Görüş Bildir
Haberler
Londra'da Konut Fiyatları Ortalama 460 Bin Sterlin

Londra'da Konut Fiyatları Ortalama 460 Bin Sterlin

Emlakhaberi.com
24.12.2014 - 13:13 Son Güncelleme: 24.12.2014 - 16:30

İngiltere'nin başkenti Londra'da Konut fiyatlarının son yıllarda hızla yükselmesi tüketicinin sınırlarını zorlamaya devam ederken, ülke ekonomisi için de risk oluşturmaya devam ediyor. Avrupa'nın eğitim ve çalışmak için en çok tercih edilen metropolleri arasında yer alan İngiltere'nin başkentinde, Konut fiyatlarının son yıllarda hızla artması haftalık ve aylık bazda kiraların da yükselmesine neden oldu.

Londra'nın önde gelen finans merkezlerinden Canary Wharf'ta çalışan finans uzmanlarının, ekonomistlerin, doktorların bile yüksek konut fiyatları sebebiyle başkalarıyla ev paylaşması ya da sadece oda kiralaması doğal karşılanıyor.

AA muhabirinin Londra Belediyesi'nin resmi verilerinden derlediği verilere göre Londra'daki 1 odalı bir evin aylık kirası yaklaşık 1.153 sterlin (4.174 lira) civarında seyrediyor. Londra'da iki odalı bir evin kirası ise resmi verilere göre 1.387 sterlin (5.021 lira). Fakat kısa bir araştırma sonrasında Londra'da konut kiralarının resmi verilerin çok üzerinde olduğunu görmek mümkün. Çeşitli online Emlak sitelerinde Londra'nın merkezinde yer alan 20-30 metrekarelik evlerin aylık kiraları yaklaşık 1.300-1.400 sterlinden (4.700-5.068 lira) başlıyor.

Ülkede konut fiyatlarının artış hızının önüne geçebilmek ve ülke ekonomisi için konut balonu tehlikesini engellemek için İngiltere Merkez Bankası devreye girmek zorunda kaldı.

İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mark Carney, daha önce yaptığı değerlendirmede konut fiyatlarındaki yükselişin ekonomik istikrar için risk oluşturduğunu belirterek, Konut Kredisi hacminde tahammül sınırımızın sonuna geldik demişti. İngiltere Merkez Bankası'nın konut fiyatlarındaki yükselişi kontrol altına alma konusundaki çalışmalar devam ediyor.

ngiltere çapında konut fiyatlarına bakıldığında bu yılın ekim ayında yıllık bazda yüzde 9 artışın kaydedildiği görülüyor. Daha önceki aylara kıyasla fiyatların artış hızı biraz azalmış olsa da Londra'daki konut fiyatlarının halen alım gücünün üzerinde seyretmesi dikkati çekiyor.

İngiltere'de İnşaat ve konut sektörüne ilişkin araştırmalar yapan ve ülkenin en büyük Mortgage kredisi sağlayıcılarından Nationwide verilerine göre, eylül ayı itibariyle yıllık bazda yüzde 9,4 olan konut fiyat artışı, ekim ayında yüzde 9'a geriledi.

Nationwide verilerine göre, İngiltere'de ekim ayında aylık bazda konut fiyatları bir önceki aya kıyasla yüzde 0,5 oranında artış kaydederken, İngiltere'de ortalama bir Konut fiyatı yaklaşık 189 bin 333 sterline yükselmişti.

Yıllık bazda ise Londra'da ortalama bir konutun fiyatı geçen yılın ekim ayına kıyasla yüzde 18,4 artarak 460,521 sterline ulaşmıştı.

Öte yandan 2015 yılı için Londra'daki konut piyasasına ilişkin tahminler önceki senelere oranla daha ılımlı. Royal Institution of Chartered Surveyors'ın (RICS) 2015 yılı tahminine göre Londra'nın konut fiyatlarında artış görülmezken, İngiltere genelinde ortalama yüzde 3 yükseliş olacak.

Fakat Londra'da konut fiyatlarının geleceğine yönelik farklı beklentileri olan kuruluşlar da var. Londra'da Emlak piyasasının önemli bir kısmında faaliyet gösteren JONES Lang LaSalle'in (JLL) araştırmalarına göre Londra'daki emlak fiyatlarının 2019 yılına kadar ortalama yüzde 29,4 artış kaydetmesi bekleniyor.

Kaynak: http://www.emlakhaberi.com/haberler/d...
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0