Netflix'in 'Biz Kimden Kaçıyorduk Anne?' Dizisinin Uyarlandığı(!) Kitap ile Arasındaki Şaşırtıcı Farklar
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Netflix'in 'Biz Kimden Kaçıyorduk Anne?' Dizisinin Uyarlandığı(!) Kitap ile Arasındaki Şaşırtıcı Farklar
Merhabalar. 'Biz Kimden Kaçıyorduk Anne' dizisi kısa bir süre önce Netflix'te gösterime girdi. Dizi geniş kitleler tarafından çok beğenilse de uyarlandığı kitabı bilenler tarafından da çok eleştirildi. Bu içerikte dizi ile 'uyarlandığı' kitabın arasındaki farkları ele aldım.
Detaylar içerikte!
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Biz Kimden Kaçıyorduk Anne dizisi Netflix’te yayınladıktan sonra büyük ses getirdi. Ancak uyarlandığı kitap ile dizi arasında o kadar büyük farklar var ki gözden kaçmayacak gibi değil.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Öncelikle karakterlerden bahsedelim. Dizide anne rolünde Melisa Sözen var ve karakterinin adı yok. Eylül Tumbar da annenin kızını yani Bambi karakterini oynuyor.
Proje ilk açıklandığında yönetmenin Ceylan Özgün Özçelik olduğu açıklanmıştı ancak dizide yönetmen olarak Gökçen Usta ve Umut Aral’ı görüyoruz. Aral, Netflix’te “çok tercih edilen” bir yönetmen.
Perihan Mağden’in kitabı ilk yayımlandığında çok ses getirmiş bir eser. Kitabın 90’larda geçen ve oldukça çarpıcı olan bir hikayesi var. Ancak dizide zaman algısının kopuk olduğunu görüyoruz.
Kitap anne ile kızın arasındaki ilişkiye, onların ruh hallerine ve geçmişte yaşadıklarına odaklanırken dizi tamamen onların kaçışına odaklanıyor.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Dizinin izlenirliğini ve popülerliğini artırmak için hikaye polisiye türe evrilmiş. Karakterler sürekli birileri tarafından kovalanıyor ve sürekli tehlike içerisindeler. Bu da kitabın ana konusunun tam zıttı bir durum yaratıyor.
Dizide dış ses kullanılarak anne ve kızının kaçışı ve otellerde kalması anlatılıyor. Kitapta, karakterlerin kaldığı oteller ve gittikleri şehirler hakkında geniş detaylar verilirken dizide buralar çıkarılmış.
Dizide polis karakterlerin sahneleri çok bölünmüş bir yapıda. Mesela anne ve kızını neden yakalamak istediklerinin arkasındaki motivasyon seyirciye gösterilmiyor. Ancak Netflix’in çok da umursadığı bir olay değil bu. Nasıl olsa izleyecek olan zaten izliyor düşüncesindeler.
Dizi her ne kadar kitabın konusundan kopuk olsa da edebi diyalogların olduğu sahneleri de var. Bu da diziyi izleyenlerde acaba uyarlandığı kitapta neler anlatılıyor sorusunu akıllara getiriyor.
Ayrıca dizi görüntü sahneleriyle bir kitap uyarlamasından çok bir ajan filmi görünümü sergiliyor.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Dizinin projesinde kitabın yazarı Perihan Mağden yer almadı. Sadece kitabın telif haklarını verdi. Mağden projenin içerisinde yer alsaydı belki senaryo çok daha farklı olabilirdi.
Tüm bunlar gösteriyor ki dizi, aynı adı taşıyan ve çok beğenilen bu kitaptan uyarlanmamış, aksine Netflix tarafından kitabın ana unsuru çıkarılıp polisiye dizisi olarak yapılmış.
Siz dizi hakkında neler düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
2016 yılında Balıkesir Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünden mezun oldum. Daha sonra Marmara Üniversitesi'nde Avrupa Siyaseti ve Uluslararası İlişkiler alanında tezli yüksek lisansa başladım. Bu süre zarfında siyasi alanda akademik makaleler ürettim. Ajanslarda içerik editörlüğü ve sosyal medya yazarlığı yaptım. 2022 yılından bu yana Onedio'da sinema ve dizi kategorisinde içerikler yazıyorum. Bu alandaki gündemi anbean yakından takip edip sizlere en eğlenceli şekilde sunuyorum.
Tüm içerikleri
Yorum Yazın
"Polislerin yakalamak istemelerinin arkasındaki motivasyon gösterilmemiş." derken? Ortada bir sürü cinayet var, daha nasıl bir motivasyon kaynakları olabilir... Devamını Gör
Gerçek bir kitap okuyucusu için o kitabin diziye ya da filme uyarlanmasi utopiktir ve bence öyle kalmalidir. Ne anlamı var ki o zaman kitapta okuduklarımi ha... Devamını Gör
Saçmalığın daniskası.. Netflix hakikaten senaryo falan okumuyor muhtemelen.. Polisten kaçmayi kolay mi zannediyorlar? İşin geri kalanindan bahsetmiyorum bile... Devamını Gör