Görüş Bildir
Haberler
NASA New Horizons'ın Plüton'dan Çektiği Yeni Fotoğrafları Yayınladı

NASA New Horizons'ın Plüton'dan Çektiği Yeni Fotoğrafları Yayınladı

Batuhan
11.09.2015 - 12:30

NASA, John Hopkins Üniversitesi Uygulamalı Fizik Laboratuvarı ve Southwest Araştırma Enstitüsü Plüton’un, New Horizons uzay aracının iki ay önce Plüton’un yakınından gerçekleştirdiği uçuştan sonraki ilk yeni fotoğrafları paylaştı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Yayınlanan fotoğraflar içinde en dikkat çekici ve heyecan verici olanı yukarıdaki gibi görünüyor. Plüton’un ekvatorundan 1800 kilometre uzağından bir görüntü sunan bu fotoğrafta Plüton’un yüzeyindeki farklılıklar dikkat çekiyor. New Horizons ekibinin Cthulhu olarak adlandırdığı karanlık ve krater dolu alan, Sputnik Düzlemi olarak adlandırılan çatlak ve buzlu yüzey ve hatta Plüton’un bazı dağları bu fotoğrafta görüntüleniyor.

14 Temmuz'da 80 bin kilometre mesafeden çekilen fotoğraf, Plüton'un aktif jeolojik bölgelerinden Sputnik Planum'u gösteriyor.

Yayınlanan fotoğraflar New Horizons’ın LORRI kamerasıyla çekildi. New Horizons’ın Plüton’a yaklaştığı sırada çektiği ve anında dünyaya geçtiği ve NASA tarafından da vakit kaybetmeden yayınlanan fotoğraflar da aynı siyah-beyaz kamera ile çekilmişti. LORRI fotoğrafları siyah ve beyaz renklerle çekiyor, çekilen bu fotoğraflar uzay aracındaki RALPH adlı başka bir kameradan gelen veriler yardımıyla renklendiriyor. Yakın gelecekte gördüğümüz bu fotoğrafların renklilerini de görebiliriz.

80 bin kilometre mesafeden çekilen fotoğraf, kraterlerin yoğun olduğu 350 km genişliğindeki bir alanı gösteriyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

New Horizons’ın Plüton’u gözlemi bir günden daha az sürse de, cüce gezegen ile ilgili olarak şimdiye kadar pek çok şey öğrendik. NASA en sonunda Plüton’un çapının yaklaşık 2 bin 370 kilometre olduğunu saptamış, aynı zamanda geniş atmosferinin ölçümünü de yapmıştı.

Ancak Plüton ile ilgili öğrenecek daha çok şey var. New Horizons’ın elde ettiği bilimsel veri ve görsellerin yüzde 95’lik bir kısmı hâlâ uzay aracında bulunuyor. New Horizons ekibi bu ay itibarıyla verileri indirmeye başladı, ancak bu indirme işlemi bir yıldan fazla sürecek, çünkü uzay aracının veri gönderim hızı dakikada 1 ila 4 kilobayt arasında değişiyor.

Bu görselde Plüton’un buzul Sputnik Düzleminin kenarına detaylı bir bakış gösteriliyor. Fotoğrafta görülen çatlaklar en son jeolojik aktivitenin kanıtları sayılabilir ve Plüton’un düşünülenden daha dinamik bir gezegen olduğunu gösteriyor

Bu zaman zarfında New Horizons ekibi yeni fotoğrafları indirip işledikçe kamuoyuyla paylaşacak. Öte yandan uzay aracı kendisine yeni bir hedef de belirledi. Plüton’dan yaklaşık 1.6 milyar kilometre uzaklıkta bulunan, Kuiper Belt içinde yer alan 2014 MU69 adlı küçük nesne bir sonraki durak olarak belirlendi. Bu yeni görev için henüz son onay verilmedi ve ödenek çıkmadı, ancak New Horizons ekibi uzay aracının 2014 MU69’a doğru manevrasına başladı. 

Teknoblog

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
12
4
0
0
0
0
0