Görüş Bildir
Haberler
Mükemmel Güzelliğin Matematiksel Tanımı: Altın Oran

Mükemmel Güzelliğin Matematiksel Tanımı: Altın Oran

Stay High
07.08.2020 - 17:44

Mükemmel Güzelliğin Matematiksel Tanımı: Altın Oran

İlk defa Yunan matematikçilerin hesaplayarak tanımladığı altın oran; matematik, mimarlık, sanat ve bütün güzellik yapılarında göze hoş görünüm sağlayan bir oran orantı bağıntısıdır. Eski çağlarda yapılan ve hala değerini koruyan güzel görünümü tescillenmiş bütün yapılarda altın oran kullanıldığı görülmektedir. Yani altın oran nedir sorusunun en kısa cevabı; güzelliğin evrensel formülüdür.

Altın Oran Nedir?

Altın oranın terim anlamı doğru parçasının ikiye bölünmesiyle küçük olan parçanın büyük olan parça uzunluğuna oranı ile büyük olan parça uzunluğunun doğru parçasının toplam uzunluğuna oranının bir orantı ifade etmesi yani eşitlik sağlaması durumudur.

Alton oranın değeri; phi ile ifade edilmektedir ve 1,61803398875… olarak matematikçiler tarafından çıkarımı yapılmıştır.

Altın Oran: Venüs Pentagramı

Altın oran güzellik sembolü olarak değerlendirilen Venüs’ün yıldızında görülmektedir. Venüs pentagramı olarak bilinir. Ülkemizde çoban yıldızı, Latincede ise Lucifer olarak bilinmektedir.

Venüs olağan güneş çevresindeki dönüşü sırasında her 8 yılda Güneşin önünden 5 defa geçmektedir. Böylece 8 yılda bir 5 defa Güneş Venüs ve Dünya düz bir dizilimde yer almaktadır. Bu 8 ve 5 sayıları da Fibonacci Dizisinin elemanları olmaktadır. Altın oran fibonacci bağıntısı ispatlanmıştır. Bu düz dizilimin gerçekleştiği noktalar birleştirildiği zaman pentagram şeklini oluşturmaktadırlar.

Evren Ve Altın Oran Arasındaki Bağıntı

Doğanın bütün işleyiş yasaları matematiksel kuramlara dayanmaktadır. Bu evrensel kuramların başında gelen Altın Sarmal, Fİ sayısı, Fibonacci Dizilimi yasalarını Altın Oran takip etmektedir. Uyum ve estetik görünüm yasalarının temelini oluşturan altın oranın insan bedeninde de ideal oran hesaplaması için kullanılabildiği ispat edilmiştir.İnsan Bedeninde Altın Oran

Altın oranın yüzlerce insan tarafından öğrenilerek yaygınlaşması Leonardo Da Vnci’nin eserlerinin katkısı ile olmuştur. İnsan yüzü için değerlendirme yapıldığında altın oran büyük olan organların onun alt organlara olan oranının bir orantı ile sonuçlanmasına bağlıdır.

Altın oran yüz ile boyun genişliğinin oranı, yüzün toplam boyuna burun boyunun oranı, burun genişliği ve urun deliklerinin oranı gibi farklı oran orantı hesapları ile insan yüzünün altın orana sahip olup olmadığı tespit edilebilmektedir.

Altın oran göz yormayan, mükemmeli temsil eden, herkes tarafından hoş görünen bir görüntü sağlamaktadır.

İnsan bedeninde de altın oran hesabı çeşitli bölgelerle yapılmaktadır.

Altın Oranın İnsanlarda Tespiti

Altın oran;  yaşam şartları, beslenme şekilleri, hareket kısıtlamaları ve genetik faktörlere bağlı olarak farklı vücut tiplerine sahip olunması nedeniyle herkes üzerinde görülememektedir.

Kültürel güzellik algılarının ötesinde olan altın oranın sağladığı güzel görünüm bütün kültürlerde bu özellikleri sağlayan bireylerin beğenilmesine neden olmaktadır.

Altın oranı tespit edildiği ünlü isimler arasında; Jessica Alba, Charlize Theron, Megan Fox, Liz Hurley, Rihanna ve Adriana Lima başta gelmektedir.

İç güdüsel olarak doğacak çocuğun altın orana yaklaşmasını sağlayacak olan bireylerin eş olarak seçildiğini kanıtlayan çalışmalar mevcuttur.

Altın oranın yüzde tespitini sağlayan bir altın cetvel geliştirilmiştir. Bu altın cetvele göre baş ve gözlerin orta noktasında bir dikdörtgen oluşturulur. Ağız ve burun; göz ve çene arasındaki mesafenin bölümlerine yerleştirilerek hesaplamanın temeli oluşturulmaktadır.

Giza piramitlerinde, Da Vinci’nin ünlü Mona Lisa’sı, Son Yemek isimli ünlü tablosu, Twitter platformu ve Pepsi markasının tasarımında altın oran kullanıldığı açıklanmıştır.

İnsan kafasında saçların eğri çıktığı noktalarla oluşan bir altın oran bulunmaktadır. Örneğin ayçiçeğinde ve papatya çiçeğinde altın oran olduğu tespit edilmiştir.

Altın Orana Sahip İnsanlar

Altın oran sayısı değerlendirmesi sonucunda bu orana en uygun olan ve dolayısıyla da matematiksel mükemmele en yakın olan ünlü isim Bella Hadid olmuştur. Bela Hadid’in yüz hatlarının altın oranı %94.35 oranında tespit edilmiştir.

Beyonce, %92.44 oranıyla altın oranı sağlayarak 2. Sıraya yerleşmiştir.

Altın Orana Sahip Ünlülerden BazılarıBella Hadid Keire Knightley Rachel Hood Jessica Alba Rihanna Beren SaatBONUS: Robert Pattinson

İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın