Görüş Bildir
Haberler
Korkunç İddia: 'Sarin Gazını Türkiye Verdi'

Korkunç İddia: 'Sarin Gazını Türkiye Verdi'

adem kara
06.04.2014 - 20:42 Son Güncelleme: 07.04.2014 - 13:10

Suriye'deki Kimyasal Saldırıda Türkiye İddiası

21 Ağustos 2013'te Suriye'nin Guta bölgesindeki kimyasal saldırıyla ilgili bir iddia ortaya atıldı. Gazeteci Seymour Hersh, saldırıda kullanılan sarin gazının saldırıyı düzenleyenlere Türkiye tarafından temin edildiğini öne sürdü. Hersh'ün yazısına göre, ABD istihbaratı bir süredir Türk yetkililerle ilgili gizli bilgiler ediniyor. ABD yönetimi, Ankara'nın MİT ve jandarma aracılığıyla El Nusra'yla işbirliği yaptığını da biliyordu.

21 Ağustos 2013'te Suriye'nin Guta bölgesindeki kimyasal saldırı iç savaşta dönüm noktasıydı. Amerika 'kimyasal silah kırmızı çizgimiz' demişti. Önce sınırlı askeri operasyon gündeme geldi sonra da diplomatik girişimle rafa kalktı.

Saldırıdan 3,5 ay sonra, gazeteci Seymour Hersh çok konuşulacak bir iddia attı ortaya. Hersh, saldırıdan rejimin değil muhaliflerin sorumlu olduğunu işaret eden yazısından 4 ay sonra, bu iddialarının ayrıntılarıyla gündemde. Bu yazı da yine London Review Of Books'ta yayınlandı.

Seymour Hersh'ün iddiasına göre, 2013 baharında Amerikan istihbaratı Türk hükümetinin El Nusra'yla işbirliği yaptığını öğrendi. İddiaya göre süreçte MİT ve jandarma devredeydi.

Obama, Mayıs 2013'te Beyaz Saray'da bu istihbarata sahip olduklarını ima etti.

Hersch'ün Amerikalı bir dış politika uzmana dayandırdığı iddiasına göre, Obama ve Erdoğan gizli bir yemekte buluştu. Yemekte Erdoğan, Suriye konusu konuşulurken iki kez MİT müsteşarı Hakan Fidan'a söz vermek istedi. Obama 'biliyoruz' diyerek Erdoğan'ın sözünü kesti. Erdoğan ise Obama'ya işaret parmağını göstererek 'ama kırmızı çizginiz aşıldı' dedi. Obama da Hakan Fidan'ı göstererek 'Suriye'de radikallerle ne yaptığınızı biliyoruz' dedi.

Yazının devamında Hersch'ün bir Amerikalı istihbarat yetkilisine dayandırdığı bir iddia daha var. 21 Ağustos'tan birkaç hafta önce Amerikan Genelkurmay Başkanı Dempsey ve Savunma Bakanı Chuck Hagel'e bir brifing verilmiş. Bu brifingte 'Türkiyenin ABD'yi askeri operasyona sürüklemek için bir şeyler yapılması gerektiğini düşündüğü yönünde' uyarılmışlar.

Eski bir istihbarat yetkilisi de, 'Obama'yı buna zorlamak için BM gözlemcilerinin bulunduğu bir tarihte gaz saldırısı düzenleneceğini biliyorduk' sözleriyle iddiaları pekiştirdi.

İstihbarat yetkililerinin üst düzey askeri yetkililere verdiği bilgiye göre de, saldırıda kullanılan sarin Türkiye tarafından temin edildi, üretme ve kullanma eğitimleri de Türkler tarafından verildi.

CNN Türk

Kaynak: http://www.cnnturk.com/haber/dunya/su...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
0
0
0
0
0