onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Kulak Çınlaması Nasıl Geçer?

Kulak Çınlaması Nasıl Geçer?

Şebnem Sucu
29.09.2021 - 10:45

Kulak çınlaması tıpta tinnitus olarak ifade edilir. Herhangi bir ses olmamasına rağmen kişinin ses algılaması olarak bilinen bu durum, toplumda birçok kişinin yakındığı şikayetler arasında yer alır. Kulak çınlamasının ilerleyen yaşla birlikte artış gösterme riski yüksektir. Kulak kiri veya yabancı bir cismin temizlenmesi kulak çınlamasına neden oluyorsa çınlama problemini ortadan kaldırır. Ancak kulak çınlaması farklı hastalıklarla da bağlantılı olabileceğinden tedavisi kapsamlı olarak ele alınır. Peki, kulak çınlaması nasıl geçer? İşte merak ettiğiniz tüm detaylar…

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Kulak çınlamasının şiddeti kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Bazılarında hafif ya da orta bazılarında ise ileri düzeyde kulak çınlaması şikayetleri görülebilir. Genellikle çınlama; uğultu, rüzgar, makine gürültüsü, nabız sesleri ve hışırtı şeklinde hissedilir. Bir hastalık olarak değil de daha çok bir belirtiden kaynaklanan kulak çınlaması, yaşam kalitesini düşürecek boyutlara erişebilir. Kulak çınlaması bir kulak kirinden kaynaklanabileceği gibi orta kulakta sıvı birikimi, işitme kaybı, orta kulak iltihabı, kulak zarı delinmesi, hormon değişiklikleri, anevrizma ve travmalar gibi pek çok sebepten dolayı ortaya çıkabilir. Dolayısıyla hangi düzeyde kulak çınlamasına sahip olursanız olun kulak çınlaması nasıl geçer demeden önce ilk olarak doktorunuza başvurmayı ihmal etmeyin. Peki, kulak çınlaması nasıl geçer? İşte detaylar…

Kulak Çınlaması Nedir?

Kulak Çınlaması Nedir?

Kulak çınlaması kulakta ince ve tiz bir sesin duyulması şeklinde ifade edilir. Zaman zaman çan sesi tıslama ve uğultu olarak da görülebilen kulak çınlaması şiddetine bağlı olarak konsantrasyon eksikliği ve işitme kaybı gibi belirtilere neden olabilir. 

Kulak çınlamasından şikayetçi bir kişinin duymuş olduğu sese neden olan bir dış ses kaynağı bulunmamaktadır. Sübjektif veya objektif yani tek ya da iki taraflı olarak ayrılan kulak çınlamasında en sık karşılaşılan sübjektif tinnitus türü kulak çınlamasıdır. Bu kulak çınlamasında kişiler kendi algıladıkları çınlama ve uğultu benzeri sesler duyarlar. Objektif tinnitus şeklinde ifade edilen durumda ise kişinin kendisinin yanı sıra başka insanlar bu sesleri, duyabilirler.

Kulak Çınlaması Nasıl Geçer?

Kulak Çınlaması Nasıl Geçer?

Kulak çınlaması nasıl geçer sık araştırılan konulardan biridir. Genellikle işitme sistemine bağlı gelişen kulak çınlaması, metabolik veya nörolojik bir rahatsızlıktan dolayı kaynaklanabilir. Bir anda işitme kaybı gibi ciddi bir durum olarak ortaya çıkabileceği için kişiler mutlaka Kulak Burun Boğaz doktoruna başvuruda bulunmalıdır. Erken teşhis ile çoğu zaman ortadan kalkan kulak çınlamasında tedaviye geç kalındığında hastaları zor bir tedavi süreci beklemektedir.

Kişiler kulak çınlaması halinde bilinçsiz ilaç kullanımından kaçınmalı ve bitkisel tedavi yöntemlerine başvurmamalıdırlar. Bu nokta da kişiler mümkün olduğu kadar yüksek sesli müzikten kaçınmalı, tuzlu yiyecekleri kesmeli, sigara, kahve ve asitli içeceklerden uzak durmalıdır. Kulak çınlamasına ne iyi gelir sorusunun cevabı bu şekilde verilebilir. 

Eğer kişinin orta kulak iltihabı var ise uygun bir tedavi ile kulak çınlaması durdurulabilir. Kulak zarında delinme vakalarında ise cerrahi operasyonlar gerekebilir. Bu bağlamda kişide kulak çınlamasına neden olan durum tespit edildikten sonra uygun bir tedavi ile kişiler rahatsız edici kulak çınlaması semptomlarında azalma ya da tamamen iyileşme görebilirler.

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Aşağıdakiler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın