Görüş Bildir
Haberler
Kum Dökme Nedir, Belirtileri Nelerdir? Kum Dökme Nasıl Geçer?

Kum Dökme Nedir, Belirtileri Nelerdir? Kum Dökme Nasıl Geçer?

Şebnem Sucu
11.03.2022 - 10:11

Kum dökme hayatı kabusa çeviren, özellikle de gece uyku sırasında şiddetli sancılara neden olan bir problemdir. Günümüzde dengesiz beslenme ve hareketsiz yaşam tarzının neden olduğu düşünülen kum dökme; genellikle fosfat, oksalat ve sistin gibi kristallerin vücut sıcaklığında çözünemeyişinden kaynaklanır. Kristaller kanallardan geçemediğinde böbrekte kalarak kum oluşumuna sebep olur. Bazen de idrarda aşırı kalsiyumun bir nedeni olabilen kum dökme, crohn hastalığı, gut, ülseratif kolit gibi hastalıklardan kaynaklanabilir. Şimdi, kum dökme nedir, belirtileri nelerdir? Kum dökme nasıl geçer? Gelin bu soruların yanıtlarına daha yakından bakalım…

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Kum dökme, karnın yan kısımlarında hissedilen zaman zaman ise kasıklara ve sırta vuran şiddetli ağırlara yol açar. Böbrek taşı olarak da bilinen kum dökme, toplumda sık görülen bir durumdur. Kum dökme idrar akışını engelleyerek böbreğin şişmesine veya idrar kanalında tıkanıklığa sebep olabiliyor. Peki, kum dökme nedir, belirtileri nelerdir? Kum dökme nasıl geçer? Merak ettiğiniz tüm detaylar haberimizde…

Kum Dökme Nedir?

Kum Dökme Nedir?

Kum dökme, böbrek ya da idrar yolundaki kristallerin idrarda kaldığı bir durumdur. Normalde vücuttaki üriner sistem idrar kanalları ile mesaneye idrarı taşır ve vücuttan atılır. Ancak böbreklerden idrar torbasına yani mesaneye ilerleyen idrarda taş ya da kumun varlığında idrarın ilerlemesi zor olur ve birikme yaparak böbreklerde şişme oluşur. Bu durum şiddetli ağrılara ve bazı belirtilere yol açar. Taş ya da kum idrar kanalına ilerlediğinde idrara çıkma isteği ve ağrıların şiddeti artar. Kum idrar kanalında biriktiğinde enfeksiyonlara neden olabilir.

Kum Dökme Belirtileri Nelerdir?

Kum Dökme Belirtileri Nelerdir?

Kadınlara nazaran erkeklerde iki üç kat fazla görülen kum dökme belirtileri şöyledir;

• Mide bulantısı ve kusma

• Kasıklarda ağrı ve yanma

• Böbrek ve idrar yollarında ağrı

• İdrarda kötü koku ve kum

• İdrarda kan

• İdrara çıkarken yanma hissi

• Artan idrara çıkma isteği

• Ateş ve titreme (enfeksiyon varlığında)

Kum Dökme Nasıl Geçer?

Kum Dökme Nasıl Geçer?

Kum dökme nasıl geçer sorusu toplumda cevabı merak edilen sorulardan biridir. Kum dökme tedavisi kumun ya da taşın boyutuna göre farklı tedavileri içerir. Küçük taşların kendiliğinden düşme ihtimaline karşın hastanın bol sıvı alması önerilir. Sıvı alımı idrar miktarını arttırarak, kumun atılmasını kolaylaştırmaktadır. Hastaların ip atlama gibi egzersizler yapması kumun düşürülmesi için diğer bir yöntemdir. Şiddetli ağrıları azaltmak için ağrı kesici kullanımı etkili olacaktır. Ayrıca prostat ilaçları mesane kanallarını genişlettiğinden tedavide kullanılabilir. Tedavi sırasında böbrek fonksiyonları takip edilir. Kumun ya da taşın dökülememesi durumunda taş kırma tedavisi (ESWL) uygulanabilir. Taşın çok sert olması halinde ise lazerle taş kırma yöntemi tercih edilir.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
5
1
1
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın