Görüş Bildir
Haberler
Moli Balığı Özellikleri ve Türleri Nelerdir? Moli Balığı Nasıl Beslenir? Bakımı Nasıl Yapılır? Moli Balığı Bakımı Kolay mıdır?

Moli Balığı Özellikleri ve Türleri Nelerdir? Moli Balığı Nasıl Beslenir? Bakımı Nasıl Yapılır? Moli Balığı Bakımı Kolay mıdır?

Dilan Aydemir
27.01.2020 - 18:21

Moli balıkları farklı renk ve tür alternatifleri, kolayca üreyen bir canlı doğuran olması, ucuz ve kolay erişilebilir olması nedeniyle çokça tercih edilen popüler bir süs balığı türüdür. Moli balığının doğal ortamı orta ve Amerika'daki tatlı sulardır ve sürü halinde yaşarlar. Nadiren tuzlu sularda yaşayanları da vardır. Farklı türleri birbiriyle melezleşebilir ve akvaryuma renk katarlar. Bilimsel ismi poecilia sphenops'dur. Hobiye yeni başlayanlar için bakımı kolay bir tür olduğundan en çok tercih edilen balıklar arasındadırlar.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Moli Balığı Türleri

Evcil hayvan mağazalarında da satılan moli balığının en sık görebileceğiniz türleri black molly (siyah moli), ay moli ve balon moli ve cüce molidir. Kuyruklarına göre yelken yüzgeçli, kısa yüzgeçli olarak türlerine ayrılırken rengine göre de kavuniçi, gümüş, pas, siyah, yeşil veya altın renginde birçok çeşide sahiptir. Akvaryumlarda beslenebilen 32 farklı türü bulunmaktadır. Ayrıyeten farklı türlerin birbirleriyle çiftleştirilmesinden ortaya çıkan melez moli türleri de bulunmaktadır.

Moli Balıklarının Akvaryumu Nasıl Olmalıdır?

Moli balıkları için ideal akvaryum büyüklüğü en az 20 litredir. Balıklarınızın sayısı ve diğer balık türlerinin de akvaryum içinde bulunmasına göre bu oran artabilir. 

Moli balıkları sıcak suyu seven balıklar oldukları için akvaryumdaki suyun sıcaklığı 25-27 derece olmalıdır. Suyun sıcaklığı ve sertliği çok önemlidir. Bu sebeple sularına özen göstermelisiniz. pH oranı ise 7.5 civarında olmalıdır.

Moli Balığı Beslenmesi

Moli balıkları çeşitli bitkiler ve yosunlarla beslenmeyi severler. Moli balığı besleyeceğiniz akvaryumun bol bitkili olması gerekir. Yavru moli balıkları da diğer balıklardan korunmak için akvaryum içindeki bitkileri tercih edeceklerdir. Ağırlıklı olarak bitkisel beslenirler. Zengin içerikli olan pul yemlerle su üzerinden de beslenebilirler. Eğer akvaryumunuzda hamile bir moli balığı varsa ısıtıcınızı 26-28 derece aralığına ayarlamanız doğumu kolaylaştırır. Barışçıl canlılardır ve diğer balık türleriyle birlikte yaşayabilirler. Ancak yüzgeçleri çok parlak ve dikkat çekicidir bu yüzden yüzgeç yiyen türlerle beraber bakılmamalıdır.

Moli balıkları protein içerikli yemleri de severler, ancak kesinlikle besinlerinin tamamı protein bazlı olmamalıdır. Artemia, tubifex kurdu ya da kan kurdu ile beslenebilirler. Vitamin bakımından zengin besinler moli balığının daha canlı ve renkli olmasına olanak sağlayacaktır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Moli Balığı İçin Akvaryum Kurulumu

Moli balığının akvaryumu kalabalık olmamalı ve içinde bitkiler bulundurulmalıdır. Rahat yüzebilmeleri için akvaryum içinde geniş alanlar bırakılmalıdır. Her 1 erkek moli için 2-3 tane dişi balık bulundurulmalıdır. Bu çözüm sayesinde erkekler arasındaki problemler daha az olacaktır. Dişilerle erkekleri aynı akvaryumda bulundurursanız her ay yavru almanız olasıdır. Akvaryum suyu sert ve alkali olmalıdır. Moli balıkları bir miktar tuz içeren suda yaşayabilirler. Akvaryum içi aydınlatma güçlü olmamalıdır.

Moli Balığı İçin Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Moli balıkları mantar ve beyaz benek hastalıklarına karşı diğer türlere göre daha hassastırlar. Akvaryuma bir miktar akvaryum tuzu eklemek bu hastalıkların önlenmesinde yardımcıdır. Diğer tropikal balıkların maruz kaldığı hastalıklara da maruz kalabilirler. Düzenli ve doğru bir şekilde beslenen, stresten uzak yaşayan, ısının sabit olduğu akvaryumlarda moli balıkları hastalıklara karşı daha dirençli olacaktır.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
36
8
7
6
5
5
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın