Lavanta, Şarap, Akıllı Alarm! Uykusunu Düzene Sokmak İçin Birçok Yöntem Deneyip, 1 Ay Sonunda Yaşadığı Değişimle Size İlham Olacak Lyuda'nın Serüveni
Sabahları kendini enerjik hissedip güne başlamak, güne parlak ve heyecanlı gözlerle uyanmak, erken saatlerde işlerini halletmenin hafifliğini yaşarken sırtını yaslayıp keyif kahveni içmek... Tüm bunlar Lyuda için bir hayaldi, bu hayale ulaşmak için çeşitli metodlar denedi.Bu deneyim sonrasında, kısa süre zarfında yaşadığı şaşırtıcı değişimleri de paylaştı.
Siz de uyku döngünüzü düzene sokmak istiyorsanız, Bright Side'dan derlediğimiz bu içerik size bu yolda güzel fikirler verebilir!
Lyuda tüm hayatı boyunca hep kendine neden erken kalkmak zorunda olduğunu sormuş. Öğleden sonra başlayan okullar ve iş yerlerinin olmamasını hep saçma bulmuş.
Aynı filmlerde olduğu gibi Lyuda'nın bu umarsız mutluluk dönemi sürpriz bir komşu sayesinde çok da uzun sürmemiş. Lyuda'nın komşusu 60 yaşında olmasına rağmen 45 yaşında görünmeyi başarabilen bir kadınmış.
Lyuda en iyi uykuda etkisini gösteren melotonin hormonunun kadınların gençlik ve güzellikleri üzerinde etkilerini anlatan birçok makale okumuş ve uyku alışkanlıklarını değiştirmeye karar vermiş.
Tabii ki genetik mirasın iyi olması da yaş aldıkça genç ve güzel kalmayı sağlayan ana etmenlerden biri. Ama iyi bir uykunun fiziksel ve sosyal iyi olma halini arttırdığı su götürmez bir gerçek.
Lyuda akşam 11'den önce uykuya dalmak ve sabahları saat 6'da uyanmayı amaçlayan bir uyku düzeni kurmuş kendine.
Fakat ilk gün bu düzeni asla tutturamamış, uykusu gelmediği için bilgisayarda oyalanırken ancak gece 2'de uykuya dalabilmiş.
Erken uyanamamasının altında yatan neden erken uykuya dalamaması olduğu için hızlı uyumaya yardımcı olabilecek yöntemleri sıralayıp uygulamaya başlamış.
Bu yöntemler:
Aromaterapi
Uyku hapları
Uykuya dalmadan 2 saat önce bilgisayar, televizyon ve telefondan uzaklaşma
Uykuyu düzene sokmayı amaçlayan bir aplikasyon olan 'Akıllı Alarm Saati' kullanma
Lyuda her bir yöntemi 1 hafta boyunca test etmiş, sadece ne kadar erken uyuduğunu değil sabah kalktığında nasıl hissettiğini de gözlemlemiş.
Aromaterapi: Lyuda uykuya dalmayı kolaylaştıran esansiyel yağlar hakkında bilgi edinmiş. Öğrenciler ve postpartum depresyonu olan kadınlar üzerinde de olumlu etkileri olan lavanta yağını kullanmaya karar vermiş.
Yapılması gereken şey: Esansiyel yağın buharını yatmadan önce 15-20 dakika inhale et ve bu kokunun bütün gece boyunca seninle kalmasını sağla.Aroma lambasına birkaç damla lavanta yağı damlatmak, birkaç damla lavanta yağını yastık kılıfının üzerine koyup yastığın altına lavanta torbası koymak da Lyuda'nın denediği yöntemlerden biri olmuş.
Lyuda için aromaterapik esansiyel yağlardan lavanta yağının etkisi şu şekilde olmuş:
Kendimi rahatlamış hissettim. Ancak, daha hızlı uykuya dalmama yardımcı olmadı, fakat sabahları daha aktif hissetmeye başladığımı fark ettim. Her zamankinden 1-2 saat fazla uyudum gibi hissettim. Belki de lavanta yağı, uykunun kalitesini etkileyip, uyku sürecini daha derin ve pürüzsüz hale getiriyordur.
Başka bir yöntemle birleştiğinde çok daha etkili sonuç alacağını düşünmüş Lyuda.
Uyku hapları: Lyuda kendisi için uygun uyku haplarını bulabilmek için doktora gitmiş fakat doktoru bu düşünceden vazgeçmesini söylemiş.
Uyku hapları daha ağır uyku bozuklukları vakalarında kullanılan ve çok da masum olmayan ilaçlar. Fakat doktoru Lyuda'yı dikkatle dinledikten sonra Passiflora'nın özünü tavsiye etmiş.
Derin uyku evrelerini arttırarak ve hızlı uyku fazlarını azaltarak çalışan hapların olumlu etkisini doğrulayan bir çalışma bulmuş Lyuda. Uyku saatinden 1 saat önce de 2 tane uyku hapı içmiş
Lyuda için kullandığı uyku haplarının etkisi şu şekilde olmuş:
'Belki de, uykumun derin aşamaları derinleşti ama Passiflora'yı aldığım hafta içinde kendimde hiçbir değişiklik gözlemlemedim. Belki de sonuçları görmek için ilacı daha uzun bir süre kullanmalıydım. Sanırım bir daha kullanmayacağım.'
Uykudan 2 saat önce televizyon, telefondan uzaklaşmak: Bilgisayar ve televizyondan gelen ışınım beynimiz tarafından gün ışığı olarak algılanır,
Bu sebeple gece olmasına rağmen beynimiz gündüz olduğunu düşünür ve melatonin üretimini azaltır. Bu yüzden aşırı yorgun olduğumuz zamanlarda dahi vücut uyumayı reddeder.
Lyuda için uyku vaktinden 2 saat önce televizyon, bilgisayar ve telefondan uzaklaşmanın etkileri şöyle olmuş:
'Saat 10: 30'da uykuya dalmayı planladığım için dizüstü bilgisayarımı ve çantamdaki akıllı telefonu saat 8: 30'da kapattım. Ne yazık ki, irade gücüm internetten bu kadar uzak durabilmem için yeterli değildi ve deneyi günlerin hiçbirinde gerçekleştiremedim. İrade gücümü geliştirmek için eğitmeliyim.'
Kırmızı şarap tüketimi: Kırmızı şarap veya şarap yapılırken kullanılan üzümler hızlı bir şekilde uykuya dalmayı sağlayan maddeler içerirler.
Lyuda yatmadan 1.5-2 saat önce 100- 150 ml kırmızı şarap içmiş ve kırmızı şarabın uykuya dalım sürecinde ve sabah kalktığında ruh halindeki değişimlerini gözlemlemiş.
Lyuda için uyku saatinden önce içtiği şarabın etkileri şu şekilde olmuş:
'Melatonin salınımı ve genel gevşeme etkisi işlerini mükemmel yaptı ve 15-20 dakika sonra uyuya kaldım. Ama erken uyumama rağmen, uyanmam çok zordu ve yatağımı terk etmeme gibi bir isteğim vardı. Dahası, ek bir etki fark ettim - sabahları şişlik. Fakat bazı avantajlar da vardı. Bir akşam, bir sürü çözülmemiş meseleyle ve kötü bir ruh haliyle uyumaya gittim. Kafandan geçen çok fazla düşünce olduğunda, uykuya dalmak çok zor olur. O akşam, kötü ruhlara rağmen, bu tür düşüncelerim yoktu, ki bu da hızlı bir şekilde uykuya dalmama yardımcı oldu. Fakat her zaman kullanacağım bir yöntem olmaz, özel zamanlarda kullanırım.'
Uykuyu düzene sokan akıllı alarm aplikasyonu: Bu uygulama uyku evrelerini kontrol ediyor ve uykudayken yapılan tüm hareketleri de fark ediyor.
Sabah uyandıktan yarım saat önce, program vücut hareketlerinin ve seslerinin doruğa ulaştığı anı seçer (Bunlar hafif uyku evresinin işaretleridir.) ve alarm sizi uyandırmaya başlar. Akşam saatlerinde uykuya dalmak için “beyaz gürültü” denilen rahatlatıcı bir melodi açmış Lyuda.
Lyuda için akıllı alarm aplikasyonunun etkileri şu şekilde olmuş:
'Saat 10: 30'da yattım, zamanlayıcıyı ayarladım ve “beyaz gürültü” isimli rahatlatıcı müziği açtım. Uygulama 15 dakikada uykuya daldığımı ve sabah 5'de uyandığımı gösterdi. Uyanmak kolaydı ve yüzümde bir gülümseme vardı. Oldukça aktif hissettim. Kahvaltı yaptım, yüzüme maske taktım, haberleri okudum, kahvaltıda acele etmedim, yapılacaklar listesi yaptım ve çamaşır makinemi çalıştırdım. Saate baktığımda saat sadece 7.00'dı. Kesinlikle bu yöntemi uygulamaya devam edeceğim.'
Lyuda tüm bu yöntemleri uyguladıktan sonra:
Lavanta yağında ve akıllı saat uygulamasında karar kılmış. Kötü bir gün geçirdiği zamanlarda da kırmızı şarap yöntemini de uygulamış ara ara. 1 ay boyunca uykudan önce 'beyaz gürültü' isimli rahatlatıcı müziği dinleyerek ve lavanta yağı koklayarak sabahları 5.00- 5.30 arası kuş cıvıltılarını duyarak uyanmaya başlamış.
1 ay sonunda Lyuda'da fiziksel ve psikolojik olarak pek çok şey değişmiş!
Artık televizyon karşısında uykudan önce abur cuburları yemediği için kilo vermiş, sabah erken uyanıp kahvaltı yapmak öğünlerini de daha düzenli ve sağlıklı hale getirmiş. Kendisini düzenli uykuya özendiren komşusunun yaptığı gibi yüzüne uyguladığı maskeler ve kaliteli uyku neticesinde göz altı torbaları azalmış ve cildi daha duru bir güzelliğe kavuşmuş.
Sabahlardan nefret eden Lyuda bu 1 aylık deneyim sonucunda sabahlara aşık olmuş!
Sabahları doğan güneşi selamlamak için balkona gitmek, şarkı söyleyen kuşları dinlemek, şehrin uyanışı izlemenin çok güzel bir duygu olduğunu da ekliyor Lyuda...
Peki, siz gece kuşu musunuz yoksa erkenci kuş musunuz?
Hiç sağlık sisteminizde ciddi değişiklikler yaptınız mı? Aşağıdaki yorum bölümünde hikayelerinizi bizimle paylaşın!
Yorum Yazın
keske yorum olsaydi. ben de denemek isterdim ama yaklasik 10 dakika once tvyi kapatip uzandim, saat 02:49 ve yarin muhtemelen 13ten once kalkmicam :(
akıllı alarm virali bebeğim.