Görüş Bildir
Haberler
Kobanili Sığınmacılar İçin Acil İhtiyaç Listesi

Kobanili Sığınmacılar İçin Acil İhtiyaç Listesi

Bakırköy Halk Meclisi
08.10.2014 - 10:25 Son Güncelleme: 08.10.2014 - 17:29

Kobanili Sığınmacılar İçin Acil İhtiyaç Listesi

Kobani’deki çatışmaların şiddetlenmesinin ardından sınırı geçerek Suruç’a sığınan binlerce Kobanili’ye sağlık yardımı vermek için bölgeye giden TTB’li gönüllü doktorlar acil ihtiyaçları açıkladı.

Suruç’a giden gönüllü hekimlerden Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi TTB ve SES Sağlık Örgütleri Hekim Gönüllüsü Prof. Dr. Cem Terzi Suruç’taki Kobanililer için acil olarak atılması gereken adımları Evrensel gazetesine şöyle açıkladı:

NELER GEREKİYOR?

  • Acil olarak sınırla Suruç arasına bir sahra hastanesi kurulmalı ve bu hastane ameliyathane ve yoğun bakım ünitesi içermelidir.

  • Sağlık hizmeti anlamında bir olağanüstü durum yaşandığı açıktır. Derhal bir kriz masası kurulmalıdır.

  • Her ne kadar gönüllü hekim ve sağlıkçı çağrıları yapılmış ve bu bir ölçüde karşılık bulmuş olsa da buradaki durum ancak Sağlık Bakanlığı’nın tüm imkanlarının seferber edilmesiyle karşılanabilir.

  • Suruç Devlet Hastanesi’nde göğüs cerrahı bulunmamaktadır. Pek çok yaralı toraks travması ile gelmektedir. Mutlaka göğüs cerrahisi uzmanları gönderilmelidir. Hastanede torokotomi seti yoktur. İvedilikle temin edilmelidir.

  • Suruç Devlet Hastanesi’nde bir adet vantilatör mevcuttur. Ameliyattan hastaların bir kısmı entübe olarak çıkmaktadır. Acil vantilatör ihtiyacı mevcuttur.

  • Suruç’ta kafa travmalarına müdahale imkanı yoktur. Beyin travması olan tüm hastalar Şanlıurfa’ya gönderilmektedir. Var olan beş beyin cerrahından sadece biri bayram boyunca görev yapmıştır. Ayrıca ameliyat teçhizatı ve tıbbi malzeme beyin cerrahisi açısından eksiklik göstermektedir. Bu konuda özel bir desteğe ihtiyaç vardır. Kraniotomi motoru, yapay duramater vb. gibi malzemeler hızla temin edilmelidir.

  • Hasta nakillerinde görevlendirmek üzere ambulans deneyimi olan pratisyen hekimler veya acil tıp uzmanları gerekmektedir.

  • Sınır kapısıyla Suruç Devlet Hastanesi arasında hasta nakli yaparken maalesef sürekli sorunlar yaşanmakta ve zaman kaybedilmektedir. Yerel idare ile görüşülerek bu engellerin tamamen kaldırılması, sadece 112 değil belediye ambulanslarının ve diğer ambulansların nakilde kullanılmasına izin verilmesi sağlanmalıdır.

  • Suruç ilçe merkezinde geçici bir kan merkezi oluşturulması gerekli olabilir.

’50’NİN ÜZERİNDE YARALIYI TEDAVİ ETTİK’

Gece saat 01.00’den itibaren Suruç’a yaralı gelmediğini, Suruç Devlet Hastanesinde ambulans ve hekimlere herhangi bir başvuru olmadığını ve 01.00’den sonra bir sükûnetin hakim olduğunu kaydeden Terzi, bunun geçici bir durum olduğunu da kaydetti. Tedavi ettikleri hastaların durumlarına göre Urfa ve Diyarbakır’daki hastanelere gönderdiklerini bilgisini veren Terzi, 50’nin üzerinde yaralıyı tedavi ettikleri bilgisini verdi.

GÖNÜLLÜ SAĞLIK EMEKÇİLERİ

Suruç Devlet Hastanesi’nde hasta kabul edecek durumda olduğunu söyleyen Terzi, gece boyunca yapılan çağrılar üzerine sağlık emekçilerinden olumlu bir karşılık bulduğunu kaydetti. Cem Terzi, gelen sağlık gönüllüleri arasında hemşireler, tıp öğrencileri ve hekimlerin de yer aldığını belirtti. Terzi, Sağlık Bakanlığı’nın da izindeki hekimleri çağırdığı bilgisini verdi.

Gece 01.00’den önce gelen yaralıların silahlı ateşle yaralananlar olduğu bilgisini veren Terzi, “Kafasından ve göğsünden kurşun yarası olan var. Bir yakın çatışma olduğu anlaşılıyor. Eklem ve uzuvlarında kaymalar olanlar oluyor. Önceki gün akşam üstünden itibaren sivillerin ve yaşlıların geldiğini tespit ettik. Bu durum bizde katliam yaşanabileceği endişesi yarattı.”

Terzi, Suruç’ta bulunma nedenini de şöyle açıkladı: “Gönüllü hekimler ihtiyaç duyulduğunda meslek etiği olarak gerekli müdahaleyi yaparlar. Gölcük depremini anmak lazım. O zaman sağlıkçılar, sağlık meslek örgütleri ve sendikaları önemli bir çalışma yapmıştı. Tekrar Suruç’a geleceğim, İstanbul’dan Edirne’den, Antep’ten Urfa’ya yakın illerden gelen sağlık emekçileri var. Bu geliş ve gidişler devam edecektir.”

Kobanê’de yaşanan trajedinin sağlıkçıları aşan bir durum olduğuna dikkat çeken Terzi, “Yaralıları tedavi ederek akan kanı durdurma şansımız yok. Gece bir uçak uçtu. Bomba seslerini de duymadık. Sonrasında çatışma sesleri azaldı. Türkiye’nin ve uluslararası güçlerin artık IŞİD’e karşı her türlü müdahaleyi yapması gerekiyor.”

SAĞLIK BAKANLIĞI’NA ÇAĞRI

Öte yandan DTK Sağlık Meclisi, TTB ile SES’ten oluşan bir heyet, Sağlık Bakanlığı yetkilileri ile görüşerek Suruç’ta gönüllü çalışacak personellerin gönderilmesi için düzenlemenin yapılmasını istedi.

Kaynak: http://bakirkoyhalkmeclisi.com/muhali...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0