Ölüler Dünyası ile Yaşayanlar Dünyası Arasındaki Sınırın Kalktığı Gün: Cadılar Bayramı
Ölüler Dünyası ile Yaşayanlar Dünyası Arasındaki Sınırın Kalktığı Gün: Cadılar Bayramı
Her yıl 31 Ekim'de kutlanan Halloween (Bizdeki adıyla Cadılar Bayramı) uzun bir süredir kültürel bir eğlence amacıyla icra ediliyor olsa da, esasında oldukça eskiye uzanan, dini ve kültürel köklere sahip bir ritüeller bütünü.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Elbette Halloween, ezelden beri çocukların kapı kapı dolaşıp şeker topladığı, gençlerin bir araya gelip garip kılıklara büründüğü bir bayram değildi...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Kelt, Roman ve Hıristiyan adetlerinin karılması, ardından yıllar içinde sekülerleşip popüler kültürle birlikte kendini dönüştürmesiyle bugünkü halini aldı.
Yine de Halloween'in ana çıkış noktaları belli. Bunlardan ilkini ve en önemlisini yaklaşık 2000 yıl önce bugünkü İrlanda, İskoçya ve Kuzey Fransa bölgelerinde yaşayan Keltlerin Samhain kutlamaları oluşturuyor.
Ölülerin varlığının, çetin geçecek kışa dair kehanetler için faydalı olacağı düşünülüyordu.
Yine de bugünkü Halloween, su katılmamış bir Kelt ayininden ibaret değil.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
O iki Roman bayramından ilki Feralia'ydı. Feralia, Romanların Ekim sonuna doğru kutladığı, ölüleri onurlandırdıkları bir bayramdı.
Bu elma daha sonra, bugün halen bir Halloween klasiği olan 'su dolu kovadan ağızla elma yakalama oyunu' olan apple bobbing'in çıkış noktası olacaktı.
Tarihte ilerlemeye devam ediyoruz. 13 Mayıs 609 tarihinde Papa Boniface, Roma'daki Pantheon'u tüm Hıristiyan şehitlere adadı ve böylelikle "Tüm Şehitler Günü" kutlanmaya başlandı.
Yüz yıl kadar sonra, Papa Üçüncü Gregory, şehitler gününün kapsamını genişletti ve azizleri de bu güne dahil etti. Kutlama gününü de 13 Mayıs'dan 1 Kasım'a çekti.
Bu amaçla 1000 yılı civarlarında kilise 2 Kasım'ı 'Tüm azizler günü' ilan etti. Böylelikle bütün ruhlar kutlanacak, Samhain'e ait tüm ayinler de birebir benimsenecekti.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Yine de Halloween'in son aşaması ABD'de yazıldı. Amerika'nın keşfinden sonra kendini orada bulan Hıristiyanlar ve Kelt kökenli vatandaşlar bu kültürü olabildiğine oraya taşıdılar.
Peki günümüzde Halloween ile özdeşleşen geleneklerin kökeni tam olarak nereden geliyor?
Çeşitli korkutucu kıyafetlere bürünmek ise Samhain'in ilk günlerinden gelen bir gelenek.
Halloween bugün dünyanın dört bir yanında, herhangi bir kültüre ya da dine aidiyete ihtiyaç duymaksızın kutlanmaya devam ediyor.
Siz de Halloween (Cadılar bayramı) kutluyor musunuz?
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Onedio IQ'yu Facebook'tan takip etmeyi unutmayın!
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın
amaan bana hergün halloween
Ne varsa eskilerde var derler, eski fotoların garip bir havası var, ürkütücü ve mistik.
12. ile 13. başlıktaki resim deep web den alınmış. :D