Görüş Bildir
Haberler
İş Başvurularında Sizi Bir Adım Öne Geçirecek Mühendislik Programları

etiket İş Başvurularında Sizi Bir Adım Öne Geçirecek Mühendislik Programları

Mert Ali ÖZEL
25.04.2015 - 15:14 Son Güncelleme: 26.04.2015 - 17:10

Mühendislik işlemlerinin başlangıcı bilgisayar ortamında oluşturulan hesaplama, tasarım, analiz, modelleme ve simülasyonlarla başlamaktadır. Günümüzde bilgisayar programları mühendislikte büyük kolaylıklar sağlıyor ve kariyer açısından da önemli bir yere sahip. 

İş ilanlarının hemen hemen hepsinde bu yazılımları görmek mümkün. Bu yazımızda genel olarak bir mühendisin bilmesi gereken önemli programları derledik. ( Mühendislik bir çok alt daldan oluşan bir bilim dalıdır. Bahsedilen programlar çoğu mühendislik dallarında yaygın olarak kullanılan genel programlardır.)

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. OFFICE PROGRAMLARI

1. OFFICE PROGRAMLARI

Office programları bir şirket için olmazsa olmazların en başındadır. Mühendislerin yanı sıra herhangi bir kişinin dahi öğrenmesi gereken programlardır. 1989 yılında Microsoft tarafından tanıtılan işletim sistemlerinde birbirleriyle ilişkili masaüstü uygulamaları, sunucular ve hizmet sunan bir ticari ofis yazılım paketidir. 

    Özellikle Word, Excel ve PowerPoint ile öne çıkan yazılım paketi OneNote, Outlook, Groove, Publisher, Infopath, Access gibi uygulamalar içerir. Son sürümü Office 2013 olan yazılım paketi, 2016 yılında Windows 10 ile birlikte Office 2016 yayınlayacaktır.

     Çoğu kişi tarafından program bilindiği sanılıp iş başvurularında programı kullandıklarını söylenmektedir. Ancak uygulamaları (özellikle Word, Excel, PowerPoint) kullanmak için daha detaylı bir bilgi gerekmektedir. Öğrenmek için bolca Türkçe kaynağa sahiptir.

2. CAD/ CAM/ CAE/ PLM/ CADD/ BIM YAZILIMLARI

2. CAD/ CAM/ CAE/ PLM/ CADD/ BIM YAZILIMLARI

Gelişen teknoloji sayesinde bir parçayı sanal ortamda iki boyutlu ya da üç boyutlu çizip, analiz yapıp, sanal ortamda hareket ettirilebilen ve parçaya daha bir sürü özellikler eklenip incelenebilir hale gelmiştir. Çok yaygın kullanılan Cad/Cam yazılımlarının öğrenilmesi oldukça önemlidir ve bilinmesi durumunda sizi diğer mühendislerden bir adım önde tutacak bir etkendir. 

    Birçok mühendis dalına özel programları mevcut olup, her mühendisin kendi dalına uygun programı öğrenmesi gerekmektedir. Özellikle Makine, Elektrik-Elektronik, Kimya, İnşaat Mühendislikleri ve bu mühendisliklerin alt dalları için oldukça önemlidir. 

CAD: (Computer Aided Design) Bilgisayar Destekli Tasarım 

CAM: (Computer Aided Manufacturing) Bilgisayar Destekli İmalat

CAE: (Computer Aided Engineering) Bilgisayar destekli mühendislik 

PLM: (Product Lifecycle Management) Süreç Yönetimi

CADD: (Computer Aided Design Drafting) Bilgisayar Destekli Tasarım ve İmalat

BIM:(Building İnformation Modelling) Yapı Bilgisi Modellemesi

Matlab

Matlab

Mühendislik açısından en önemli programların başında gelir. Bugün 500.000 den fazla farklı disiplinden akademisyen, araştırmacı, bilim adamı ve öğrenci tarafından kullanılmakta olan programın adı “MATrix LABoratoty” kelimesinin kısaltmasından gelir. Bir mühendis için gerekli olabilecek birçok hesaplama ve görsellemeyi yapabilecek düzeydedir.

  MATLAB, teknik hesaplamalar ve matematiksel problemlerin çözümü ve analizi için tasarlanmış bir yazılım geliştirme aracıdır. Adından da anlaşılacağı gibi matrislerle çalışır. Görüntü işleme, yapay sinir ağları, sayısal işaret işleme, optimizasyon, veri elde etme, veritabanı, filtre tasarımı gibi araçları ile mükemmel bir tasarım ve analiz ortamı sunar. Bu yüzden MATLAB bir mühendis adayını öğrenmesi gereken programlar arasında ilk sırayı alır.

Autocad

Autocad

Amerikalı Autodesk şirketinin 1980'lerin başından itibaren geliştirdiği Cad programıdır. Kullanıma oldukça yaygın olup çoğu işletmenin ve çoğu mühendislik dallarının yanı sıra mimarlar tarafından da sıkça kullanılmaktadır. Diğer Cad programları için altyapı sağlar.

    İki boyutlu ve üç boyutlu tasarım yapabilen ve özellikle mimarlar için iki boyutlu çizimde kolaylık sağlamaktadır. Genel olarak çizim komut arama satırı bulunan ve buraya kullanılacak olan komutun yazılmasıyla, komutun özelliklerine dayalı olarak yapılır. Öğrenimi için oldukça fazla Türkçe kaynak bulunmaktadır ve kullanımı diğer cad programlarına göre oldukça basittir. Çoğu üniversitede eğitimi verilir.

Solidworks

Solidworks

Fransız Dassault System'e ait olan, iki ve üç boyutlu tasarım yapıp, montajı yapılabilen, çizilen parçaya belirli özellikler (Çelik, Alüminyum vb.) eklenip renk olarak daha güzel görünüm elde eden, analiz yapıp değerlendiren ve simülasyon yapıp hareketlerini inceleyen bir programdır.

  Kullanımı yaygın olup özellikle Makine Mühendisleri için kullanışlıdır. Türkçe kaynak olarak oldukça fazla altyapısı vardır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Catia

Catia

Yine Dassault System'e ait olan program Solidworks'e oranla daha gelişmiş ve özellikle Makine ve Otomotiv Mühendisleri için en gelişmiş Cad/Cam/Cae programlarından biridir. Solidworks 'ün yaptıklarını fazlasıyla yapıp en önemli özelliği daha güvenilir sonuçlar verir. Piyasada oldukça pahalı olup Otomotiv, Havacılık ve Savunma Sanayinde kullanılır.

   Öğrenimi diğer cad programlarına göre daha zor olup profesyonel bir programdır. Türkçe kaynağı diğerlerine oranla daha azdır. Bilinmesi halinde oldukça fazla avantaj sağlamaktadır.

Siemens NX

Siemens NX

Siemens Plm yazılım şirkiitne ait olup daha çok NX Unigraphics olarak bilinir. Tasarım, imalat, analizin yanı sıra süreç yönetimine de içinde barındıran ve kalıp tasarımını yaptıktan sonra cnc tezgahlarında imalatına imkan sağlayan Cad/Cam/Cae/Plm programıdır. Otomotiv, havacılık ve kalıpçılıkta daha çok kullanılan Catia gibi profesyonel bir programdır. Türkçe kaynak olarak kısıtlıdır.

Autodesk Alias Ailesi

Autodesk Alias Ailesi

Autodesk firmasına ait olup endüstriyel tasarımdan otomotive kadar çalışan tasarımcılar için özelleştirilmiş araç setleriyle donatılmış bir programdır. Özellikle otomotiv tasarım ve stil çalışmaları için öncü bir programdır. Özellikle otomotiv mühendislerinin tercih ettiği program, barındırdığı araç kutularıyla ve izin verdiği çalışmalarla değişik endüstriyel araçları yapmak isteyen tasarımcılara yardımcı olabilecek bir programdır.

ProEngineer

ProEngineer

Özellikle mekanik anlamda öne çıkan Catia ve Siemens Nx gibi üst düzey bir programdır. Analiz, katı modelleme ve simülasyonu başarıyla yapar. Oldukça pahalı bir programdır.

Ansys

Ansys

Analiz programlarının en güçlüsü olup, simülasyon yapabilme yeteneği ile sanal ortamda güvenilir sonuçlar veren testler yapabilen gelişmiş bir programdır. Özellikle yaptığı simülasyon testleriyle şirketlere fazla masraf çıkartmadan ürün üzerinde hasar tespitleri yapabilmektedir. Mukavemet, titreşim, akışkanlar mekaniği ve ısı transferi gibi modüllere ayrılarak daha net sonuçlar verebilmektedir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Idecad

Idecad

Merkezi Bursa`da bulunan ideYAPI firmasına ait Türkçe ve İngilizce arayüzleriyle üretilen bir inşaat mühendisliği yazılımıdır. İdeCAD Statik yazılımı; betonarme yapı sistemlerinin statik ve dinamik analizi, boyutlandırılması, projelendirilmesi, güçlendirilmesi ve detaylandırılmasında kullanılan entegre bir yazılımdır.

Sap 2000

Sap 2000

Yine bir inşaat programı olan Sap2000 dünya genelinde kullanılan bir programdır. Özellikle betonarme yapılar için önemli sonuçlar verip yapı mühendisleri tarafından bilinmesi gerekir. Diğer inşaat programlarına örnek olarak ProBina ve Sta4Cad verilebilir.

Netcad

Netcad

Ankara merkezli Türk firmanın ürünü olan Netcad, özellikle karayolları bölümünde çalışanlar için ve harita mühendisleri için oldukça önemlidir. Temeli haritacılık olan program, Autocad'e göre bu alanda oldukça öndedir. Harita mühendisleri için Mapİnfo, Arcgis ve Microstation da önemli programlar arasındadır.

Chemcad

Chemcad

Kimya mühendisleri için oldukça önemli ve kullanımı kolay bir simülasyon programıdır. Özellikle organik molekül çizimlerinde başarılıdır. Bir diğer önemli kimya mühendisliği programı Aspen'e göre öğrenimi daha kolaydır. Aspen ve Chemcad özellikleri bakımından birbirine yakındır ancak Aspen daha gelişmiş ve öğrenimi biraz daha zordur.

3ds Max

3ds Max

Animasyon, simülasyon ve tasarım yapabilen, mimarlar ve grafik tasarımcıları için kullanışlıdır. Çoğu mühendislik tarafından pek kullanılmasa da farklı tasarımlar için kullanışlı bir programdır. Dünyada oldukça fazla kullanıcısı olan program amatörlerinde tasarım için kullandıkları bir programdır. Filmlerdeki bilgisayar efektleri yapabilen zevkli bir program olan 3ds Max alternatif olarak Rhinoceros, Blender 3D ve Autocad Maya da kullanılabilir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Altium Designer

Altium Designer

Avustralyalı firma tarafından üretilen Elektrik-Elektronik mühendisleri için en önemli programların başında gelir. Eski adı Protel olan programın, sektörde çok uzun yıllardır kullanılması nedeniyle çok yaygındır. Üretici firma sektörün tek birleşik elektronik tasarım yazılımı olma iddasıyla reklam yapıyor. İş ilanlarında sıklıkla ismi görülüyor. İnternette zengin bir Türkçe döküman arşivi bulunmaktadır.

Proteus

Proteus

Yine bir devre tasarım programı olan Proteus öğrenmesi ve kullanması çok kolay olduğu için özellikle öğrenciler arasında yaygın bir araçtır . Simulasyon özeliği çok başarılı çözümler sunar. Proteus programıyla sanal bir labratuvardaymışsınız gibi çalışabilirsiniz. Zengin bir Türkçe döküman arşivi vardır. Ayrıca paylaşım sitelerinde bulacağınız bir çok projenin Proteus ile çizilmiş olduğunu görebilirsiniz. 

    Diğer Elektrik-Elektronik Mühendisliği programlarına örnek  olarak; Multisim, PSpice, E-Plan, Mentor Graphics, Eagle, Simatic SCL verilebilir. Özellikle Mentor Graphics öne çıkmaktadır.

3. Programlama Dilleri

3. Programlama Dilleri

Bambaşka bir dünyadır bilgisayar programlaması. Çoğu mühendis açısından nefret edilir ama sonucunda insana büyük bir özgüven verir. Saatler süren  algoritma yazması sanki sonsuza dek sürecekmiş gibidir. Her dilin kendine ait kodları ve özellikleri vardır. Bir dilin yaptığını başka bir dil yapamayabilir. 

    Programlama dilini öğrenmek oldukça emek veren bir iştir. Bunun için öğrenilecek dilin önceden özelliklerini öğrenip ona göre öğrenmeye başlanmalıdır. Daha çok Pascal, C, C++, C#, Java, Basic, Fortran, Delphi, Python gibi diller tercih edilir.      

     Programlama dillerini öğrenmek daha çok Bilgisayar Mühendislerini ilgilendirse de diğer mühendislerde de aranan özelliklerden biridir. Bunun yanında HTML ve PHP gibi web tasarım programları da aranan özellikler içerisindedir.

Mühendislik çok fazla sayıda dalları olan bir çınardır. Her mühendisin kendi dalına uygun en önemli programı öğrenip geliştirmesi gerekir. Burada bahsedilmeyen programlar olup ve teknolojinin gelişmesiyle gelecekte yeni programlarlada karşılaşacağımız için mühendis kendi dalındaki güncel olayları takip etmelidir.

     Bir mühendisin sadece bilgisayar kullanması yeterli değil bunun yanında yabancı diller öğrenmek ve en önemlisi bulunduğu dalda kendini teknik olarak geliştirmesi gerekir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
679
115
46
33
30
30
26
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Hüseyin Başoğul

Özellikle inşaat mühendisinin bilmesi gereken programlar : http://www.tazemuhendis.net/2017/05/insaat-muhendisinin-bilmesi-gereken.html

mucahit

slm acaba bu proğramların hepsini açabilecek bir pc nin sistem özellikleri nasıl olmalı

Serdar Eker

makine muhendisligi okuyorum sirf bu programlar icin ozel olarak laptop aldim 4 gb nvidia gtx 800 serisi ekran karti 16 gb ram 1 terabayt hafiza i7 2.6 ghz t... Devamını Gör

Ömer Ulusoy

selam anysys de bir klasık sıyah ekran var bırde worbach var o beyaz ekran hangisini önerirsiniz

Mert Ali ÖZEL

Workbench, nispeten daha düzenli ve kullanışlı olduğu için tercih sebebidir.