Ölüme Sebep Olan Çatapat Kabusu Bitti
Ölüme Sebep Olan Çatapat Kabusu Bitti
Aydın ve Batman’da iki çocuğun ölümüne, çok sayıda çocuğun da zehirlenmesi ve karaciğer iflasına sebep olan çatapat kabusu bitti.
Havai Fişek Üreticileri, Satıcıları ve Atıcıları Derneği Başkanı Arif Coşkun, geçen yıl hiç çatapat üretilmediğini ve stokların da bitmek üzere olduğunu söyledi.
Kahverengi olduğu için çocuklar tarafından çikolata sanılıp yenilen, ölümlere ve organ kayıplarına sebep olan çatapat kabusu sona eriyor. Üç yıl önce Aydın'da 4 yaşındaki Narin Ertaş ile Batman'da 5,5 yaşındaki Muhammet Furkan Bülbül, yuttukları çatapat yüzünden hayatlarını kaybetmişti.
Önceki yıl da Kayseri ve Gaziantep'te iki çocuğa aynı sebepten organ nakli yapılmıştı. Son olarak Bitlis'te Ayetullah (5) ve Sabetullah Atik, çatapat yutarak zehirlenmişti.
Havai Fişek Üreticileri, Satıcıları ve Atıcıları Derheği Başkanı Arif Coşkun, havai fişek fabrikalarının kanunen herhangi bir yasaklama olmamasına rağmen, üretimi durdurma kararı aldıklarını ve geçen yıl hiç çatapat üretilmediğini söyledi.
“RENGİNİ DEĞİŞTİRMEYİ BAŞARAMAYINCA ÜRETMEME KARARI ALDIK”
Çatapatın kahverengi olması sebebiyle çikolata şeklinde algılandığını, bu algılamayı değiştirmek için mamulün rengini değiştirmeye çalıştıklarını ifade eden Coşkun, “Çatapatın ana maddesi demiroksit. Demiroksidin de rengi kahverengi. Başka renk boyalar kattık ancak rengini değiştiremedik. Çünkü hangi rengi katarsanız katın yüzde 70 kahverengiye çalıyordu. Bu sebeple 2012 yılında kanunen bir yasaklama olmamasına rağmen kendi isteğimizle üretmeme kararı aldık. Hammaddemiz olmasına rağmen 2013 yılında da hiç çatapat üretimi yapmadık. Çocukların sağlığını düşünerek bu üründen kar elde etmek istemedik.” diye konuştu.
Geçen yıl üretim olmadığı için stokların bittiğini, toptancı ve bakkallarda çok az miktarda kalmış olabileceğini dile getiren Coşkun, seneye piyasada hiç çatapatın bulunmayacağını sözlerine ekledi.