Neden El ve Ayak Tırnaklarımız Vardır?
Neden El ve Ayak Tırnaklarımız Vardır?
Protez tırnak çıktı mertlik bozuldu.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Doğduğumuz andan beri bedenimizde olan her şey bize normal geliyor. Ancak detaylı düşündüğümüzde bazı şeylerin neden var olduğunu merak etmeye başlıyoruz. Bunlardan biri de el ve ayak tırnaklarımız.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Birçok uzman el ve ayak tırnağının pençe ve patiler ile evrimsel benzerlikleri olduğuna inanıyor. Bir antropoloji profesörüne göre parmak uçlarımızı desteklemek için insanlar ve tüm maymun türlerinde tırnak yapısı bulunur.
Tırnak uçlarındaki sert dış kaplama, parmak uçlarını elin en güçlü kısımlarından biri yapar. Bu özellik, kavrama dahil günlük görevleri daha az riskli hale getirir.
Tırnaklar, bir kitaptaki sayfalar veya kafanızdaki kıllar gibi çizme ve ayırma becerinizi artırır. Bireyler eşyaları almak için tırnaklarını da kullanabilir.
Tırnakların parmak uçlarınız kadar hassas olduğunu düşünmeseniz de tırnağın altında karmaşık bir sinir ağı vardır.
Ayak tırnaklarının ana işlevi, kavrama veya tırnakların sahip olduğu ince motor işlevlerine kıyasla muhtemelen koruma sağlamaktır. Ayak parmaklarının üst kısımları yaralanmaya karşı savunmasızdır.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
El ve ayak tırnaklarının kullanım oranlarına göre uzama oranları da farklıdır. Yapılan bir araştırmaya göre ayak tırnaklarının daha geç uzadığı gözlemlenmiştir.
Peki tırnaklar neyden oluşur?
Tırnaklar, keratin adı verilen üç doku katmanından oluşur. Keratin, amino asit proteinleri içeren bir doku türüdür. Keratin saçınızda ve tırnaklarınızda doğal olarak bulunur. Aynı zamanda at toynakları da dahil olmak üzere diğer hayvanlarda bulunan bir bileşendir.
Keratin hücrelerinin birbirine bağlanma şekli, tırnakların tutarlılığını ve hissini etkileyebilir. Örneğin tırnak katmanları yumuşak, orta derecede sert ve sert keratinden yapılmıştır. Bunların hepsi tırnaklarınız olarak bildiğiniz koruyucu kalkanı oluşturmak için bir araya geliyor.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın