Görüş Bildir
Haberler
Muhabbet Kuşu Nasıl Bakılır? Yavru Muhabbet Kuşu Bakımı...

Muhabbet Kuşu Nasıl Bakılır? Yavru Muhabbet Kuşu Bakımı...

Müge Kakşi
25.11.2021 - 15:13

Bilimsel adı Melopsittacus undulatus olan muhabbet kuşları papağan türüne bağlı evcil bir kuş türü olarak bilinmektedir. Melopsittacus cinsinin içerisinde yer alan tek tür olan muhabbet kuşlarının ana vatanı ise Avustralya Kıtası'dır. Diğer kuş türlerine göre daha küçük olan muhabbet kuşları yabani ortamlarında sarı ve yeşil renkte olurken tüylerinin arasında da siyah çizgiler bulunmaktadır. Ancak evlerde beslenen muhabbet kuşlarının beyaz, sarı, yeşil ve mavi gibi farklı renklere sahip olduğunu görebilirsiniz. Arkadaş canlısı olan muhabbet kuşları dünyanın birçok bölgesinde evlerde tercih edilen hayvanlar arasında yer alıyor. İlk defa muhabbet kuşu besleyecek kişiler ise muhabbet kuşunun bakım inceliklerini merak ediyor. Peki, muhabbet kuşu nasıl bakılır? Muhabbet kuşu nasıl eğitilir? Yavru muhabbet kuşu bakım incelikleri ve detaylarını haberimizde sizler için derledik...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Birbirinden farklı can alıcı renklere sahip olan muhabbet kuşları arkadaş canlısı olmalarıyla ve çıkardıkları seslerle dikkat çeken hayvanlar arasında yer alıyor. Doğal ortamlarında daha çok tohumlarla beslenen muhabbet kuşları ana vatanı olan Avustralya'nın kurak bölgelerinde ve zorlu koşullarında yaklaşık olarak beş milyon yıldır varlıklarını sürdürmektedirler. Dünyanın birçok bölgesinde evcil olarak beslenen muhabbet kuşlarının ortalama ömrü ise 15 yıl kadardır. Muhabbet kuşu sahiplenen kişilerin en merak ettiği konulardan biri ise muhabbet kuşu nasıl bakılır oluyor. Muhabbet kuşunun bakımına, eğitimine ve yavru muhabbet kuşu bakım inceliklerine dair tüm detaylara içeriğimizden ulaşabilirsiniz...

Muhabbet Kuşu Nasıl Bakılır?

Muhabbet Kuşu Nasıl Bakılır?

Birçok kişinin severek beslediği muhabbet kuşlarının da tıpkı diğer evcil hayvanlar gibi bakım incelikleri bulunuyor. Öncelikle muhabbet kuşunuz küçükte olsa ona alabileceğiniz kafesin büyük olması oldukça önemlidir. Camlar açıkken veya günün bazı bölümlerinde dışarı salmadığınız muhabbet kuşlarınızın vakit geçireceği alan genellikle kendi evi oluyor. Bu yüzden özgür olarak bilinen muhabbet kuşunuza büyük bir kafes alarak ona kafesinin içerisinde de kanatlarını rahatlatma ve rahat hareket etme imkanı tanırsınız. 

Bunun haricinde kuşunuzun evinin iç dekoru da önem teşkil ediyor. Muhabbet kuşunuzun kafesinin içerisine tünemesi için dalları koyabilirsiniz b hem otantik bir hava katar hem de kuşunuzu doğal ortamında hissettirir. Bunun haricinde kuşunuzun kendiyle konuşabileceği bir ayna, oyun oynayabileceği ziller vb oyuncaklar koyabilirsiniz. Ayrıca kafesin tabanına da havlu peçetelerden kışın kuşunuzun üşümeyeceği bir taban yapabilirsiniz. Böylece kafesi temizlerken de kolaylık sağlayacaktır.

Kafes temizliği de muhabbet kuşunuzun mutlu hissetmesi ve hastalık kapmaması için oldukça önemlidir. Bu yüzden kuşunuzun kafesini duruma göre haftada bir kere temizlemelisiniz. Kafesin temizliği olduğu gibi yem yediği kapları ve suluğunu da temizlemeyi unutmamalısınız. Özellikle su kabına sık sık taze su koyabilir ve suyun yosunlaşmaması için temizliğini de 2 günde bir yapabilirsiniz.

Tüm bunlar muhabbet kuşunuzu evinde mutlu hissettirecektir. Yemek konusuna gelince muhabbet kuşunuza özel satılan vitaminli yemlerden alabilirsiniz. Ayrıca kafesine bir de hem gagasını törpülemesi için hem de zaman zaman ihtiyaç duyduğu mineralleri alabilmesi için özel satılan taşlardan alabilirsiniz. Bunun haricinde muhabbet kuşunuzun sevebileceği ballı susamlı çubuklar bulunmaktadır. Bu ve benzeri besinleri ara ara alarak onu ödüllendirebilir farklı şeyler yemesini sağlayabilirsiniz.

Yavru Muhabbet Kuşu Bakımı...

Yavru Muhabbet Kuşu Bakımı...

Yukarıda yazılan her şey yavru muhabbet kuşunuz için de geçerlidir. Bununla birlikte muhabbet kuşunuzu ilk aldığınız günden itibaren onunla konuşmayı kesinlikle aksatmayın. özellikle yalnız bir muhabbet kuşu alıyorsanız size oldukça ihtiyaç duyacaktır. Kuşunuzu özellikle evin en çok vakit geçirilen yerine koymanız hem size alışması açısından hem de mutlu hissetmesi için önemlidir. Kesinlikle muhabbet kuşunuzu evin en ücra karanlıkta ve sessiz kalan yerine koymayın. Zaman zaman onunla konuşup, muhabbet ederek ona sevginizi göstermelisiniz. 

Tüm bunlarla beraber muhabbet kuşunuzun uçmaya ihtiyacı olduğunu unutmayın. Camlar kapalı olduğu sürece kuşunuzun kafesini kapatmanıza bile gerek yoktur. Bu şekilde o hem eve alışacak hem de kendini evin bir üyesi gibi hissedecektir. Eve alıştıktan sonra sizinle birlikte sofrada duracak, televizyon izlerken omzunuzda duracaktır. Bunlara izin vererek onu da ailenizin bir üyesi yapmış olursunuz. Eğer camlar açık olacaksa veya kuşunuzu salabileceğiniz bir durumda değilseniz muhakkak gün içerisinde 2 3 kere yarımşar saat dışarı çıkıp odada uçmasına izin verin. Bu onun tembelleşmesini, psikolojisinin bozulmasını önlemektedir. Unutmayın sizin nasıl yürümeye ihtiyacınız varsa muhabbet kuşunuzun da uçmaya ihtiyacı vardır. Bu yüzden kuşunuzun uçma konusu asla ihmal etmeyin.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
37
31
21
14
13
8
5
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Ben isimsiz

Ülkede asıl zulmü kuşlar görüyor veterinerler kuşlara bakmıyor sahipleri zaten kuş için veteriner parasını esirgiyor hastalıkları hakkında bakanların sadece ... Devamını Gör