Görüş Bildir
Haberler
İtalya'nın Otranto Şehri Hangi Padişah Döneminde Fethedilmiştir?

İtalya'nın Otranto Şehri Hangi Padişah Döneminde Fethedilmiştir?

Elif Ateş
14.09.2021 - 09:15

Osmanlı döneminde Rodos ve Otranto olmak üzere iki önemli sefer düzenlendi. Otranto Seferi; siyasi, dini, askeri ve stratejik sebepler doğrultusunda yapılmış bir seferdir. Hem karadan hem de denizinden yapılan bu çıkarma, Gedik Ahmet Paşa tarafından yürütüldü. Venedik Cumhuriyeti ile yapılan antlaşma sonrasında bu bölge 13 ay boyunca Osmanlı Devleti'nin egemenliği altına girdi. Daha sonra ise Hristiyan güçleri şehri tekrardan ele geçirerek hakimiyet sağladılar. Peki, İtalya'nın Otranto şehri hangi padişah döneminde fethedilmiştir? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Osmanlı Devleti'nin İtalya'ya yaptığı ilk askeri harekât Otranto Seferidir. Bu çıkarmanın asıl amacı Otranto Bölgesi'ni ele geçirmekti. Osmanlının kaynaklarında bu bölge Pulya (Polya) olarak adlandırılır. Bu yer, Akdeniz'in bir parçası olan Adriyatik'in güneybatı kıyısının en ucunda yer alır. Bulunduğu konumdan dolayı bir köprü başı olarak kabul edilir. İbni Kemal eserinde Pulya'nın gelişmiş bir şehir olduğunu ve ürün mahsullerinin bol olduğunu yazar. Dönemin ünlü fetihlerinden biri olan Otranto Seferi ile ilgili merak edilenleri sizler için derledik...

İTALYA'NIN OTRANTO ŞEHRİ HANGİ PADİŞAH DÖNEMİNDE FETHEDİLMİŞTİR?

Fatih Sultan Mehmet'in amacı hem İslam hem de Hristiyan dünyası üzerinde hakimiyet kurmaktı. Bizans İmparatorluğu'ndan arta kalan yerleri teker teker topraklarına katmaya başladı. İstanbul, Akdeniz Adaları, Kırım, Sırbistan, Arnavutluk, Eflak- Boğdan, Karadeniz, Bosna, Trabzon Rum İmparatorluğu ve Adriyatik Körfezi Osmanlı'nın hakimiyeti altına girdi. II. Mehmet'in asıl amacı ise İtalya- Roma'yı fethetmekti.

Fatih, Arnavutluk'u fethetmek amacıyla birçok akıncı birliği Adriyatik Denizi'nin Dalmaçya kıyılarına gönderdi. Bu akıncılar denizi geçtikten sonra İtalya birlikleriyle karşı karşıya geldi. Osmanlılar bu sırada daha da korku yaratmak için şehirde yangınlar çıkardı. Akıncılar denilen Osmanlı'nın süvari birlikleri, İtalya'nın Friuli'ye bölgesine girip yağmalama yapmaya başladı. Bir sene sonra Osmanlı'nın gönüllü askerlerinden oluşan başıbozuk birlikleri İtalya'da büyük bir paniğe neden oldu. Bunun sonucunda ise Venedik Cumhuriyeti, Osmanlı Devleti ile Venedik Antlaşmasını imzaladı. Bu antlaşma, hem barış hem de ticari bir antlaşmadır.

Venedik Cumhuriyeti Osmanlı Devleti'nden tam kurtulmuşken, ünlü İspanya Kralı, Katolik Ferdinad ile savaşıyordu. İtalya'nın ayrı bir bölgesi olan Napoli'de bu savaşta İspanya'yı desteklemekteydi. Venedik Cumhuriyeti, Napoli'yi karşısına almamak için Fatih Sultan Mehmet'e bir elçi göndererek yardım istedi. Venedik, İtalya'nın Calabria ve Puglia şehirlerinin Fatih Sultan Mehmet'e ait olduğuna ikna etti. Ayrıca Napoli Kralı'nın Osmanlı'ya karşı olan Rodos Şövalyelerine yardım göndermesi II. Mehmet'i tetikledi ve Otranto Seferi başladı.

1480 yılında Osmanlı donanması, Otranto limanına demir attı. Osmanlı sipahileri şehri hemen kuşattı. Bir aydan kısa bir sürede Fatih Sultan Mehmet'in emriyle Gedik Ahmet Paşa tarafından Otranto şehri fethedildi. Osmanlı şehre yerleştiği zaman Napoli'den gelen askerler tarafından ağır bir yenilgiye uğradı. Fatih Sultan Mehmet ise bu bölgeyi bir üs olarak kullanmak istiyordu. Ancak Otranto Bölgesi'nde yaşayan halk askerlere yiyecek vermemek için şehirden kaçtı. Otranto Bölgesi'nde 13 ay süren Osmanlı  egemenliği, Cem Sultan olayının da etkisiyle son buldu.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
1
1
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın