İşveren 600 Lira Önerdi, İşçi Eyleme Devam Dedi
Bursa'da otomotiv ve yan sanayi işçilerinin, Türk Metal Sendikası'na ve düşük ücretlere karşı bir haftadır sürdürdüğü direnişin merkezi konumundaki Renault işçilerine biri bu ay diğeri yılbaşında iki adet 600 TL'lik ikramiye öneren işverenin teklifi kabul görmedi.
Bursa’da otomotiv sektöründe başlayan ve yan sanayideki fabrikalara da yayılarak bir haftadır devam eden işçi eylemlerinin merkezi konumundaki Oyak Renault fabrikasında, işverenin fiili grevi sona erdirmek için bugün yaptığı girişim de işçiler tarafından reddedildi.
Radikal'den Barış Avşar'ın haberine göre, sendikanın işveren yanlısı tutumuna karşı ve maaşlarında ‘eşit işe eşit ücret’ temelli düzeltme talebiyle geçen hafta direnişe geçen Oyak Renault işçilerine bu ay için 600 TL ve yılbaşında 600 TL ‘ikramiye’ önerildi. İşverenin bu önerisini değerlendiren işçiler, önerinin sorunu çözecek bir kapsamda olmadığın belirterek direnişe devam etme kararı aldı.
Fabrika önünde günlerdir bekleyen binlerce işçiyi taşımak üzere işveren tarafından getirilen çok sayıda otobüs de anlaşma sağlanamayınca geri döndü. Bu esnada işçiler otobüslerin arkasından el salladı ve 'Ölmek var dönmek yok' sloganları attı.
Coşkunöz işçileri fabrikaya döndü
Üretimin 5 gün önce durdurulduğu Coşkunöz'de işçiler eylemlerine son vererek fabrikaya geri döndü.
Renault’da direnişin başlamasının ardından eyleme katılan ilk fabrikalardan olan Coşkunöz’de, işçilerin işverenle anlaşarak yeniden işbaşı yapması da eylemlere devam eden işçileri olumsuz etkilememiş görünüyor.
Fabrika önünde bekleyişini sürdüren işçiler Ford’daki destek eylemi ve Coşkunöz’deki gelişmelerle yakından ilgileniyor.
Türk-İş'ten otomotiv işçilerine çağrı
Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) Bursa'daki otomotiv işçilerinin iş bırakma eylemiyle ilgili, 'Dileğimiz, tüm iş yerlerindeki arkadaşlarımızın işbaşı yapması, taleplerinin bundan sonra müzakereler ve diyalog yoluyla çözülmesi için çaba göstermeleridir' değerlendirmesinde bulundu.
Türk-İş'in, işçilerin hak almak için verdiği her mücadeleyi saygıyla karşıladığı, bunun yanında ülkenin ekonomik istikrarı ve çalışma barışının da azami düzeyde korunmasını gözettiği vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:
'Türk Metal Sendikamız ile ortaya çıkan tepkinin, sendikal örgütlülüğü koruyarak, barışçı yollarla çözümü için elinden gelen çabayı her düzeyde göstereceğiz. Bugün itibariyle bazı iş yerlerinde çalışan işçilerimizin işbaşı yapmış olması bizim açımızdan çok olumlu bir gelişme olmuştur. Dileğimiz, tüm iş yerlerindeki arkadaşlarımızın işbaşı yapması, taleplerinin bundan sonra müzakereler ve diyalog yoluyla çözülmesi için çaba göstermeleridir.'
İşçilerin talepleri ne?
İşçilerin altına kendi seçtikleri temsilcilerle imzalanacak protokolde yer almasını istedikleri talepler şöyle:
*İşten atılmama garantisi verilsin.
*Türk Metal’in işyerlerindeki tabelaları sökülsün. Temsilcilik odalarına işçilerin seçtiği sözcüler otursun.
*Ücretler Bosch sözleşmesi çerçevesinde yenilensin.
Kaynaklar: Radikal ve Al Jazeera