onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Kültürel Dokusu ve Doğal Güzellikleri ile Bilinen Denizli'de Mutlaka Görmeniz Gereken Eşsiz Yerler

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Kültürel Dokusu ve Doğal Güzellikleri ile Bilinen Denizli'de Mutlaka Görmeniz Gereken Eşsiz Yerler

Denizli, Ege ve Akdeniz Bölgesi'nde toprağı bulunan ve bu bölgelere geçit görevi üstlenen bir şehirdir. Horoz, şehrin simgesidir. Şehirde sayısız kültürel miras bulunmaktadır. Lidya, Frigya, Roma, Bizans gibi çeşitli devletlere ve imparatorluklara ev sahipliği yapmıştır. Şehirde her toplumun bıraktığı önemli yapılar bulunmaktadır. Biz de Denizli'ye yolunuz düşerse, mutlaka görmeniz gereken bu eşsiz yapıları buraya derledik. İşte, medeniyetlerin beşiği Denizli'de mutlaka görmeniz gereken yerler ve detayları...

1. Pamukkale- Kleopatra Havuzu

1. Pamukkale- Kleopatra Havuzu
www.instagram.com

Kleopatra Havuzu, Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden Pamukkale'deki Hierapolis Antik Kenti'nde bulunur. Havuza Kleopatra denmesinin sebebi bir rivayete göre bu suya Mısır Kraliçesi Kleopatra'nın girmiş olması. Bu havuz, neredeyse 800 bin yıllık. Kleopatra özellikle 'tarihin içinde yüzmek' isteyenler için alternatif bir yer olabilir. Havuz, milattan sonra 692 yılında meydana gelen depremde sütunların yıkılması ve termal suyun birikmesiyle oluşmuş. Yani doğal yollarla oluşmuştur. Antik havuz, her mevsim 36 derecelik sıcaklığı ile tedavi merkezi olarak bilinir. Kalp, romatizma, deri, felç ve sinir hastalıklarına iyi geldiği söylenmektedir. Buraya giriş ücretlidir ve yanınıza müze kartınızı almayı unutmayın deriz.

2. Pamukkale- Hierapolis Antik Tiyatro

2. Pamukkale- Hierapolis Antik Tiyatro
www.instagram.com

Hierapolis Antik Tiyatro, özgün yapısıyla birçok yerli ve yabancı turistin uğrak noktasıdır. 1800 yıllık tarihi geçmişe sahiptir ve UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer almaktadır. Burası 2500 yıllık geçmişe sahip Hierapolis Antik Kenti'nde bulunur. Roma Dönemi'ne ait tiyatro, şehirdeki eşsiz yapılar arasında yer alır. Pamukkale'ye geldiğinizde mutlaka buraya da uğramalısınız.

3. Pamukkale Travertenleri

3. Pamukkale Travertenleri
www.instagram.com

Pamukkale Travertenleri, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alır. Pamuk gibi bembeyaz olmasından dolayı 'Beyaz Cennet' adıyla da anılmakta. Travertenlerin içerisindeki suların da pek çok hastalığa iyi geldiği söyleniyor. Buraya günbatımında gelirseniz, muhteşem manzaranın keyfini çıkarabilirsiniz. Kış mevsiminde ziyaret için uygundur. Çünkü suyun derecesi 33 ila 100 derece arasında. Buraya girerken ayakkabı ile girmeniz yasak olduğu için yanınıza poşet veya çanta almanızı öneririz. Tabii müze kartınızı da unutmayın!

4. Pamukkale- Laodikeia Antik Kenti

4. Pamukkale- Laodikeia Antik Kenti
www.instagram.com

Laodikeia Antik Kenti, Denizli'nin 6 km kuzeyinde yer alır. Helenistik kent, Seleukos Kralı II.Antiokhos tarafından karısı 'Laodike' adına kurulmuş. Hristiyanlığın ilk 7 kilisesinden birine sahiptir. Önemli arkeolojik kalıntılara sahip olan kentte, İncil'de adı geçen ve vahiy gönderilen 'Laodikeia Kilisesi' ortaya çıkarılmıştır. Hristiyanlık dünyasının en önemli ve en kutsal yapılarından biri olma özelliğini korumaktadır.

5. Honaz- Kaklık Mağarası

5. Honaz- Kaklık Mağarası
www.instagram.com

Kaklık Mağarası, Denizli merkeze 30 km mesafede bulunan Honaz ilçesinin Kaklık kasabasındadır. Bu mağarada Pamukkale'deki travertenlere benzeyen basamaklar vardır. Bu sebeple 'küçük Pamukkale' ve 'mağara Pamukkale' adlarıyla da bilinir. Mağara içerisinde bol miktarda termal su vardır. Berrak ve kükürt kokulu olan termal suyun cilt hastalıklarına iyi geldiği söylenmektedir. Öte yandan, mağara çevresinde ziyaretçiler için yapılmış yüzme havuzunda ve seyir alanlarında vakit geçirme şansınız bulunur. Denizli'ye geldiğinizde mutlaka uğramanız gereken muazzam rotalardan biridir!

6. Buldan- Tripolis Antik Kenti

6. Buldan- Tripolis Antik Kenti
www.instagram.com

Tripolis Antik Kenti, Buldan ilçesi Yenicekent Mahallesi sınırları içerisinde bulunur. Plinius ve Ptolemaios gibi antik yazarların metinlerinde geçen kent, ilk kez Apollonia ismi ile kurulmuş. Daha sonra Phrygia, Karia ve Lydia Bölgeleri'nin kesişim noktalarında bulunmasından dolayı ismi 'Tripolis' olmuştur. 5000 yıl önce burada yerleşim varmış. Yani burası şehrin tarihsel dokusuna şahit olmak isteyenlerin uğrak noktası olabilir.

7. Buldan Tarihi Evleri

7. Buldan Tarihi Evleri
www.instagram.com

Buldan evleri, Türkiye'nin kültür varlıkları birikimi açısından koruma altına alınmış yapılarıdır. Denizli'ye kadar gelmişken mutlaka bu evleri görün deriz. Bu evler ahşap ve cumbalıdır. Evlere saçak ve bacaları ayrı bir güzellik katmıştır.

8. Kaleiçi Çarşısı

8. Kaleiçi Çarşısı
www.instagram.com

Kaleiçi Çarşısı, Denizli'nin en önemli turistik merkezleri arasında bulunuyor. Burada zamanında şehri düşman işgalinden korumak için kaleler varmış; ancak zamanla eski işlevini yitirmiş. Tarihi çarşıda birçok alışveriş yapabileceğiniz dükkân mevcuttur. Şehre gelmişken bu dükkânlardan alışveriş yapabilirsiniz.

9. Acıpayam Kanyonu

9. Acıpayam Kanyonu
www.instagram.com

Acıpayam Kanyonu, Olukbaşı köyü sınırları içerisinde bulunan doğa harikası bir yerdir. Suyu oldukça soğuktur. Bu nedenle buraya yazın yakan sıcağında uğramanızı öneririz. Bozdağ'ın zirvesinden akıp gelen bu turkuaz su, el değmemiş bir doğa mucizesidir. Burada çam ağaçları arasında eşsiz bir doğa yürüyüşü yapabilme imkânınız vardır.

10. Acıpayam- Keloğlan Mağarası

10. Acıpayam- Keloğlan Mağarası
www.instagram.com

Keloğlan Mağarası, Acıpayam ilçesinin Doldurgalar kasabası sınırlarında yer alır. Mağaranın içerisinde doğal oluşumlar bulunmaktadır. Buraya yol üstünde geçerken günübirlik gezebilirsiniz. Mağara alanı yaklaşık 145 metre. Mağara girişi ücretlidir. Ayrıca mağaradan muhteşem dağ manzarasını seyredebiliyorsunuz.

11. Denizli Tematik Kent Ormanı Parkı

11. Denizli Tematik Kent Ormanı Parkı
www.instagram.com

Tematik Kent Ormanı Parkı, 405 bin metrekare alana kuruludur. Buradan şehrin manzarasını izleyebilirsiniz. Ayrıca burada macera parkurları, yapay tüneller, zipline, bebek bakım odası ve çocuk oyun alanları da bulunmakta. Buraya dünyanın en büyük horozu yapılmıştır. Özellikle manzara seyretmek için gelecekseniz, akşam saatlerinde uğramanızı öneririz.

12. Çal- Ağlayan Kaya Şelalesi

12. Çal- Ağlayan Kaya Şelalesi
www.instagram.com

Ağlayan Kaya Şelalesi, 'Sakızcılar Şelalesi' adıyla da bilinmektedir. Şelale, 30 metre yükseklikten dökülmektedir. Eşsiz şelalenin dibinde alabalık vardır. 'Hocanın Yeri' adında bir piknik yeri mevcuttur. Özellikle şehrin kalabalığından uzaklaşıp temiz hava almak isteyenlerin uğrak noktasıdır.

13. Çal- Hançalar Köprüsü

13. Çal- Hançalar Köprüsü
www.instagram.com

Hançalar Köprüsü, Osmanlı kervanlarının Büyük Menderes'i aşmasını sağlayan yapıdır. Roma Dönemi'nde yapılmıştır. Kesme taş malzemeden inşa edilmiştir. Köprü, günümüzde de hâlâ kullanılmaktadır. Temiz havası, manzarası ve tarihi dokusu ile mutlaka görülmesi gereken yerlerdendir.

14. Kale- Tabea Antik Kenti

14. Kale- Tabea Antik Kenti
www.instagram.com

Tabea Antik Kenti, Denizli'nin Kale ilçesinde bulunur. Bu kent antik dönemden günümüze kadar muhafaza edilmiştir. Doğal bir kale görünümünde olduğu için şehre de 'Kale' ismi verilmiştir. Helenistik Dönem'den günümüze kadar kesintisiz bir yerleşime sahne olmuştur. Buraya otobüs, minibüs veya araba ile ulaşma şansınız vardır.

15. Kayalık Camii

15. Kayalık Camii
www.instagram.com

Kayalık Camii, Denizli'nin tarihi yapılarından bir tanesidir. Türk Milli Mücadele Dönemi'nde önemli bir yere sahiptir. Osmanlı Dönemi'nden günümüze önemli oranda orijinalliğini koruyarak ulaşmıştır. Bu nedenle şehre gelmişken mutlaka gezi listenize bu tarihi yapıyı da eklemenizi öneririz.

16. Servergazi Türbesi

16. Servergazi Türbesi
www.instagram.com

Servergazi Türbesi, Denizli merkezde bulunmaktadır. Etrafı çınar ağaçları ile süslenmiş türbenin mescidi de mevcuttur. Ziyaretçiler burada namaz kılıp dua edebilir. Bizanslılar ile yapılan savaşta şehit olan Servergazi, vasiyeti üzerine buraya defnedilmiştir.

17. Atatürk Etnografya Müzesi

17. Atatürk Etnografya Müzesi
www.instagram.com

Atatürk Etnografya Müzesi, Cumhuriyet'in ilk yıllarında parti binası olarak kullanılmıştır. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk bu binada bir gece konaklamıştır. Müzenin alt katında etnografik eserler sergilenmektedir. Üst katında ise Atatürk'e ait eserler vardır. Ayrıca İzmir'in düşman işgaline karşı düzenlenen Bayramyeri mitinginde kullanılan sancak burada yer almaktadır.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
32
17
4
3
3
2
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın