Okumanın Yaşı Olmaz: Herkesin ''Yapamazsın'' Demesine Rağmen Danimarka'da Üniversiteye Yeniden Başlayan Gazi Topal
+90 YouTube kanalının ''Yurt dışında okumak'' serisinin bu haftaki konuğu Gazi Topal Danimarka'da üniversite okumanın nasıl olduğunu anlatıyor, hem de 34 yaşında yeniden üniversite okumanın ne demek olduğunu! Kimsenin ne dediğini umursamadan, yurt dışında okumanın ve yaşamanın iyi ve kötü yanlarına bir göz atalım isterseniz.
2007 yılında Celal Bayar Üniversitesi Biyoloji Bölümü'nden mezun olan Gazi Topal 2013 yılından beri Danimarka'da yaşıyor.
2013 yılında Danimarkalı kız arkadaşı ile evlenerek aile birleşimi yolu ile Danimarka'ya taşınıyor.
Eski eşinin iş açısından Türkiye'ye gelmesi mümkün olmadığı için onun Danimarka'ya gitmesi gerekmiş ve gittiği zaman Türkiye'deki diplomasının orada hiçbir işe yaramadığını fark etmiş.
Danimarka'da hayatına sıfırdan başlayan Gazi günde 7 bin domuzun işlendiği bir mezbahada çalışmaya başlamış.
Hayatı boyunca hiç ağır iş yapmamış olan Gazi için bu ilginç tecrübeymiş. Bu dönemde annesinin oğlu vasıfsız bir işte çalışıyor diye ağladığını söyleyen Gazi, hiçbir zaman bu işte çalıştığı ya da Danimarka'ya geldiği için pişman olmadığını da söylüyor.
Çalışırken eli makinenin arasına sıkışan Gazi iş kazası geçirdiği için 2 ay boyunca evde elinin iyileşmesini beklemiş.
Bu süreçte Danimarka kanunlarına göre iş kazası geçiren kişilerin yine aynı tam maaşını almaya devam ettiklerini belirtiyor ve hiçbir şekilde bu süreçte maddi sıkıntı çekmediğini de ekliyor.
Evde kaldığı süre boyunca hayatının sonuna kadar işçi olarak çalışmak istemediğine karar vermiş ve yeniden üniversite okumak için adım atmaya başlamış.
34 yaşında böyle bir karar aldığı için çevresindeki tepkiler de oldukça olumsuz olmuş fakat pes etmemiş ve lise diploması ile üniversitelere başvurmuş. Aile birleşimi ile geldiği için Danimarka'da ücretsiz eğitim alma hakkından da yararlanabilmiş.
Danimarka devletinin verdiği ''SU'' denilen bir yardım bulunuyor.
Sonrasında Güney Danimarka Üniversitesi'nde Küresel Yönetim ve Üretim Mühendisliği Bölümü'ne girmiş.
Devletin verdiği burs ve aldığı öğrenim kredisi ile birlikte bir öğrenci olarak aylık gelirinin ortalama 1.200 euro olduğunu da belirtiyor. Şu an 4.sınıf öğrencisi ve aynı zamanda okuldan döndükten sonra bir işte çalışıyor.
Türkiye'deyken matematik yapamadığı için mühendislik düşünmediği söyleyen Gazi, Danimarka'da fark etmiş ki sorun matematikte değil eğitim sistemindeymiş.
Şu ana kadar sadece 2 kere yazılı sınava girmiş, diğer sınavlar ise yapılan projelerin savunması ve sözlü sınavlarıymış. Tamamen öğrenerek ilerlediğini söyleyen Gazi üniversitenin 1. yılında öğrendiği her şeyi bile rahatlıkla hatırlayabildiğini söylüyor.
Ve burada mezun olduktan sonra kimsenin yaşını önemsemeyeceğine de emin.
''Dışarı çıktığımızda borçlar yerine sadece keyif almayı düşünüyoruz.''
Türkiye'dekinin aksine dışarı çıktığında gelecek kaygısını, borçları ve ay sonunu düşünmek yerine hafta sonu ne yapacağını düşündüğünü ya da anın keyfini çıkarttığını söylüyor.
Uzun süredir de hiç korna sesi duymadığını ekleyerek Danimarka'nın neden dünyanın en mutlu 3. ülkesi olduğunu da anlatıyor.
Korna sesi duymak için gerçekten ağır bir şey yapmak gerektiğini belirten Gazi, evinden duyduğu sesin sadece arabanın tekerleklerinden çıkan ses olduğunu söylüyor. O kadar sessiz ve huzurlu bir ülke!
''Türkiye ve Danimarka'daki sosyal şartları kıyasladığım zaman elma ile armutu kıyaslamak gibi olur çünkü kıyaslanamaz.''
Öğrenci hali ile eline aylık 16 bin kronu geçtiğini söyleyen Gazi ay sonunu düşünmeden yaşadığını, tatile gidip çok rahat birikim yapabildiğini belirtiyor. 5 ay sonra mezun olduktan sonra geleceğini daha iyi bir şekilde kurgulamayı planladığını da belirtiyor.
Kendisini şimdiden tebrik ederiz!
Yorum Yazın
Evlilikle gitmiş 🤷🏼♀️ İyi hoş abim oku da biz nasıl gidek?? Evlenek mi??
Yine bir yapamazsın dediler hikayesi. He kesin demişlerdir. Eşek kadar adamsın bee.