Kahve Sevenler İçin: Türkiye'ye Özgü Birbirinden Lezzetli Yöresel Kahveleri Açıklıyoruz
Kahve Sevenler İçin: Türkiye'ye Özgü Birbirinden Lezzetli Yöresel Kahveleri Açıklıyoruz
Ülkemizde kahve denildi mi akan sular durur. Kahve günlük olarak en çok tüketilen içeceklerden bir tanesidir. İçerdiği kafein ile zinde kalmayı sağlayan kahve içmek keyif vericidir .Kahve türleri ve isimleri nelerdir? Türkiye'ye özgü kahveler hangileridir? İşte tüm detaylar...
1. Çörek otu kahvesi: Denizli yöresine ait olan çörek otu kahvesi, bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Aroma değerleri çok yüksek olan bu kahvenin kan ve bağışıklık sistemine çok faydalıdır.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
2. Tatar kahvesi: Kırım Tatarlarına ait olan kahve genelde şeker kullanmadan, iki tatlı kaşığı kaymakla birlikte, “toskatay” adı verilen kulpsuz fincanlarda servis edilir. Bu nedenle ismi bazı kaynaklarda “Kaymaklı Kahve” olarak da geçer.
3. Menengiç kahvesi: Bıttım denilen bir antep fıstığı ağacının meyvesinin kurutulup kavrulmasıyla elde edilir. Halk arasında egzamaya iyi geldiği bilindiği için de sık sık tüketilen kahve, kafein içermediği için de tercih edilir.
4. Dibek kahvesi: Dibek, aslında bir öğütme biçiminin adıdır. Bildiğimiz kahve çekirdeklerinin değirmenler yerine içi oyuk taş havanlarda öğütülmesine dibek adı verilir. Klasik Türk kahvesine göre daha aromatik ve daha yoğun kıvamlıdır.
5. Mirvari kahvesi: Azericede “inci” anlamına gelmektedir. Mirvari kahvesi oldukça yumuşak içimli, az telveli bir kahve türüdür. İçinde Türk kahvesinin yanı sıra süt, safran, mahlep, keçiboynuzu, damla sakızı ve salep yer alır ve klasik Türk kahvesi fincanlarında sunulur. Ayrıca bronşit, öksürük ve astıma da iyi gelmektedir.
6. Sütlü Türk kahvesi: Mirvari kahvesiyle içeriğindeki süt bakımından benzerdir. Mirvari kahvesinde kullanılan baharatların sütlü Türk kahvesinde olmaması bu iki kahveyi birbirinden ayırmaktadır.
7. Mırra kahvesi: Mırra kahvesi, özel kaplar ile ve uzun süreler boyunca kaynatılarak hazırlanan, yapımı son derece zahmetli bir kahve türüdür. Yapısı kıvamlı ve tadı oldukça acı olan bu kahve türü, Arap Kahvesi olarak da bilinir. Mırra, dünyada tüketilen en sert kahve türleri arasında yer alır.
8. Cilveli kahve: Tıpkı klasik kahve gibi hazırlanan Cilveli Kahve’nin asıl cilvesi, fincanın üzerine konan çifte kavrulmuş bademde.
9. Süvari kahvesi: Diğer Türk kahvesi çeşitleri arasında belki de en ilginç sunuma sahip olanıdır. Türk kahvesi içerken kullanılan fincanların aksine ince belli çay bardağı ile servis edilir. Bu kahve Ege yöresine aittir.
10. Kervansaray kahvesi: İçeriği oldukça yoğun kervansaray kahvesi; çikolata, keçiboynuzu, menengiç kahvesi, salep, krema ve damla sakızı içermektedir. Aynı zamanda oldukça da tatlı olduğu için şekere hiç ihtiyaç duymuyor.
11. Hatay kahvesi: Çifte kavrulmuş kahve çekirdeği kullanılarak hazırlanan Hatay kahvesi, klasik Türk kahvesine göre çok daha sert ve koyu renklidir. İki kere kavrulmuş olması sebebiyle kokusu da tadı gibi sert ve keskindir.
12. Adana gar kahvesi: Tıpkı mırra gibi oldukça sert bir içimi olan bu kahve, Türk usulü espresso olarak da bilinmektedir. Kahvesini sert sevenler için mükemmel bir seçenek olan Adana gar kahvesi, olur da bir gün Adana’ya giderseniz denemeniz gereken bir kahve çeşididir.
13. Kül kahvesi: Türk kahvesi hazırlanırken kullanılan bakır cezvenin, mangalda veya köz üzerinde ısıtılması ile elde edilir. Fakat, giderek azalan mangal kullanımı ile birlikte kül kahvesi tüketimi de azalmıştır.
14. Bonus: Tuzlu Türk kahvesi, kız isteme törenlerinde damat adaylarına ikram edilir; böylece damat adayının sevdiği kız için neleri göze alabileceği anlaşılır. Bu nedenle tuzlu kahvenin damat adayı tarafından içilmesi büyük bir anlam taşımaktadır.
Diğer içeriklerimiz de ilginizi çekebilir:
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
Süvari hatay tarafının değil mi egede hiç görmedim
menengiç favorim