Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
İyi Bir Çevre Oluşturmak İçin Ne Yapmalı?
İyi Bir Çevre Oluşturmak İçin Ne Yapmalı?
İş hayatında başarının, sahip olunan çevreyle de ilişkili olduğu söylenir. Güçlü bir çevre, terfi ederken, daha iyi bir iş ararken, bir soruna çözüm bulmaya çalışırken ve daha birçok konuda faydalı olabilir. Farklı meslek gruplarından kişiler tanımak, onlarla düzenli iletişim kurmanın, sosyal hayata da zenginlik kattığı bir gerçek.
İletişim kurma ve çevre oluşturma (networking) konusunda yanlış algılardan biri, bu işin sadece başkalarından fayda sağladığı yönünde. Oysa işin püf noktası, almaktan önce vermeye odaklanmak ya da yardım beklemektense yardım teklif etmek. “İş hayatı sadece finansal sermaye ile dönmez. Güçlü bir sosyal sermaye de gerekir” diyen yönetim konularında uzman Çiler Yıldız, sosyal sermayenin kurulan bağlantılarla ölçüldüğünü söylüyor.
İşte çevrenizi genişletmenin incelikleri:
1-Hemen başlayın Bu iş zaman ister. Çevrenizdekilerle uzun sürecek sağlıklı bağlantılar kurun. İşe, en yakınlardan başlayın. (Aile, yakın arkadaş, akrabalar).
2-Tanışmak istediğiniz kişileri belirleyin Onlarla nerede, nasıl tanışabileceğinizi araştırın ve planlı bir şekilde orada olun.
3-Kaliteli sohbet etmeyi öğrenin Kendinizle ilgili hikaye anlatın. Dijital gazete yöntemini kullanın. Tıklanacak kadar ilgi çekici misiniz? Gündem hakkında da bilginiz var mı?
4-Mutlaka kartınız olsun Bir işe başlamadıysanız bile tanıştıktan sonra bırakacak kartvizitiniz olmalı. Mesleğiniz veya bitirdiğiniz bölümü yazıp bastırabilirsiniz.
5-Toplantılara hazırlanın Nerede, kimler katılıyor, kim davet etti, ne giymeli, kimlerle tanışmak istiyorsunuz, tanıdıklardan kim var, öğrenin. Konu açıcı espri ve hikaye toplayın.
6-İlkyardım çantanızı hazırlayın İki kartvizitlik (Alacağınız kartları sizinkilerden farklı yerde saklayın), kalem, not defteri, nefesiniz için nane şekeri, toplantı yerinin adres-park bilgisi, gülüşünüz, merakınız, espri yeteneğiniz.
7-Karşınızdakini dinleyin Sürekli konuşan siz olmayın.
8-Sürekli aynı kişi ve grupla olmayın Bir toplantıda mutlaka yeni birileriyle tanışmak için çaba harcayın.
9-Bağlantılarınızdan kopmayın Mesela öğretim görevlileriyle, sınıf arkadaşlarınızla iletişimi kaybetmeyin. Yıllar sonra onların, hayatınıza zenginlik katacağını göreceksiniz.
10-Sürdürmenin bir yolunu bulun Sadece tanışmış olmak, ilişkide olduğunuz anlamına gelmez. Onu takip edin, teşekkür notu gönderin, onun için yapabileceğiniz herhangi bir şey varsa yapmaktan çekinmeyin.
11-Aktif olun Profesyonel organizasyonlarda görev alın.
12-Kişisel web sitenizi kurun İlgi duyduğunuz alanlarda fikirlerinizi paylaşın.
13-Kişisel markanızı oluşturun Başkalarının sizi tavsiye etmesini hedefleyin. İyi olduğunuz alanı nasıl faydaya dönüştürürsünüz? Bunu doğru kişilerin bilmesini nasıl sağlarsınız?
14-Ayda en az (listenizde yer alan) 2 kişiyle tanışın Ve onlar için neler yapabileceğinizi sorun.
15-Çeşitliliğe önem verin Kişi sayısından çok, farklı kişilerin olmasına dikkat edin.