalısın ki çocuğun da seni örnek alsın.”

İyi bir evlat, kardeş ya da arkadaş olmak ne demek? İyi bir insan olmak yetmez mi? İlla kadın olarak toplumsal bir rolü üstlenmek zorunda mıyız?

4. “Kamusal alanda emzirmemelisin, ayıp.”

Kadını eve hapseden, dışarı çıkmasını engelleyen bir diğer toplumsal baskı da bu. Memelerden rahatsız ve hatta tahrik olan bu zihniyet kadının bebeğinin karnını doyurmasını bile şehvet aracı olarak görür. Bunun doğal bir süreç olduğunu kabul edin, bebek aç mı kalsın? Aaaaa!

5. “Bir anne olarak artık çalışmamalı ve bebeğine bakmalı, evinle ilgilenmelisin.”

Çalışan anne diye bir kavram var da çalışan baba yok, değil mi? Erkeğin toplumsal olarak görevi çalışmak ve para kazanmak ama kadın evinde oturmalı, evine ve çocuklarına bakmalıdır. Kadınlar olarak bunu reddediyoruz!

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. “Bir tane yetmez, ikinciyi yapmalısın. Kardeşsiz mi büyüsün yavrucak?”

Sosyal hayat, ekonomik şartlar ve ilişkinin durumunu görmezden gelen herkesin odak noktası ikinci çocuk için baskı kurmak oluyor. İstememek gibi bir seçeneği saymadık bile…

7. “Uykusuz kalabilir, yorgun olabilir, hatta aç gezebilirsin. Şikayet etmemelisin, annesin sen.”

Her şey içine atmaktan değil miydi? Neden şikayet edemiyoruz? İçinde bulunduğumuz şartları iyileştirmek adına adım atmayı henüz başaramıyorken, söylenmek hakkımız bence. Lütfen bizi dinleyin.

8. “Ev işlerini eksiksiz yapmalısın. Ocakta her daim yemek pişmeli, bulaşıklar temiz olmalı, evde tozun zerresi bile bulunmamalı.”

Sağlıklı bir hayat için bunlar şart da neden kadın yapsın bunları?

9. “Hasbelkader dışarı çıktıysan bebeğinin tüm bakımını üstlenmelisin çünkü bebek bakım odaları yalnızca anneler içindir.”

Annelere dışarı çıkmaları için imkan sağladınız, bakım odaları yaptınız ama o da nesi? Burayı yalnızca anneler kullanabiliyor! Babalar bebeklerinin altlarını değiştiremez mi peki?

10. “Erkek adam para kazanır. Kocana bebeğinin sorumlulukları yüklememelisin.”

Bu bir sır değil arkadaşlar; insan olarak erkekler de bebeklerinin altlarını değiştirebilir, onları yıkayabilir, kıyafetlerini ütüleyebilir, hatta inanmazsınız onlarla oyun oynayabilirler. Tıpkı anneleri gibi babaların da hakkıdır bu. Ellerinden almayalım lütfen!

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. “Dışarıda her zaman bakımlı olmalı, iyi görünmelisin.”

Öyle lohusa topuzuyla aylarca sokaklarda gezmek, depresyon hırkasını üzerinden çıkarmamak, hamilelikten kalan lekelerle fondötensiz gezmek yok. Bırakın kim nasıl olmak istiyorsa öyle olsun, bırakın.

Toplumda dayatılan anne rolleri nedeniyle pek çok kadın eve hapsoluyor, sokağa çıkamıyor. Bu baskıyı bir kenara bırakın ve özgürce yaşayın. Hayat böyle daha güzel!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
327
123
58
35
15
8
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Yusuf Han

"Acaba siz nerde yaşıyorsunuz? " diye sormadan edemiyorum kendime ... Burada yazan birçok şey bir baba ve bir koca içinde geçerli ; eşine güzel görünmek , ev... Devamını Gör

Mavi Kedi

Özgürlüğü, korkmadan gezmeyi tozmayı, bir kadından öte bir birey olabilmeyi ben de isterim ama her şeyden önce @Yusuf Han çok, çok haklı. Bunları isterken, b... Devamını Gör

Muhammet M. Yazici

Sokak, park, tüm şehir onun gibi istediğimi yaparım diyorlar ama sikiyim senin yapacağın işi siktir git buradan diyen insan bunlardan daha haklı. Evinde ins... Devamını Gör

TC Badem Badem

ya şu feminist olucam ayaklarına toplumun (erkeklerin değil toplumun) kutsal saydığı herşeye verip veriştirmek de moda oldu ..seni editör yapanı düdüklemek l... Devamını Gör