Görüş Bildir
Haberler
İstiklal Marşı Değişiyor mu? Erdoğan'dan Beste Eleştirisi

etiket İstiklal Marşı Değişiyor mu? Erdoğan'dan Beste Eleştirisi

Emre Ordu
14.03.2018 - 20:40 Son Güncelleme: 15.03.2018 - 09:03

İstiklal Marşı için 'En büyük üzüntüm, bu emsalsiz marşın hakiki manasını yüreklere nakşedecek bir bestenin yapılamamış' olmasıdır diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Güfte var ama maalesef istenilen beste yok. Temenni ederiz ki o da çıkar, inşallah bir gün o da olur' ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen 46. Muhtarlar Toplantısı'nda ülkenin farklı şehirlerinden gelen muhtarları ağırladı.

"İstiklal Marşı'ndaki 'korkma' kelimesinin ilham kaynağı Hz. Muhammed"

"İstiklal Marşı'ndaki 'korkma' kelimesinin ilham kaynağı Hz. Muhammed"

Milletin, Çanakkale'de düşmana tarihinin en büyük hezimetini yaşattığını ancak mücadelenin bitmediğini belirten Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Akif, İslam'ı ve Türk milletini Anadolu'nun o çoraklaşmış topraklarına gömmek isteyenlere karşı başlattığımız İstiklal Harbi'ni de yakından takip ediyordu. Büyük Millet Meclisi, İstiklal Harbimizi ebedileştirecek bir marş için arayışa girdiğinde bu görev ısrarla ve özel olarak Akif'e verildi. Şu anda müze olarak milletimize hizmet veren Ankara Hamamönü'ndeki Taceddin Dergahı'na kapanan Akif, dünyadan ilişkisini keserek adeta münzevi bir hayat içerisinde sabırsızlıkla beklenen şiirini 10 gün içinde bitirir. 12 Mart 1921 tarihinde Meclis'te coşkuyla her mısrası alkışlarla kesilerek, gözyaşları içinde kabul edilen bu marş öyle sıradan bir şiir, sıradan bir metin değildir.'

Marşın 'Korkma' dizelerinin ilham kaynağının, Hazreti Muhammed'in Hira Dağı'nda örümcek ağlarıyla örülen ve müşriklerin bu nedenle girmediği mağarada Hz. Ebubekir'e söylediği 'Korkma ya Ebubekir, Allah bizim beraberdir.' sözü olduğunu dile getiren Erdoğan, marşın anlamını ve önemini çocuklara iyi öğretmek gerektiğine dikkati çekti.

"Güfte var ama maalesef istenilen beste yok

Azerbaycanlı şair Bahtiyar Vahapzade'nin, '100'den fazla ülkenin bağımsızlık marşını inceledim, güfte ve bestesini araştırdım. Hiçbirini Türkiye'nin İstiklal Marşı kadar etkili görmedim.' sözünü hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu şekilde konuştu:

'Gerçekten de İstiklal Marşı'mızın anlamını dilimizle birlikte kalbimizle de okuduğumuzda anlayabiliyoruz. En büyük üzüntüm, bu emsalsiz marşın hakiki manasını yüreklere nakşedecek bir bestenin yapılamamış, bulunamamış olmamasıdır. O besteyle güftenin birbirini tamamlaması çok önemli. Tabii ki burada da bestekarlara görev düşüyor. Güfte var ama maalesef istenilen beste yok. Temenni ederiz ki o da çıkar, inşallah bir gün o da olur.'

"15 Temmuz destanını Akif gibi anlatacak şiirimiz yok"

"15 Temmuz destanını Akif gibi anlatacak şiirimiz yok"

34 yıllık terörle mücadele dönemini hakkıyla ifade edecek bir şiirin olmadığını söyleyen Erdoğan, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:

'Geçen arkadaşlarıma onu söyledim, şu anda Fırat Kalkanı, Afrin, biz bununla ilgili, adeta bir İstiklal Marşı gibi demeyeyim ama oraya belki tırmanamazlar, yetişemezler, hiç olmazsa bir Mehter Marşı gibi bir marşı da yazamazlar mı? Bunu hazırlasınlar. Evde torunum bile maşallah Mehter Marşı ile yürüyor. Askerimizi de Mehter Marşı ile ayrıca yürütür gibi yeni marşlarla yürütelim. Aynı şekilde 15 Temmuz gibi büyük bir destanı Akif'in, Çanakkale ve İstiklal mısraları kıvamında anlatacak bir şiirimiz, bir marşımız da mevcut değil. Demek ki şiirlerini sadece lafzıyla değil yüreğiyle de yazan şairlerimize çok önemli görevler düşüyor. Bu vesileyle yaşadığı her dönemde milletimizin hissiyatını, eşsiz bir şekilde dile getiren Mehmet Akif Ersoy'a bir kez daha Allah'tan rahmet diliyorum.'

Erdoğan'ın sözleri sosyal medyada da geniş yankı uyandırdı...

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3344
1369
490
232
98
60
53
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Despina Aydemir

Aga sen 15 temmuz yalanını yazmış insansın beste mi yapamican?

mak

hayır 61 kişi alkışlamış, 19 kişi gözleri kalpli emoji atmış. lan ne orospu çocuğusunuz siz.

mak

Tanrı Türkü korusun. Ama bu insandan. Düş artık ülkemin yakasından.