Görüş Bildir
Haberler
Öğrencisine Yarardan Çok Zararı Dokunmuş 5 Akıl Hocası

Öğrencisine Yarardan Çok Zararı Dokunmuş 5 Akıl Hocası

Erkam Evlice
14.08.2016 - 19:45

Filmlerde kahramandan bile çok sevilen mentorları, okuyucuları pek de memnun etmeyecek türden bir dürüstlükle masaya yatırma vakti.

Hikaye kahramanlarına akıl hocalığı eden karakterler aşağı yukarı birbirine benzer. Ekseriyetle bilge, karizmatik, yaşlı ve sakallı olan bu ustaların işlevi sabittir:

Dünyaları kurtaracak olan kahramana yol göstermek.

O kadar basit değil tabii...

Çünkü onların hikayeye olan asıl etkisini görmek herkese nasip olmaz. İzleyici, ilk dakikadan itibaren “dünyanın kurtarılması gerekliliği” fikrine kendini fazla kaptırır. Her şey olup biterken kahramanın mahvolan hayatı görmezden gelinir.

Cidden arkadaşlar, gayet normal bir olaymış gibi “şş bak sen dünyayı kurtarıcaksın” diye ortamlara giren bu adamların, esasında bencillikte sınır tanımayan birer manyak olduğunu itiraf etmenin vakti gelmedi mi? Lütfen biraz empati.

İşte günün sonunda, kahramana yarardan çok zararı dokunan o beş akıl hocası:

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. Gandalf

İmaj: Orta dünyanın yüce büyücüsü. Boz Gandalf. Bilge Mithrandir. Yüzük Kardeşliğinin lideri ve akıl hocası. Herkesin sevdiği bilge dede.

Hakikat: Parti, kutlama, şenlik haberi almayagörsün dizginlerini hemen Shire’a kırıveren Gandalf’ın, sabi hobbitlerin aklında “havai fişekçi” olarak yer etmesi elbette tevekkeli değildir. Amcasının ardından Çıkınçıkmazı’nda mis gibi bekar hayatına hazırlanan Frodo’yu bencilce yola koşturmuş, buçukluğun başına gelen binbir müsibetin birinci elden sorumlusu olmuştur.

Arkadaşlar, tamam, Orta Dünya’yı kurtardık. Tamam, sen çok yaşa Gandalf. Ama bir de Frodo’ya sormalı. Hikayenin sonunda eksik işaret parmağıyla, döşünde kalıcı bıçak yarasıyla, uzaklara dalıp giden bakışlarıyla kalakalan; Köyünde her gün öğlene kadar uyuyacakken, alemde basılmadık taş, vuruşmadık baş bırakmayan Frodo’dan başkası değil. Peki kimin yüzünden?

Az sempati, çok empati. Lütfen.

4. Dumbledore

İmaj: Dünyanın en güçlü büyücüsü. Hogwarts Cadılık ve Büyücülük Okulunun Müdürü. Merlin nişanı. Harry’nin ve yetimin dostu.

Hakikat: Bakın, bu yarım ay gözlüklü müthiş bilge büyücünün eylem planı şundan başkası değildir:

“Hey! Büyücülük dünyasının kaderi olan minik bebecik elimde. Şimdi onu dünyanın en moron ailesinin yanına yerleştireyim. Azıcık büyüdüğünde okula alayım. Sonra dünyanın kötü büyücüsünün üzerine salayım. Ordan zaten şey olur, mevzu da hallolur.”

Görüldüğü gibi, bencillik ve vurdumduymazlık seviyesi ortada. O yüzden tekrar soruyorum: Sizce Harry’nin başına gelen bütün bu müsibetler kendiliğinden oluşmuş olabilir mi?

3. Morpheus

İmaj: Büyük savaşçı, makinelere karşı verilen savaşın en büyük önderlerlerinden biri. Kitlelerin idolü. Kahin’e göre onsuz yapamazdık. Falan filan.

Hakikat: Geceleyin azılı hekır, gündüzleyin büyük bir firmada yazılımcı olan, kalan zamanlarında da müzik dinleyerek uyuyan, vergilerini zamanında ödeyen, komşusuna çöp çıkarırken yardımcı olan kendi halinde bir herifin, Thomas Anderson’ın kafasına girmiş, Tavşan deliği, Trinity, aradığın şey bende tacirliği üzerinden her şeyi berbat etmiştir. Neo’nun hikayesini hepimiz yakından izledik. Yani havada mermi durdurduğu ve uçtuğu vakitler haricinde bir kez bile gerçek dünyadan tat alamamış bu adamcağız, matrikste öylece yaşayıp gitse ne olurdu? Bu kadar kırmızı hap uzatacak ne vardı?

2. Obi-Wan Kenobi

İmaj: 'Luke, gücü öğrenmeli ve bir Jedi olmalısın. Böylece galaksideki kötülüğe karşı koyacaksın.'

Hakikat: 'Luke, gücü öğrenmeli ve bir Jedi olmalısın. Böylece hiç tanımadığın babanı farkında olmadan öldüreceksin.'

Gördünüz mü? OHA

1. Tyler Durden

İmaj: Kapitalizm falan, tüketim toplumu falan, modern hayat falan, kır zincirlerini falan… Anarşist kızlar eklesin.

Hakikat: Birinci sırayı başkasına layık göreceğimizi düşünmediniz değil mi? Masabaşı işi olan, sigortası zamanında yatan, komple Ikea’dan döşeli şık evinde oturan, azıcık uyku problemi olsa da nihayetinde aç olmayan açıkta olmayan karakterimizin kafasına girip onu tam bir serseri haline getirmiştir. Tamam dövüşün, spor olur, enerjinizi atarsınız ama öbür türlüsü fazla. Tyler Durden, kendi yağında kavrulan adamı yoldan çıkarmış, onu her türlü ahlaksızlığa sevkedip tam kriminal haline getirmiştir. Her şeyden önce ayıptır. Tarih kendisini affetmeyecektir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
13
12
12
3
2
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Nil Kozanlı

Sen Dumbledore'u buraya nasıl yazarsın?!!!! Bence ya kitabin arkasını okudun ya da fragmanı izledin!!!!! O dünyanın en büyük büyücüsüdür!