Görüş Bildir
Haberler
Kahraman Köpek Emekliliğe Hazırlanıyor

Kahraman Köpek Emekliliğe Hazırlanıyor

ATKN
28.12.2014 - 23:36
İçeriğin Devamı Aşağıda

Başkentte 2007 yılında bir kamyonete gizlenen 300 kilogram patlayıcı maddeyi bularak kenti olası bir terör saldırısından kurtaran bomba arama köpeği Rocky, emekliliğe hazırlanıyor.

Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Daire Başkanlığı Bomba İmha ve İnceleme Şube Müdürlüğünde eğiticileriyle birlikte köpekler de görev yapıyor.

Köpek Eğitim Merkezi'nde aldıkları eğitimlerin ardından bomba arama konusunda eğitilen köpekler, Bomba İmha ve İnceleme Şube Müdürlüğüne getiriliyor. Burada da özel eğitimleri devam eden köpekler daha sonra eğiticileriyle görevlere çıkmaya başlıyor.

Köpekler burada özel bakıma alınıyor. Her biri için özel barınakların bulunduğu şube müdürlüğünde, köpekler özel mamalarla besleniyor. Veterinerin de görev yaptığı müdürlükte köpeklere her gün 45 dakika spor yaptırılıyor. Köpekler, haftanın üç günü gerçek patlayıcılarla eğitim gerçekleştiriyor.

Pasif alarm

Bomba arama köpekleri, narkotik veya diğer köpeklere göre farklı eğitiliyor. Eğitimlerinin ardından bir bombayı tespit eden köpek, sessiz bir şekilde havlamadan oturuyor.

Eğiticilerinin 'pasif alarm' olarak adlandırdıkları bu yöntemle köpeklerin olası bir hareketle bombayı aktif hale getirmesinin önüne geçildiğini belirtiyor.

Yurt genelinde 60 bomba arama köpeği bulunuyor. Oyun ve arama güdüsü gelişmiş cins köpeklerden yetiştirilen bomba aramacılar, şüpheli araç, ihbarlı kapalı alan, toplu taşıma araçları, konser ve kongre ile mitingler öncesinde görev alıyor.

Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve Meclis koruma ekiplerinde de görev yapıyor.

Eğiticisiyle zaman geçiriyor

Bomba İmha ve İnceleme Şube Müdürlüğünde, 2007 yılında Sıhhiye katlı otoparka bir kamyonete gizlenen 300 kilogram patlayıcı maddeyi bularak kenti olası bir terör saldırısından kurtaran bomba arama köpeği Rocky de görev yapıyor. Bombayı tespit eden bir diğer köpek Maske ölürken, yaşlanan Rocky 'emekliliğe' hazırlanıyor. 10 yaşına gelen Alman kurdu cinsi köpek, artık görevlere çıkarılmıyor. Bakımları özel olarak yapılan, düzenli veteriner kontrolünde tutulan köpek gün içinde eğiticisiyle de zaman geçiriyor.

AA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın