Okyanustaki Çöplerin Yüzde 99'una Ne Olduğu Bilinmiyor
Okyanustaki Çöplerin Yüzde 99'una Ne Olduğu Bilinmiyor
Pasifik Okyanusu çöpü: Bazıları buradaki çöplerin Texas büyüklüğünde olduğunu söylüyor. Bazıları ise ABD'nin neredeyse iki katı olduğunu belirtiyor. Şimdi ise bilimadamları buradaki çöplerin azalmakta olduğunu söylüyor ancak nedeni konusunda tam emin değiller.
Büyük Pasifik çöp parçasının, diğer adıyla Pasifik çöp girdabı, her on yılda bir iki kat arttığı tahmin ediliyordu. Ancak İspanya'daki Cadiz Üniversitesi'nden araştırmacılar bu bölgede bulmayı umdukları devasa plastik atıklarını bulamadıklarını söylüyor.
Proceedings of the National Academy of Science dergisinin Pazartesi günkü sayısında yayınladıkları raporda, okyanuslardaki plastik atıkların daha önce var olduğu düşünülen miktardan yüzde 99 daha az olduğu kaydedildi.
1970'lerde ABD'nin kar amacı gütmeyen araştırma kuruluşu National Academy of Sciences her yıl okyanuslara 45 bin ton plastik atık atıldığı tahmininde bulunuyordu. Araştırmacılar o zamandan bu yana global plastik üretiminin beş kat arttığını belirtiyordu.
Tüm bunlar dikkate alındığında okyanuslarda şu an milyonlarca ton çöp olması gerekiyordu. Ancak Cadiz'deki bilimadamları 3 binden fazla su örneğini inceledikten sonra okyanusta 'yalnızca' 7 bin ila 35 bin ton çöp olabileceği tahmininde bulundular.
İşte bu oldukça şaşırtıcı. Büyük plastik parçalar genellikle küçük atıklara parçalanıyor ancak çalışmada öne çıkan nokta küçük plastik parçalarının büyük kısmının kaybolduğu yönünde. Bu da bu atıklara ne olduğu yönünde dört ihtimal bırakıyor.
Balıklar bu atıkları yiyor olabilir. Eğer durum buysa Science Magazine küçük plastik parçacıkların 'global okyanus yemek zincirine' dahil olduğunu belirtiyor. Tabi ki insanlar da bu zincirin bir parçası.
İspanyol araştırmacılar plastik parçaların tespit edilemeyecek kadar ufak parçacıklara –nanoparçacıklara- ayrışmış olabileceğine de dikkat çekiyor ki bu durumun okyanuslara etkisi bilinmiyor. Bir diğer görüş ise bu çöplerin karaya vurarak burada çökeldiği yönünde. Ancak akademisyenler bu küçük parçalar için böyle bir şey 'mümkün' olmadığını ifade ediyor.
Peki en iyi senaryo ne? Çöpler en basitinden okyanusun derinliklerine gömülüyor olabilir. Bu doğal yaşamın plastik parçalar ile yüzleşmesini azaltan bir durum.
WSJ
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
Adamlar bile bile lades diyorlar resmen Dünya gidiyor Dünyaa!