onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Mersin'de Önemli Keşif: Astronom, Matematikçi ve Bilim İnsanı Aratos'un Anıt Mezarının Yeri Bulundu

etiket Mersin'de Önemli Keşif: Astronom, Matematikçi ve Bilim İnsanı Aratos'un Anıt Mezarının Yeri Bulundu

Batuhan
20.10.2019 - 18:15

Mersin'in merkez Mezitli ilçesinde tarihi 3 bin 500 yıl öncesine dayanan Soli Pompeiopolis Antik Kenti kazı alanı içerisinde 315-245 yıllarında yaşamış olan matematikçi, bilim adamı Aratos'un anıt mezarının olduğu alan bulundu.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
onedio.com

DHA'da yer alan habere göre, Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Müzecilik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Remzi Yağcı başkanlığında sürdürülen kazılarda, günümüzden yaklaşık 3 bin 500 yıl öncesine dayanan Soli Pompeiopolis Antik Kenti’nde dünyaca ünlü bilim adamı Aratos’un anıt mezarının yeri belirlenerek işaretlendi.

"Yok olma tehlikesiyle karşı karşıya"

"Yok olma tehlikesiyle karşı karşıya"

Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, M.Ö. 315-245 yıllarında ilçe yaşamış olan Aratos'un anıt mezarının gün yüzüne çıkarılması için destek istedi. Başkan Tarhan Mezitli'de yaşayan ve Soli Pompeiopolis içerisine gömülen Aratos'un özel bir mülke ait arazide bulunan mezarının yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirtti.

"Tüm dünyanın bilip, duymasını istiyoruz"

"Tüm dünyanın bilip, duymasını istiyoruz"

Tarhan ayrıca, 'Soli Pompeiopolis önemli bir antik kent. Çok önemli kişilerde burada yaşamışlar. Roma İmparatoru Pompei de buraya gelerek Soli adını vermiş. Burası dünya tarihi için çok önemli bir antik kenttir. Aratos’un da mezarı burada. Aratos kimdir; Aratos dünyanın ilk uzay bilimcisi, matematikçi, büyük bir bilim adamı. Burada doğmuş, burada yaşamış ve burada anıt mezarı var. Aya ilk kez astronotlar gidip ilk adamı attığında, ilk kratere Aratos adı verilmiştir. NASA’nın bilgisi ile, NASA tarafından önemsendiği için kratere de adı verilmiş. Dünya bunu önemsiyor. Dünya tarafından bilinen bir isim. Biz de Türkiye’de Aratos adını daha çok duyurmak istiyoruz. Tüm dünyanın bilip, duymasını istiyoruz' dedi.

"Yakın tarihe kadar burası çalı ile kaplıydı, buradan kimsenin haberi yoktu"

"Yakın tarihe kadar burası çalı ile kaplıydı, buradan kimsenin haberi yoktu"

Çiçeron ve Büyük İskender gibi birçok isimin Mezitli de yaşadığını ifade eden Başkan Tarhan, 'Arotos’un mezarının bulunduğu höyüğün çevresi, alan itibariyle 500 metrekaredir. Bir kişinin sebze bahçesinin içerisinde yer alıyor. Yakın tarihe kadar burası çalı ile kaplıydı, buradan kimsenin haberi yoktu. Burada nereye gitsek ortaya çıkıyor. Bunun ortaya çıkarılmasını istiyoruz. Bunu çözmek gerekiyor. Bu belediyenin birincil temel görevi değil, ama ekonomik gücümüz olsa biz buna da yetişiriz. Fakat devletin, hükümetin, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın görevi bu. Herkes Mersin’in turizm kenti olduğunu söylüyor. Mersin turizmi sloganvari konuşarak bir yere varılmaz. Somut birtakım şeyleri de ortaya çıkarmamız gerek. Bu tarihi zenginliği, kültürel mirası ortaya çıkarmamız gerek ki, Mezitli’nin, Mersin’in adı dünyada duyulsun. Dünya da duyulsun ki insanlar da buraya gelsin. Bizim yaptığımız, yol, park ve bahçeler için kimse buraya gelmez. Bir farklılığımızın olması gerek, bunu ortaya çıkarmamız gerek' diye konuştu.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
235
61
16
10
5
4
3
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
doriangrayy

Maşallah bu mersinde de yok yok tarihteki tüm önemli kişiliklerin yolu mersinden geçmiş üstüne bide günlerce süren esrarengiz kazı... Gizemli şehirsin mersin

Pasif Kullanıcı

Ülkenin neresini kazsan bir tarihi eser ya da anıt mezar çıkıyor.

feyk

tasindan topragindan literal olarak matematikci, bilim insani fiskiran ulkede bilimin geldigi hal icler acisi, matematigin matematikcinin adi bile gecmiyor.