Görüş Bildir
Haberler
Kırım'ın Anayasası Değişti

Kırım'ın Anayasası Değişti

yelda kahveci
11.04.2014 - 14:57

Kırım Parlamentosu, 'Kırım Cumhuriyeti'ni Rusya Federasyonu'na bağlı demokratik hukuk devleti olarak niteleyen Anayasayı kabul etti.

Ukrayna'dan tek taraflı bağımsızlık ilan eden ve Rusya'ya ilhak anlaşması imzalayan 100 üyeli Kırım Parlamentosu'nda yeni Anayasa 88 üyenin oyuyla kabul edildi.

Yeni anayasaya göre Kırım'ın yeni adı Kırım Cumhuriyeti oldu. Kırım Cumhuriyeti'nin Rusya Federasyonu'na bağlı demokratik hukuk devleti olduğu kaydedildi.

Kırım'da yaşayan halkın çok uluslu Rusya Federasyonu halkının bir parçası olduğu Kırım Cumhuriyeti'nde iktidar kaynağı olduğu belirtildi. Yarımadada yaşayan halkın kendi iktidarını doğrudan ve devlet idare organları ile yerel yönetim organları vasıtasıyla belirleyeceği bildirildi.

Anayasaya göre, Kırım'da yaşayan halk, iradesini referandum ve özgür seçimlerde ifade edecek.

İktidarı ele geçirme bir suç olarak kabul edilen Anayasa'da, böyle bir girişimde bulananlar Rusya Federasyonu kanunlarına göre cezalandırılacak.

Kırım Tatarları, yeni Anayasayı kabul etmiyor

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Rıfat Çubarov, Anayasa'nın Kırım Tatar halkının bir yerli halk olarak korunması ve saklanmasını garanti edecek hiçbir normu içermediğini, dolayısıyla Kırım Tatar halkı için kabul edilmez olduğunu söyledi.

Anayasa hazırlık sürecinin kapalı olarak geçtiğini, tüm kesimlerce müzakere edilmediğini belirten Çubarov, belgeyi 'erken pişmiş' olarak niteledi. Çubarov, 'Eğer biz gerçekten de Kırım toplumunu dengeli şekilde, yarımadada yaşayan tüm sakinlerinin menfaatlerini hesaba alarak geliştirmek istiyorsak, o zaman yalandan değil, Anayasadan başlamamız lazım' dedi.

'Demokratik bir Anayasa'

Kırım Tatarlarının temsilcisi Kırım Başbakan Yardımcısı Vekili Lenur İslamov ise Anayasa'nın demokratik olduğunu savundu.

İslamov, Kırım Anayasası'nın Parlamento'ya yasama yetkisini verdiğini, Parlamentonun da Kırım Tatar halkının sorunlarının çözeceğinin iler isürdü. Başbakan Yardımcısı Vekili İslamov, 'Kırım Tatarlarının sorunları, Kırım Parlamentosu'nun kabul ettiği sürgün yasası (Kırım Tatar halkına haklarının iade edilmesini öngören yasa) kapsamında çözülecek. Bunun için alınacak kararların etkili olması gerekir' dedi.

İslamov, Anayasa'nın kabul edilmesiyle Kırım'ın Tataristan'ın sahip olduğu statüyü elde ettiğini kaydetti.

Rusya yanlısı eylem

Kırım Parlamentosu'nun yeni Anayasa göraşmeleri devam ederken bir grup Rusya yanlısı eylem yaptı. Ukrayna'nın doğusundaki protestolara destek veren eylemciler, o bögelerin de Rusya'ya katılmasını istedi.

CNN Türk

Kaynak: http://www.cnnturk.com/haber/dunya/ki...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0