onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
'İstanbul'daki Hortumların Nedeni Ağaçların Kesilmesi ve Aşırı Şehirleşme'

'İstanbul'daki Hortumların Nedeni Ağaçların Kesilmesi ve Aşırı Şehirleşme'

'İstanbul'daki Hortumların Nedeni Ağaçların Kesilmesi Ve Aşırı Şehirleşme'

Sıcak yaz günlerinde giderek yükselen nem ve aniden bastıran yağmurlar sırasında oluşan hortumların ana nedenlerinden biri, şehirleşme. Amerikalı uzmanlar, Türkiye’deki iklim değişikliğini ‘şehirleşme, yeşil alanların yok edilmesi ve atmosferi ısıtan sera etkisi yaratan gazların salımının giderek artmasına neden olan insan etkilerine’ bağladı.

Hürriyet gazetesinden Razi Canikligil’in Maryland’de, Amerikan Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi’ne (NOAA) bağlı Ulusal Hava ve İklim Tahmini Merkezi’nde görüştüğü Meteoroloji Uzmanı Marty Hoerling, ağaçların kesilmesi ve şehirleşme konusunda uyarılarda bulundu.

Hoerling, İstanbul’da 2 Ağustos’ta görülen hortumların küresel ısınmadan kaynaklandığını söyledi. Amerikalı uzman, kömür gibi fosil yakıtların kullanılmasıyla atmosferin ısındığını, yeşil alanların azalmasıyla da havada karbondioksit artarken İstanbul üzerindeki nemli havanın, soğuk hava kütlesiyle birleşmesi sonucu bu hortumların oluştuğunu anlattı.

Uzmanlara göre, önümüzdeki yıllarda Türkiye’nin de içinde bulunduğu Akdeniz bölgesindeki aşırı sıcaklar daha da artacak. Hoerling, son 10 yılda Akdeniz havzasında kış aylarında kuraklığın arttığına ve bunun kısmen de olsa insan kaynaklı iklim değişikliğinin sonucu olduğunu anlatıp, ” Kışları yaşanan kuraklığa rağmen, özellikle yaz aylarındaki aşırı yağışlar 21’nci yüzyıl sonuna kadar artmaya devam edecek ’’ dedi.

Hoerling’e göre, “ Türkiye küresel ısınmadan en çok etkilenen ülkeler arasında yer alıyor. Akdeniz’de en çok etkilenen bölgede bulunuyor .”

Öyle ki, ” Türkiye’nin Karadeniz bölgesinin güneyinden itibaren kuvvetli bir kuruma ve iklimde ısınma olacak. Türkiye’de 2046-2065 tarihlerinde, havada yüzde 5-10 derecelik sıcaklık artışı olacak. Bunun anlamı şu; sıcaklık 3 derece artarsa, yağmurlar yüzde 20-30 arası düşecek. 1986-2005 yılları arasındaki rakamlar averaj alındığında 2081-2100 yılları için de projeksiyon aynı. Yazları daha az yağmur düşecek. En önemli etkilerinden biri yağmur sayısı azalıp şiddetli yağmurların olması. Düşen yağış ciddi oranda azalacak.

Hürriyet

Kaynak: http://www.diken.com.tr/istanbuldaki-...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam