onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Mahatma Gandhi Kimdir? Mahatma Gandhi'nin Bağımsızlık Mücadelesi: Hayatı ve Ölümü

Mahatma Gandhi Kimdir? Mahatma Gandhi'nin Bağımsızlık Mücadelesi: Hayatı ve Ölümü

Hindistan Bağımsızlık Hareketi'nin öncüsü, şiddetsiz eylem hareketinin öncüsü ve ruhani lider Mahatma Gandhi kimdir? Tam adı Mohandas Karamçand Gandhi olan ruhani liderin bağımsızlık mücadelesi ve yaşamı pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Peki, Mahatma Gandhi kimdir, neler yaptı ve nasıl öldü? 

İşte, Gandhi sözleri ve günümüz dünyasındaki grev, çeşitli boykot çeşitleri ve şavaş aleyhtarı gösterilerin öncüsü olan Gandhi hakkında merak edilenler...

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Mahatma Gandhi Kimdir?

Mahatma Gandhi Kimdir?

Mahatma Gandhi, 2 Ekim 1869 tarihinde Porbandar'da dünyaya gelmiştir. Hindu Modh Ailesinin oğlu olan Mahatma Gandhi'nin tam adı 'Mohandas Karamçand Gandhi'dir. 

Babası Karamçand Gandhi, Porbandar'ın başyaveriydi. Annesi Putlibai Gandhi ise babasının dördüncü eşiydi ve Pranami Vaişnava mezhebinden gelen bir Hindu'ydu. 

Mahatma Gandhi, henüz 13 yaşındayken ailesinin isteğiyle kendisi ile aynı yaştaki Kasturba Makhanji ile evlendirildi. İlki daha bebekken ölen beş çocukları oldu. Mahatma Gandhi ve Kasturba Makhanji'nin çocukları: Harilal 1888'de, Manilal 1892'de, Ramdas 1897'de ve Devdas 1900'de dünyaya geldi.

Mahatma Gandhi Eğitim Hayatı:

Mahatma Gandhi Eğitim Hayatı:

Mahatma Gandhi, eğitim hayatının başlangıcında ortalama bir öğrenciydi. Eğitim hayatın Porbandar ve Rajkot'da başlayan Gandhi, daha sonra Bhavnagar'da bulunan Samaldas Koleji'ni kazandı. 

Aİlesi avukat olmasını istiyordu. Bu yüzden 4 Eylül 1888'de henüz 18 yaşındayken hukuk okumak için University College Londan'a girdi. 

İngiltere'nin ve Birleşik Krallık'ın başkenti Londra'da yaşadığı süre boyunca dans dersleri alarak İngiliz geleneklerini denemeye çalıştı. Ancak dindar bir ailede büyüyen Gandhi, Caynist keşiş Becharji'nin önünde annesine verdiği sözün etkisinde kalarak burada da (Jainizm etkisi ile Hinduizm) dinine sadık kaldı. 

İngiltere'de Etyemezler Derneği'ne katıldı. Annesinin isteklerine körü körüne inanmak yerine etyemezlik üzerine araştırmalar yaptı ve entelektüel olarak da bu felsefeyi benimsedi. 

1875 yılında evsensel kardeşliğin tesisi adına kurulmuş olan ve hayatlarını Budist ve Hindu edebiyatını araştırmaya adamış olan Teosifi Derneği'ne üye oldu. Burada Bhagavadgita'yı (Kutsal bir Hindu metni) okumaya başladı. Gandhi zamanla, Hinduizm, Hristiyanlık, Budizm, İslamiyet ve diğer dinlerin de kutsal metinlerine ve hatta bunlar hakkında yazılan eserlere de ilgi duymaya başladı.

Mahatma Gandhi'nin Bağımsızlık Mücadelesi

Mahatma Gandhi'nin Bağımsızlık Mücadelesi

İngiltere ve Galler barosuna girdi ve Hindistan'a döndü. İlk olarak Bombay'da avukatlık yapan Mahatma Gandhi, başarılı olamadı. Bir de lise öğretmeni olarak görev yapmak için iş başvurusu yaptı ancak başarılı olamayınca Rajkot'a döndü. 

Rajkot'da arzuhalcilik yapma başladı. Bu sırada bir Britanya subayı ile anlaşmazlık yaşayınca işi bırakmak zorunda kaldı. 

1893 yılında o zamanlar Britanya İmparatorluğu'nun bir parçası olan Güney Afrika'nın Natal eyaletinde bulunan bir Hindistan şirketinden gelen bir yıllık iş teklifini kabul etti. Natal'da avukatlık yapan Gandhi, burada Apartheid rejiminin ırk ayrımı politikalarına maruz kalan Hintli göçmen işçilerin haklarının savunucusu oldu.

Mahatma Gandhi, 1894 yılında bazı Hintli arkadaşları ile birlikte Natal Hint Kongresi'ni kurdu. 22 Ağustos 1894'te bir anayasa yapıldı!

Mahatma Gandhi, 1894 yılında bazı Hintli arkadaşları ile birlikte Natal Hint Kongresi'ni kurdu. 22 Ağustos 1894'te bir anayasa yapıldı!

Gandhi'nin Onursal Sekreter olarak yer aldığı NHK, Güney Afrika'daki Hintlere karşı yapılan ayrımcılık ile mücadele etmek için kuruldu. Hintlilerin temizlik, sağlık, barınma ve eğitim sorunları için kampanyalar yürüttüler. 

1895 yılında Londra'ya döndü. Londra'da radikal görüşlü Sömürgeler Bakanı Joseph Chamberlain ile tanıştı. 

1906 yılında Zulu'da patlak veren isyanda, kendisini bu ülkenin vatandaşı sayıp genel valiye mektup yazdı. Bu mektupla devlet kuvvetlerine Hintlilerin de bir sağlık birliği ile katılmak istediklerini bildirdi. Teklifi kabul edilen Gandhi kendisini, sınıf farkı gözetmeksizin insanların iyileştirilmesine adadı. Bu alanda yaptığı çalışmaların ardından 'benliğini temizleme' kararı aldı. Eşi Kasturbai'nin de izniyle bekarlık yemini etti. 

11 Eylül 1906'da Johannesburg'da yapılan toplu gösteri sırasında satyagraha (gerçeğe bağlılık) ya da diğer adıyla pasif protesto yöntemini ilk defa uygulamaya başladı. Başlattığı pasif direniş politikasıyla amansız yasalara karşı mücadele için ilk kez sessiz bir 'Yasalara Uymama Kampanyası' açtı.

Mohandas Karamçand Gandhi: "Mahatma" ya da "Büyük Ruh" olarak adlandırılan ruhani bir liderdir.

Mohandas Karamçand Gandhi: "Mahatma" ya da "Büyük Ruh" olarak adlandırılan ruhani bir liderdir.

1915 yılında Güney Afrika'dan Hindistan'a döndü. Ülkesinde 'Hindistan Ulusal Kongresi'nin toplantılarında konuşmalar yaptı. 

Gandhi'yi Hint halkı, siyaset ve diğer sorunlar üzerine düşmeye teşvik eden ise Kongre Partisi'nin önemli liderleri arasında yer alan Gopal Krişna Goknale oldu. 

Hindistan Ulusal Kongresi'nin liderliğini üstlenerek ülke çapında yoksulluğu azarlamak için adımlar attı. Bununla birlikte kadınların serbestliği, farklı din ve etnik grupların kardeşliği, kast ve dokunuşmazlık ayrımcılığına da son vermeyi hedefledi. Hindistan'ın ekonomik yeterliliğine kavuşması, Swaraj yani Hindistan'ın yabancı hakimiyetinden kurtarılması için ülke çapında kampanyalar yürüttü. 

Mahatma Gandhi, 1930 yılında ülkesinde alınan Britanya tuz vergisine karşı 400 kilometrelik 'Gandhi Tuz Yürüyüşü' ile Hindistan'ın Britanya'ya karşı başkaldırmasına öncülük etti! 

Mohandas Karamçand Gandhi, böylece Batı dünyasında 'Mahatma' veya 'Büyük Ruh' olarak adlandırıldı. Çağımızda büyük bir devrimi şiddet karşıtı politika izleyerek gerçekleştiren ilk ve tek lideri oldu. 

Gandhi, tarihin en etkili pasif direniş hareketinin yapıcısı olmakla kalmadı; günümüzde uygulanan grevlerin, boykot çeşitlerinin ve şavaş aleyhtarı gösterilerin de öncüsü oldu...

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Mahatma Gandhi Sözleri:

Mahatma Gandhi Sözleri:
  • Basit yaşa ki başkaları da var olabilsin. 

  • Düzenli, temiz ve şerefli olabilmek için paraya ihtiyacımız yoktur.

  • Özgürlük hiçbir zaman 'her istediğini yapma izni' anlamı taşımamıştır.

  • Dinler aynı noktada birleşen farklı yollardır. Aynı amaca ulaşacak olduktan sonra ayrı yollar seçmemizin ne önemi olabilir?

  • Şiddet göstermeme, inancımın birinci maddesidir. Aynı zamanda o, benim itikatımın da son maddesidir.

  • Adaletsiz rejimi, adaletle yıkınız. Alkışlar önüne kansız elle çıkınız. 

  • Birleşik Krallık'ın kalkınması için dünyanın kaynaklarının yarısını tükettiniz, Hindistan'ın aynı düzeye gelebilmesi için kaç dünya gerekir?

  • Barışa giden yol yoktur, barışın kendisi bir yoldur!

  • Uğruna ölebileceğim birçok davam var, fakat uğruna öldürebileceğim hiçbir davam yok...

  • Batı uygarlığı hakkında ne düşünüyorsunuz? Sorusuna ise 'Olsa iyi olurdu.' cevabını vermiştir.

Mahatma Gandhi: "Dünya herkesin ihtiyacına yetecek kadarını sağlar, fakat herkesin hırsına yetecek kadarını değil."

Mahatma Gandhi: "Dünya herkesin ihtiyacına yetecek kadarını sağlar, fakat herkesin hırsına yetecek kadarını değil."

Söylediklerinize dikkat edin; düşüncelere dönüşür

Düşüncelerinize dikkat edin; duygularınıza dönüşür

Duygularınıza dikkat edin; davranışlarınıza dönüşür

Davranışlarınıza dikkat edin; alışkanlıklarınıza dönüşür 

Alışkanlıklarınıza dikkat edin; değerlerinize dönüşür

Değerlerinize dikkat edin; karakterinize dönüşür

Karakterinize dikkat edin; kaderinize dönüşür...

Gandhi'ye Göre Sosyal Günahlar:

Gandhi'ye Göre Sosyal Günahlar:
  • Ahlaksız ticaret

  • İlkesiz siyaset

  • Emeksiz zenginlik

  • Vicdansız haz

  • Niteliksiz eğitim

  • İnsaniyetsiz bilim

  • Özverisiz ibadet

Mahatma Gandhi Nasıl Öldü?

Mahatma Gandhi Nasıl Öldü?

Hindistan Bağımsızlık Hareketi'nin öncüsü, şiddetsiz eylem hareketinin öncüsü ve ruhani lider Mahatma Gandhi, 30 Ocak 1948 tarihinde Yeni Delhi'deki Birla evin bahçesinde gece yürüyüşü yaptığı sırada vurularak öldürüldü.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
2017 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi'nden mezun oldum. Öğrencilik yıllarımda editör asistanlığı ve öğretmenlik yaptım. Bu sürecin sonunda kariyerime editör olarak devam etmek istediğime karar verdim. 2022 yılının Kasım ayından beri ise Onedio bünyesinde çalışıyorum. Siz değerli okurlarımıza hayata dair güncel ve ilginç bilgiler aktarıyorum.
Tüm içerikleri
right-dark
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
10
6
4
1
0
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın