Görüş Bildir
Haberler
Nasıl Oyuncu Olunur?

Nasıl Oyuncu Olunur?

DMR CASTING
25.05.2020 - 17:14

Günümüzün en trend mesleklerinden olan oyunculuk, yetişkin oyuncu adaylarından daha çok bu aralar çocuk oyuncu adaylarının ilgisini çektiğini gözlemlemekteyiz. Web sitemiz üzerinden en çok gelen sorular genelde;

Oyuncu olabilmek için neler yapılması gerekmektedir? En iyi ve güvenilir oyuncu ajansı hangileridir? Hangi ajansla çalışmamız gerekmekte? Oyuncu olmak için kamera önü oyunculuk eğitimi almalı mıdır? gibi soruların cevaplarını bulacağız.

Oyuncu olabilmek için neler yapılması gerekmektedir?

Öncelikle oyuncu olabilmek için kesinlikle bir cast ajansı veya oyuncu ajansına başvuru yapılması gerekmekte bu yapılan başvurular ajansların en tecrübeli cast direktörleri tarafından değerlendirilir ve gerekirse bir ön görüşme yapılır.

Bu görüşmeler neticesinde gelen oyuncu adayları cast direktörleri tarafından küçük bir mülakata tabi tutulur ve bu mülakat sonucunda oyuncu adayının, oyunculuk eğitimi alması gerekli midir? Drama eğitimi alması gerekli midir? Veya diksiyon eğitimi gerekli mi? Mülakat esnasında oyuncu adayı kamera karşısında rahat mı? Bunlara bakılır.

Mülakatı başarıyla geçen oyuncu adayları ilgili departmana sevk edilerek ajanslara kayıt işlemleri gerçekleştirilir. Kayıt esnasında cast sorumlusunun gerekli gördüğü durumlarda oyuncular kısa bir kamera önü oyunculuk eğitimine yönlendirilir.

Yetenekli ve öz güveni yüksek oyuncu adayları doğrudan oyuncu castına alınarak uygun dizi, sinema ve reklam filmi projelerine sunulmaya başlanırlar.

En iyi oyuncu ajansları hangileridir?

Ülkemizde bir çok cast ve oyuncu ajansı vardır. Fakat; size  uygun en doğru projeyi bulabilecek çok az sayıda cast ajansı sayabiliriz. Bu doğrultuda şu soruları sormak gerekir; Hangi ajanslar güvenilir? Cast ve oyuncu ajanslarına kayıt parası vermek doğru mudur? Tüm cast ve oyuncu ajansları aynı işi mi yapar? Cast ve oyuncu ajansları ne iş yaparlar? Hangi cast ajansına kayıt yaptırmalıyız? Öncelikle bu soruların cevaplarını bulalım;

Cast ve oyuncu ajansları ne iş yaparlar?

Cast ve oyuncu ajanslarının genel tanımını şu şekilde yapabiliriz; Oyuncu ve model ajansları yani diğer adı ile cast ajansları, dizi, sinema ve reklam filmi başta olmak üzere basılı ve görsel mecralarda kullanılan oyuncu ve modellerin seçimini yaparak projeye uygun insanları (castları) uygulayıcı yapımcı firmaya iletirler.

Yapımcı firma, cast ajansının sunduğu oyuncu ve modeller arasından seçim yaparak projesi için uygun oyuncuyu veya model ile anlaşma yapmak ister. Cast ajansları, finansal işlemleri ve oyuncunun/modelin haklarını koruyarak sözleşme işlemlerini yapan kurumdur.

Tüm cast ve oyuncu ajansları aynı işi mi yapar?

Hayır, tüm cast ve oyuncu ajansları aynı işi yapmaz. Örneğin; Dizi, sinema veya reklam filmlerine ana cast dediğimiz başrol ve yan rolleri ayarlayan ajanslar, aynı projelerin özel tip ve model ihtiyacını sağlayan ajanslar ve yine aynı projenin FGR dediğimiz figüranlarını yani diyalogsuz yardımcı oyuncularını temin eden ajanslar olarak üç gruba ayırabiliriz. Bu arada DMR CASTING, ana cast ve yan cast üzerine ağırlıklı olarak hizmet vermektedir.

Hangi cast ajansına kayıt yaptırmalıyız?

Yukarıda da söylediğimiz gibi ülkemizde çok fazla çocuk oyuncu ajansı ve cast ajansı vardır. Siz veya çocuğunuz için en uygun ajansı bulmalısınız. Yani bir dizi, sinema veya reklam filminde nasıl rol almak istediğinize bağlı olarak bir ajans tercih etmelisiniz. Örneğin bir dizi veya reklam filminde 3-5 saniye gözüksem de olur, “hatıra kalsın” diyorsanız o zaman ilk tercihiniz figüran ajansları olacaktır. Yada tam tersi ciddi anlamda oyunculuk hedefleyen ve kariyerine oyuncu olarak devam etmek isteyen oyuncu adayları, iyi bir araştırmadan sonra güvenilir bir ajansa kayıt yaptırmak zorundadır. Peki hangi ajanslara güveneceğiz?

Hangi ajanslar güvenilir?

Gelelim en kritik başlığımıza. Günümüzde ne yazık ki, sahte ve cast ajans adı altında hayali ve amacı oyunculuk olan oyuncu adaylarının duygularını ve hayallerini istismar eden sahte oyuncu ve cast ajansları türedi. Bu tarz sözde ajanslar otellerin konferans veya toplantı salonlarını kiralayarak 500₺ – 2000₺ arası kayıt parası adı altında, hayali oyunculuk olan insanları dolandırarak ortadan kaybolmaktadırlar.

Bu anlamda hayali ve hedefi oyunculuk olan oyuncu adayları ne yapmalılar? Öncelikle; başvuru yapacakları oyuncu ve cast ajansını internet aracılığı ile detaylı bir şekilde araştırmalar. Başvuru yapacakları ajansın sahibi kim ve web sitesinde hakkımızda kısmında yazıyor mu? Daha önce hangi projelere oyuncu vermişler? Sosyal medyada aktifler mi ve kolay iletişim kuruluyor mu? İletişim sayfasında adresine ve telefon numarasına ulaşılabiliniyor mu? Web sitesinde referansları var mı ve varsa hangi projelere hizmet vermişler? Kayıtlı oyuncularının web sayfasında bilgileri var mı? Bu araştırmaların kesinlikle yapılması gerekmektedir.

Cast ve oyuncu ajanslarına kayıt parası vermek doğru mudur?

Öncelikle cast ve oyuncu ajansları nasıl para kazanır? Bunu iyi anlamak gerekir. Cast ve oyuncu ajansları bünyesinde bulunan oyuncu ve modelleri çeşitli dizi, sinema filmi, reklam filmi veya çeşitli basılı mecra işlerine yönlendirdiğinde oranları işe göre değişiklik gösteren tutarlarda komisyon alarak gelir elde eder ve para kazanır. Bu oranlar genelde %20 ile %30 arasında değişiklik gösterebilir.

Profesyonel çalışan cast ve oyuncu ajansları kayıtlardan genelde ödeme almazlar, alırlar ise bu ajansın kendi insiyatifidir ve ne için aldığını beyan edip faturasını yazmak zorundadır. Profesyonel çalışan cast ve oyuncu ajansları yukarıda da bahsettiğimiz gibi yalnızca yönledirdi işlerden %20 – %30 komisyon alarak gelir elde ederler. Kayıt esnasında alınan ödeme genelde oyuncuların veya oyuncu adaylarının projelere sunumlarının yapılabilmesi için çekilen headshot fotoğraf bedeli olmaktadır. Bu tutar da ajansın içinde profesyonel stüdyosu varsa fotoğrafçının talep ettiği 50₺ ile 150₺ arasında değişmektedir. Bu ödemeyi verirken yine üstüne basa basa söylemek gerekir ki; Profesyonel ve güvenilir ajanslara yani tüm işlerine ve verilerine ulaşılabilen ajanslara verilir.

Oyuncu olmak için kamera önü oyunculuk eğitimi almalı mıdır?

Evet, profesyonel bir oyuncu olmak için oyunculuk eğitimi kesinlikle gerekmektedir. (Cem Yılmaz’ın dediği gibi; “Eğitim Şart”) İstisnai durumlarda bazı oyuncu adayları eğitim almadan da oyunculuk yapabilmektedir. Bazı insanların doğuştan gelen bir yeteneği olduğu doğrudur. Bu kişilere genelde hızlandırılmış temel oyunculuk eğitimi ve yine hızlandırılmış kamera önü oyunculuk eğitimi verilmektedir.

Emre DEMİR

Kaynak: https://www.dmrcasting.com/nasil-oyun...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
2
1
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın