Görüş Bildir
Haberler
Bende Olmaz Demeyin! Böbrek Taşı ile İlgili En Merak Edilen Sorular ve Cevapları

Bende Olmaz Demeyin! Böbrek Taşı ile İlgili En Merak Edilen Sorular ve Cevapları

Böbrek taşı en ağrılı rahatsızlıklardan biridir. Erken tanısı kalıcı hasara neden olmadan geçirilebilir.

Not: Hazırlanan içerik genel bilgileri içerir. En doğru tanı ve tedavi için doktora başvurun.

Kaynak: 1, 2, 3

İçeriğin Devamı Aşağıda

Böbrek taşı nedir ve nasıl oluşur?

Böbrek taşı nedir ve nasıl oluşur?

Böbrek taşlar böbreklerinizde, mineral ve tuzlardan oluşan sert tortulardır. Genellikle, idrar derişik hale geldiğinde taşlar oluşur, bu da minerallerin kristalleşmesine ve birbirine yapışmasına neden olur.

Böbrek taşı oluşumunun birçok nedeni vardır ve böbreklerden mesanenize, idrar yolunuzun herhangi bir bölümünü etkileyebilir.

Böbrek taşı oluşumunun birçok nedeni vardır ve böbreklerden mesanenize, idrar yolunuzun herhangi bir bölümünü etkileyebilir.

Böbrek taşları en ağrılı tıbbi durumlardan biridir. Böbrek taşlarının geçmesi oldukça acı verici olabilir ancak taşlar zamanında tanınırlarsa genellikle kalıcı bir hasara neden olmazlar. Durumunuza bağlı olarak, bir böbrek taşını geçirebilmek için ağrı kesici ilaç almak ve bol su içmek dışında hiçbir şeye ihtiyacınız olmayabilir.

Böbrek taşlarının nedenleri taş türüne göre değişmektedir:

a. Kalsiyum taşı

a. Kalsiyum taşı

Kalsiyum taşları en yaygın olanlarıdır. Genellikle kalsiyum oksalattan yapılırlar (ancak kalsiyum fosfat veya maleat içerebilirler).

b. Ürik asit

b. Ürik asit

Bu tür böbrek taşı erkeklerde, kadınlardan daha yaygındır. Gut hastalarında veya kemoterapi tedavisi görenlerde ortaya çıkabilir. 

Bu taş türü idrar çok asitli olduğunda oluşabilir. Pürinler açısından zengin bir beslenme idrarın asidik seviyesini artırabilir. Purin, balık, kabuklu deniz hayvanları ve et gibi hayvansal proteinlerde renksiz bir maddedir.

c. Struvit

Bu taş türü çoğunlukla idrar yolu enfeksiyonu olan kadınlarda bulunur. Bu taşlar büyük olabilir ve idrarı engelleyebilir. Bu taşlar böbrek enfeksiyonundan dolayı oluşabilirler. Altta yatan bir enfeksiyonu tedavi etmek struvit taşlarının gelişimini önleyebilir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

d. Sistin

d. Sistin

Sistin taşları nadir olarak görülür. Bu tip taşla birlikte, vücutta doğal olarak oluşan bir asit olan sistin böbreklerden idrarın içine akar.

Neden oluşur?

Neden oluşur?

Böbrek taşları için en büyük risk faktörü günde 1 litreden daha az idrar yapmaktır. Bu nedenle böbrek taşları, böbrek sorunları olan prematüre bebeklerde yaygındır. Bununla birlikte, böbrek taşlarının 20-50 yaş arasındaki insanlarda ortaya çıkması daha olasıdır.

Bunun yanında başka birçok farklı nedeni olabilir.

1. Aile öyküsü

Ailenizde birinin böbrek taşı varsa, siz de taş geliştirmeniz daha olasıdır. Ve zaten bir veya daha fazla böbrek taşınız varsa, bir başkasını geliştirme riskiniz artar.

2. Bazı beslenme şekilleri

2. Bazı beslenme şekilleri

Protein, sodyum (tuz) ve şeker açısından zengin bir beslenme düzeni, bazı tür böbrek rahatsızlıklarının riskini artırabilir. Çok fazla tuz tüketmeniz böbreklerinizin filtre etmesi gereken kalsiyum miktarını artırır ve böbrek taşı riskiniz de buna bağlı olarak artar.

3. Susuzluk

3. Susuzluk

Her gün yeterli miktarda su içmemek böbrek taşı riskinizi artırabilir. Sıcak iklimlerde yaşayanlar ve çok terleyenler diğerlerinden daha yüksek risk altında olabilirler.

İçeriğin Devamı Aşağıda

4. Obezite

Yüksek vücut kitle indeksi, büyük bel genişliği ve kilo alımı, böbrek taşı riskindeki artışla ilişkilendirilmiştir.

5. Sindirim hastalıkları ve cerrahi

5. Sindirim hastalıkları ve cerrahi

Gastrik bypass ameliyatı, enflamatuar bağırsak hastalığı veya kronik ishal, sindirim işleminde kalsiyum ve su emilimini etkileyen değişikliklere neden olabilir, bu da taş oluşum riskini yükseltir.

6. Diğer tıbbi koşullar:

6. Diğer tıbbi koşullar:

Böbrek taşı riskinizi artırabilecek hastalıklar ve durumlar arasında renal tübüler asidoz, sistinüri, hiperparatiroidizm, bazı ilaçlar ve bazı idrar yolu enfeksiyonları bulunur.

Belirtileri nelerdir?

Belirtileri nelerdir?

Bir böbrek taşı, böbreğinizin içinde dolaşmaya veya üreterinize - böbrek ve mesaneyi bağlayan tüp - girmeden belirti göstermeyebilir.

Böbrek taşları şu belirtilere neden olabilir:

  • Yan ve sırtta, kaburgaların altında şiddetli ağrı

  • Alt karna ve kasıklara yayılan ağrı

  • Dalgalar halinde gelen ve yoğunluğu değişen sancı

  • İdrar sırasında ağrı

  • Pembe, kırmızı veya kahverengi idrar

  • Bulanık veya pis kokulu idrar

  • Sürekli idrara çıkma ihtiyacı

  • Normalden daha sık idrara çıkma

  • Bir enfeksiyon varsa ateş ve titreme

Bu belirtiler bulunduğu yer veya yoğunluğa göre değişebilir.

Ne zaman doktora başvurmalıyım?

Ne zaman doktora başvurmalıyım?

Sizi endişelendiren herhangi bir belirti ve bulgunuz varsa doktorunuzla görüşün.

Ya da;

  • Oturamayacağınız kadar şiddetli ağrı,

  • Mide bulantısı ve kusma eşliğinde ağrı

  • Ateş ve üşüme eşliğinde ağrı

  • İdrarda kan

  • İdrar yaparken zorluk varsa acilen doktora danışın.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Tedavi

Tedavi

Tedavi taş tipine göre yapılır. İdrar süzülerek değerlendirme için taşlar toplanabilir. Günde 6-8 bardak su içmek idrar akışını artırır. Susuz kalmış, şiddetli bulantı ve kusmaya sahip kişilerin intravenöz sıvıya ihtiyacı olabilir.

Bunun yanında doktorunuz uygun gördüğü takdirde,

  • İlaç tedavisi

  • Lithotripsy: Ekstrakorporeal şok dalgası litotripsi, büyük taşları parçalamak için ses dalgalarını kullanır, böylece üreterlerden mesanenize daha kolay geçebilirler.

  • Tünel cerrahisi (perkütan nefrolitotomi): Cerrahın, taşları sırtınızdaki küçük bir kesikten çıkarması işlemidir.

  • Üreteroskopi: Bir kamera takılı küçük bir tel üretra içine yerleştirilir ve mesaneye iletilir. Doktor daha sonra taşı takıp çıkarmak için küçük bir kafes kullanır. Taş daha sonra analiz için laboratuvara gönderilir.

uygulayabilir.

Bira içmek böbrek taşını düşürür mü?

Bira içmek böbrek taşını düşürür mü?

Yapılan bazı çalışmalara göre az miktarda bira içmek böbrek taşını düşürmeye yardımcı olabilmekteyken başka çalışmalar tam tersini söylemektedir. Bu soruyla ilgili net bir sonuç için çalışmalar devam etmektedir. (K)

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
46
14
6
4
4
3
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Nihan Alişya ERMAN

ne olur ne olmaz içelim biz sonuçta bobrek taşı tüm kötülüklerin anasıdır

Nihan Alişya ERMAN

yanlişlıkla kendi yorumumu şikayet ettim, siz hic yorulmayin

Onur Mert

keşke yazıldığı yada okunduğu kadar kolay olsa bu hastalığı yaşamak. 25 yıldır pençesinden kurtulamadığım,taş ocağı misali ürettiğim, son 10 yılda 3 kez amel... Devamını Gör

Elifturta

Annem babam gençken kum dökmüş bende de oldu hep sağ taraftan aman Allahım o nasıl bi ağrıydı hep sabaha karşı olurdu uyutmazdı