onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Kurban Nedir, Neyi Simgeler, Neden Kurban Kesilir? Kurban Kesmek Farz mıdır, Kurban Kesmenin Dini Hükmü Nedir?

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Kurban Nedir, Neyi Simgeler, Neden Kurban Kesilir? Kurban Kesmek Farz mıdır, Kurban Kesmenin Dini Hükmü Nedir?

Kurban Bayramı'nın gelmesiyle birlikte kurban ibadeti ile ilgili bazı detaylar da araştırılıyor. Kurban kavramı, İslami bir terim şeklinde Arapçadan Farsçaya, buradan da Türkçe diline geçmiş olan bir sözcük olmaktadır. Her çeşit adağa kurban denilse de İslam içerisinde özellikle de Kurban Bayramı kapsamında Allah için kurban kesebilme eylemini tanımlamaktadır. Kurban kelimesinin Farsçadaki manası yaklaşan şeklinde ifade edilmektedir. Kurban ibadetini yerine getirecek olan vatandaşların merak ettiği konulardan biri de kurban kesmenin önemi nedir? Peki Kurban Kesmek farz mıdır, kurban kesmenin dini hükmü nedir? İşte tüm merak edilenler...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Kurban Nedir?

Kurban Nedir?

Kurban kelimesi, Arapçada hem maddî olarak hem de manevi olarak her çeşit yakınlığı veya yakın olmayı ifade etmektedir. Geniş bir mana yelpazesine sahip olan kurban sözcüğü, dinî terminoloji içinde kendisi ile Allah’a yaklaşılan bir şeyi, özel biçimde de Allah’a yakınlık sağlayabilmek, bir başka deyiş ile ibadet amacı ile belirli vakitte belli cinsten olan hayvanları kesmeyi ve bu gayeyle kesilmiş olan hayvanı ifade etmektedir. Kurban hemen hemen tüm dinlerin temel temalarından bir tanesini teşkil etmektedir.

Neden Kurban Kesilir?

Neden Kurban Kesilir?

Dini bir terim olan kurban İslam dini içerisinde temel bir amaç ile kesilmektedir. İslam dininde kurbanın kesilmesinin temel amacı ise Allah’a çok daha yakın bir hale gelebilmek ve bununla berber Allah'ın rızasına erişebilmek ve sevap kazanmak şeklinde ifade edilmektedir. İbadet hedefi ile belirli koşulları taşıyan mevcut hayvanı usulüne tamamen uygun bir şekilde kesmeyi ve bu amaç doğrultusunda kesilen hayvanı ifade etmektedir.

Kurban Kesmek Farz mıdır?

Kurban Kesmek Farz mıdır?

Akıl sağlığı yerinde, hür, mukim ve dinî ölçülere göre zengin sayılan mümin, ilâhî rızayı kazanmak gayesiyle kurbanını kesmekle hem Cenab-ı Hakk’a yaklaşmakta, hem de maddi durumlarının yetersiz olması sebebiyle kurban kesemeyenlere yardımda bulunmaktadır (Serahsî, el-Mebsût, XII, 8; İbn Nüceym, el-Bahr, VIII, 197). Bu ibadetin ruhunda Hakk’a yakınlık ve halka fedakârlıkta bulunma anlayışı vardır. Kurban, bir müslümanın bütün varlığını, gerektiğinde Allah yolunda feda etmeye hazır olduğunun bir nişanesidir.

Kurban Kesmenin Dini Hükmü Nedir?

Kurban Kesmenin Dini Hükmü Nedir?

Kurban, Kur’an-ı Kerim, Sünnet ve icmâ ile sabit bir ibadettir. Kurbanın meşru bir ibadet olduğuna dair Kur’an-ı Kerim’de deliller mevcuttur. Hz. İbrahim’in oğlu Hz. İsmail’in yerine bir kurbanın, Allah tarafından kendilerine fidye (kurban) olarak verildiği açıkça bildirilmektedir (Sâffât, 37/107).

Kurbanın meşruiyetine işaret eden başka âyetler de vardır: “Kendilerine rızık olarak verdiği kurbanlık hayvanlar üzerine belirli günlerde Allah’ın adını ansınlar. Artık onlardan siz de yiyin, yoksula fakire de yedirin.” (Hac, 22/28), “Her ümmet için, Allah’ın kendilerine rızık olarak verdiği hayvanlar üzerine ismini ansınlar diye kurban kesmeyi meşru kıldık.” (Hac, 22/34), “Kurbanlık büyükbaş hayvanları da sizin için Allah’ın dininin nişanelerinden kıldık. Sizin için onlarda hayır vardır. Onlar saf saf sıralanmış dururken kurban edeceğinizde üzerlerine Allah’ın adını anın. Yanları üzerlerine düşüp canları çıkınca onlardan yiyin, istemeyen fakire de istemek zorunda kalan fakire de yedirin. Şükredesiniz diye onları böylece sizin hizmetinize verdik. Onların etleri ve kanları asla Allah’a ulaşmaz. Allah’a ulaşacak olan ancak, sizin O’nun için yaptığınız, gösterişten uzak amel ve ibadettir.” (Hac, 22/36-37)

Bu âyetlerde zikredilen hayvan kesiminin, et ihtiyacı temini için olmadığı, bunların ibadet amaçlı birer uygulama oldukları gayet açıktır. Et ve kanların Allah’a ulaşamayacağının, asıl olanın ihlâs ve takva olduğunun bizzat âyetin metninde yer alması bunu açıkça ortaya koymaktadır.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
6
2
2
1
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın