Görüş Bildir
Haberler
Ateşkes Bitti, Saldırılar Başladı

Ateşkes Bitti, Saldırılar Başladı

adem kara
17.07.2014 - 13:51

5 saatlik ateşkesin sona ermesinin ardından İsrail uçakları yeniden Gazze'yi vurmaya başladı. Gazze'den de Aşkelon'a iki füze atıldı. Mısır'da yürütülen görüşmelerde ise Hamas'ın şartları kabul edilmediğinden ateşkes için anlaşma sağlanamadı.

BM'nin önerdiği '5 saatlik ateşkes' anlaşmasının saat 15:00'te sona ermesinin ardından İsrail savaş uçakları, Gazze ve Beyt Lahya beldesindeki tarım arazilerine saldırı düzenledi.

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları da Gazze'ye sınır olan Yahudi yerleşim birimlerine havan topu saldırısı düzenlediğini duyurdu.

İsrail’in 7 Temmuz’dan bu yana Gazze’ye gerçekleştirdiği saldırılarda 231 Filistinli hayatını kaybetti.

Kalıcı ateşkes henüz yok

Mısır’daki görüşmelere ilişkin ajanslara son dakika olarak 'İsrail kabinesinin cuma gününden itibaren kapsamlı ateşkes üzerinde anlaştığı' yolunda haberler düştü. AFP ateşkesin cuma sabah 06.00'dan itibaren geçerli olacağını duyurdu.

Ancak İsrail yönetimi, ateşkesin önerisinin sadece Kahire'deki İsrail delegasyonu tarafından onaylandığını, hükümetin ise bu öneri üzerine hala görüştüğünü belirtti.

Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zuhri ise, böyle bir anlaşmanın söz konusu olmadığını söyledi ve ateşkes iddiasını yalanladı. Ebu Zuhri, 'Biz Filistin halkının normal bir hayat yaşamasını sağlayacak bir anlaşma istiyoruz' dedi. Sözcü, Kahire'de Hamas'ın herhangi bir temsilcisinin olmadığını söyledi.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi ile Kahire'de görüşüyor.

Al Jazeera muhabiri Greg Carlstrom’un aktardığı bilgilere göre, İsrail delegasyonunda İsrail Güvenlik Servisi Şin Bet'in direktörü Yoram Cohen ve bu senenin başlarında Filistin hükümeti ile sürdürülen ancak başarısızlığa uğrayan müzakerelerdede rol alan başbakan danışmanlarından Yitzhak Molcho bulunuyor.

Carlstrom, Mısırlı arabulucuların Hamas ve İsrail tarafı arasında sürekli temas sağladığını belirtti.

Hamas'ın şartları

İsrail’de yayın yapan Haaretz Gazetesi ise, Hamas’ın ateşkes için sunduğu şartları yazdı.

Gazetenin Hamas’a yakın bir kaynağa dayandırarak verdiği bilgiye göre, Hamas’ın İsrail ile ateşkes sağlanması için beş temel şartı var; İsrail ve Gazze arasındaki tüm sınır geçişlerinin açılması ile Mısır sınırındaki Refah Sınır Kapısı'nın 24 boyunca açık kalması ve kapatılmayacağına dair uluslararası güvence verilmesi, Gazze’ye denizden ulaşım sağlanması, Gazzelilerin Kudüs’teki Mescid-i Aksa’da ibadet etmelerine izin verilmesi, İsrailli asker Gilad Şalit’in serbest bırakılması karşılığında salıverilen ancak yeniden tutuklanan Filistinli tutukluların serbest bırakılması ve İsrail hapishanelerindeki Filistinli tutukluların durumlarının iyileştirilmesi.

İsrail yönetimi önceki gün Mısır’ın ateşkes inisiyatifini kabul ettiğini duyurmuş, ancak Hamas teklifin içeriğinden haberi olmadığını söylemişti. Ateşkesin dayatılmaya çalışıldığını öne süren Hamas yönetimi bu girişimi reddettiğini ilan etmişti.

Davutoğlu: Tek taraflı ateşkes

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da, çarşamba günü yaptığı açıklamada Mısır’ın Gazze’deki ateşkes teklifini ‘tek taraflı’ olarak niteledi ve Filistinli grupların muhatap alınmadığını söyledi. “Kimden geldiği önemli değil, yeter ki onurlu ateşkes gelsin” dedi.

Davutoğlu “Kendilerinin muhatap olmadığı tek taraflı bir ateşkes… Sadece Hamas ile değil, hiçbir Filistinli tarafla konuşulmamış. Birincisi bu tablo usul olarak hata, ikincisi sadece saldırılar olmadı. Yüzlerce insan tutuklandı, insanlar öldü, evler yıkıldı; bu nasıl telafi edilecek? Ateşkes bir an önce olsun, elbette ki iyidir. Halit Meşal de dahil Filistinliler ateşkesi talep ediyorlar ama ‘Tarafsak biz de masaya oturalım ve şartları konuşalım’ diyorlar. ‘Her konuyu içine alan gerçek bir ateşkes istiyoruz’ diyorlar” ifadelerini kullandı.

Gazze’deki İsrail saldırılarının son bulması için Türkiye’nin de diplomatik girişimleri sürüyor. Davutoğlu şiddetin sona ermesi için girişimlerin hızla devam ettiğini söylerken Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da telefon diplomasisini hızlandırdı.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, cuma günü Türkiye’ye gelerek, Gazze saldırılarıyla ilgili istişarelerde bulunacak.

Kaynak: Al Jazeera ve Haaretz

Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/haber/ate...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0