Görüş Bildir
Haberler
Kriptolu Telefonda MGK Kriteri

Kriptolu Telefonda MGK Kriteri

ATKN
06.01.2015 - 13:16
İçeriğin Devamı Aşağıda

Sanayi Bakanı Fikri Işık TÜBİTAK'ın ürettiği yeni kriptolu telefonların kimlere verileceğini Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği'nin belirleyeceğini açıkladı.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık TÜBİTAK'ın yeni ürettiği kriptolu telefonların geçtiğimiz hafta Cuma günü İstanbul'da Başbakan Ahmet Davutoğlu'na gösterildiğini söyledi. Işık'ın verdiği bilgiye göre yeni telefonlar, daha önceki kriptolu telefonlarda tespit edilen korsan yazılımlardan temizlendi. Işık, 'Kriptonun güvenliğini 3 katına çıkardık' dedi.

Işık Meclis'te gazetecilerin sorularını yanıtladı. Işık, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a da kriptolu telefonlarla ilgili bir kaç kez bilgi sunulduğunu belirtti. Işık şunları söyledi:

'Onayını (Başbakan'ın) aldık, bu hafta MGK Genel Sekreteri ile görüşeceğiz, kaç tane telefon talebi varsa ona göre üretip vereceğiz.'

Bakan Işık, daha önceki kriptolu telefonların 164 kişi tarafından kullanıldığını açıkladı.

Eski kriptolu telefonlarda ne bulundu?

Işık, yeni üretilen telefonda Limux tabanlı bir yazılım kullanıldığını, eski telefonların yazılımında korsan satırlar tespit edildiğini belirtti:

'Orada bazı korsan satırlar tespit ettik. Korsan satırlar, yazılımda. Mesela şifreyi tutan, saklayan bir yazılım koymuşlar öncekinde. Şimdi onların hepsini temizledik, kriptonun güvenliğini üç katına çıkardık ve yazılımı komple satır satır elden geçirdik. Limux tabanlı bir yazılımdır bu da ama yazılım komple yenilendi desek doğru.'

Işık eski telefonların hem kriptolu, hem de kriptosuz konuşmaya uygunken yeni telefonların sadece kriptolu görüşmelere uygun olduğunu belirtti.

TÜBİTAK'ta 'parelellerle' yollar ayrıldı

Sanayi Bakanı, TÜBİTAK'ın, hükümetin 'paralel yapı' olarak tanımladığı ve devlet içinde yapılandığını belirttiği kişilerden temizlendiğini söyledi:

'Bu yapı ile bağlantısı olup, kriptolu telefonlar, bilirkişilik yapıp da abilerinden aldıkları talimatlara göre gerçekleri eğip bükenler ile yollarımızı ayırdık. Balyoz davasında bilirkişilik yapıp da gerçeğe aykırı rapor verenlerle de yollarımızı ayırdık.'

Işık, TÜBİTAK'ta bu kapsamda kaç kişinin işine son verildiğini belirtmedi.

Sırada vatandaş için kriptolu telefon var

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı, yeni kriptolu telefonların teslim edilmesinden sonra amacın vatandaşlara yönelik kriptolu telefon üretmek olduğunu söyledi. TÜBİTAK'ın akıllı kriptolu telefon çağrısı olduğunu belirten Işık, '2016'nın Haziran'ında projenin bitmesi gerekiyor. Ondan sonra ne kadar sürede ticarileşir onu bilmiyorum' dedi.

Erdoğan'ın kriptolu telefon tepkisi

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da TÜRKSAT 6A Haberleşme Uydu Projesi'nin TÜBİTAK'taki imza töreninde kriptolu telefonlar üzerinden TÜBİTAK'ı eleştirmişti:

'TÜBİTAK'ın içine yerleşen bir urun bu kurumu çürütmeye başladığını, bu gayeyi taşıdığını gördük. Siz 'bilim, araştırma' diyorsunuz. Birileri kurumun içine kanser hücresi gibi sızıyor, sizin gayretlerinizi çürütüyor. Öyle bir ihanet şebekesi yerleşiyor ki bunu bilim için değil, ihanet için kullanıyor. Kriptolu telefonu bana verenler dinliyorsa, farklı bir yaklaşım asla gösteremeyiz. Bizim sırtımızdan hançerlendiğimizin göstergesi bu TÜBİTAK'taki tiplerdir. Önden vurduğu zaman erkekçe vurdu dersin ama bu arkadan vurunca kalleşçe dersin.'

Al Jazeera Turk

Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/haber/kri...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0