Görüş Bildir
Haberler
Markada Pazarlamanın Dikkate Alınması Gereken Öğeleri

Markada Pazarlamanın Dikkate Alınması Gereken Öğeleri

hokkaweb
14.09.2014 - 12:18 Son Güncelleme: 14.09.2014 - 16:14

Markada Pazarlamanın Dikkate Alınması Gereken Öğeleri

Marka kısaca bir satıcı grubunun ya da satıcının ürünlerini tanımlamaya ve rakiplerinden ayırmaya yarayan sembol, terim, desen ya da bunların tümüdür. İşletmeleri, ürünleri birbirinden ayıran, tüketicilerin ürünleri algılama ve ayrımlama biçimini değiştiren bütün unsurların birleşimidir.

Marka pazarlama psikolojisinde en önemli durum insanlarla iletişimin kuvvetli olmasıdır. Sahip olduğunuz markayı insanlara pazarlayabilmek için insanlarla iletişiminiz kuvvetli, kendinizi iyi ifade edebilen bireylerle çalışmanız gerekmektedir.

Piyasada çok fazla aynı ya da benzer ürünler bulunduğu ve tüketiciler kararsız kaldıkları için ürünleri markalarına göre tercih etmektedir. Bu sebeple firmalar üründen önce markayı öne çıkararak insanları etkilemeye amaçlamaktadır. Kullanım amaçlarına göre marka türleri vardır. Bunlar ticaret ve hizmet markaları olarak iki bölüme ayrılır.

Ticaret markalarının amacı, malın üretildiği işletmeyi ya da hangi işletme tarafından ortaya çıkarıldığını gösterir. Hizmet markaları ise,  marka hizmetlerinin birbirlerinden ayırt edilmelerini sağlar. Markalaşmak firma açısından önemlidir. Bunun sebepleri; günden güne piyasalarda rekabetin artış göstermesi, rekabetin fiyattan, marka ve kaliteye yönelmesi ve müşteri beklentilerinin hızlıca artış göstermesidir.

Marka pazarlama günümüz imkânlarında firmanın sürekliliğini devam ettirebilmesi için en önemli etkenlerden birisidir.

Markalaşma tüketici açısından oldukça önemli etkilere sahiptir. Markalaşma tüketicinin karar alma sürecini kısaltır. Tüketici haklarını korur ve böylece tüketicilere güvenilirlik sağlar. Toplumsal konularda duyarlılığı arttırır. Büyüme potansiyelini ve pazarlık gücünü arttırır. Yapılan araştırmalarda tüketicilerin mal satın almada etkilendikleri faktörlerin başında fiyattan sonra marka gelmektedir.

Marka pazarlamada ise müşteri ilişkileri, müşteri odaklılık ve müşteri ilişkileri yönetimi oldukça önemlidir. Müşteri ilişkileri yönetiminde önemli etkenler müşterilerin memnuniyet ve memnuniyetsizlikleri, beklentileri, yaşadıkları sorunları geri bildirimler yoluyla öğrenip, ürüne yansıtmaktır.

Marka pazarlamada işe alımlarda marka değerini benimsemiş insanlar tercih edilmelidir. İşe yeni başlayan çalışanlara müşteri beklentileri, marka ve beklentileri nasıl karşılayacakları konusunda detaylı bir eğitim verilmelidir. Marka pazarlamada stratejik pazarlama oldukça etkilidir. Markayı doğru hedef pazarda konumlandırabilmek için stratejik pazarlama önemlidir. Stratejik pazarlama ise hedef;  pazar belirleme, konumlandırma ve pazarı bölümlendirme açısından faydalı olduğu için kullanılmalıdır.

Marka pazarlamada insanları etkileyebilmek ve daha geniş kitlelere ulaşabilmek açısından görsellikte oldukça önemlidir. Bu noktada çalışanlar, çalışılan ortam ya da firma için kullanılan web sitesine dikkat edilmelidir. Hedef kitlesindeki insanlar araştırılmalı onları etkiyebilecek şekilde sunulmalı ve onlara hedeflerini verebilecekleri anlatılmalıdır.

Marka pazarlama psikolojisi tamamen müşterilere göre değişiklik göstermelidir. Bunun sebebi ise tüketicilerin isteklerinin ve beklentilerinin farklılık göstermesidir. Örneğin, sizin herhangi bir konuya bakış açınız ile başka bir firmanın bakış açısı ya da beklentisi aynı değildir. Tüketiciyi tanımadan yapılan pazarlama yöntemlerinin başarısızlık ile sonuçlanması büyük bir ihtimaldir. Marka pazarlamada insanlarla girilen iletişim ile birlikte dış görünüş de oldukça önemlidir.

İnsanlarla iletişime girip marka pazarlaması yapmadan önce mutlaka kişilerarası iletişim ile alakalı bilgi sahibi olunmalı ve bu bilgiler çerçevesinde davranılmalıdır. Firma sahibine ise bu konuda çalışanlarına belirli seminerler ya da bilgilendirmeler yapmak düşer. Marka pazarlamada başarıya ulaşabilmek için rakiplerimizden üstün olduğumuz konular ile birlikte kusurlarınızı da farkında olmalı ve bunları düzeltmek için çabalamak durumundasınız. Her zaman en iyisi olmayı hedeflemeli ve buna göre davranmalısınız.

Pazarlamada karşılaşılan engellerden ders çıkarılarak diğer müşterilere bütün bunlar bilinerek davranılmalı ve günden güne kendinizi geliştirmelisiniz. Gerekli konularda, gerekli bilgileri sürekli yenileyip kendinize katarak daha ileriyi hedeflemelisiniz.

İnsanlar sadece yaşamsal ihtiyaçlarını karşılamak için değil tamamen keyfi konularda da tüketim yapmaktadır. Sadece kendi başınayken ya da yanındaki insana göre bile değişiklik göstermektedir. İnsanların her zaman aynı tepkileri vermeyecekleri, aynı kararları almayacakları da göz önüne alınarak pazarlama yapılmalıdır.

Kaynak: hokkaweb.com

İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın